Annonce

Annonce

Køer på græs ved Sommerbjerg i Midtjylland

På den økologiske mælkebedrift Sommerbjerg sættes dyrevelfærden højt, mener Socialdemokratiets EU-spidskandidat. Arkivfoto: Henrik Hindby Koszyczarek

EU-kandidat: Dyrevelfærd skal øverst på dagsordenen i EU

DEBAT: Vi skal øge støtten til landbrugsformer, som tager hensyn til dyrevelfærd, miljø og klima i EU, mener Socialdemokratiets spidskandidat til EU-Parlamentet.

EP-VALG

Af: Niels Fuglsang, Socialdemokratiet i Midtjyllands spidskandidat til Europa-Parlamentet 

Den 26. maj afholdes der Europa-Parlamentsvalg. Valget er ikke kun vigtigt for os, men også for vores landbrugsdyr. Det er nemlig i EU, at vi for alvor kan forbedre vilkårene for dyrevelfærd – et emne, jeg mener ofte bliver overset i en valgkamp.

Danmark er et landbrugsland med en stolt tradition for opdræt af svin, kvæg og høns. Overalt i verden findes dansk bacon og mælk i særklasse. Men med det følger også ansvaret for, at dyrene behandles ordentligt. Hvordan sikrer vi, at vores landbrugsdyr får et godt og værdigt liv med ægte dyrevelfærd i Danmark og resten af EU? I Ikast-Brande kommune finder man en del af svaret.

Den 16. maj besøgte jeg gården Sommerbjerg nord for Gludsted. De specialiserer sig i produktion af mælk og har med 700 køer en af landets største økologiske besætninger. På Sommerbjerg har man med utraditionelle løsninger skabt noget unikt. Her er det dyrevelfærd, naturen og forbrugernes sundhed, som er i højsædet. De giver inspiration som kan bruges i resten af EU.

I 2012 byggede man for eksempel en helt ny komposteringsstald med plads til 350 køer. Stalden giver mere frihed og plads til dyrene, producerer god kompost og minimerer ammoniakfordampningen fra anlægget. Man kombinerer dyrevelfærd og hensyn til miljøet med den gode forretning.

Strengere krav til dyretransporter

Alternative landbrug som Sommerbjerg går foran i kampen. Det er på tide, at EU også melder sig ind i den.

Vi skal øge støtten til landbrugsformer, som tager hensyn til dyrevelfærd, miljø og klima i EU. Vi skal kæmpe for bedre forhold for dyrene i staldene. Og vi skal stille strengere krav til dyretransporter, så dyrene ikke udsættes for alt for lange transporter, ofte uden vand, hvor de bliver skræmt og klemt fordi de ikke har plads nok.

Heldigvis går forbrugerne mere og mere op i, hvilke fødevarer de køber. På Sommerbjerg kommer man forbrugerne i møde. Man viser, at dyrevelfærd og landbrug ikke er hinandens modsætninger. Det eksempel skal EU følge. Lad os tage kampen sammen i EU, så både dyr, mennesker og miljø har det godt i vores fødevareproduktion.

Dette er et debatindlæg og ikke et udtryk for redaktionens holdning. Ønsker du at skrive et debatindlæg til Økologisk så send det til hhk@okologi.dk. Navn og profession skal oplyses. Vi forbeholder os retten til at redigere i rubrik, manchet og mellemrubrik samt at rette sproglige fejl.

Flere artikler fra samme sektion

Økologisk Landsforening: Her er vores ønsker til en ny regering

DEBAT: Udmeldinger fra Socialdemokratiet og de øvrige partier i rød blok tyder på, at vi kan få økologien og klimaomstillingen i landbruget tilbage på sporet.

11-06-2019 6 minutter BæredygtighedØkologisk LandsforeningPolitik

Landmænd som klima- og naturhelte

LEDER: Landbruget er endelig kommet lidt mere i fokus i valgkampen. Det handler om klima, om plads til naturen og om landbrugets og fødevareerhvervets vilkår og fremtid.

29-05-2019 5 minutter LederNatur

ØL: Landbrugsstøtten skal gå til klimaet, naturen og miljøet

KRONIK: Støtten fra EU bør i mindre grad gå til fødevareproduktion og i højere grad belønne landmænd, der gør en gavnlig indsats for klima, natur, miljø og dyrevelfærd, mener Økologisk Landsforening.

16-05-2019 4 minutter Valg 2019EUTilskudPolitik