Annonce

Annonce

Græssende kvæg på et græsareal på Livø

Det er glimrende for naturen og især glimrende for Livø, at landbruget på øen nedlægges til fordel for naturen, mener Jens Holm Kanstrup, biolog i Verdens Skove. Arkivfoto: Jakob Brandt

Økologisk landbrug er vigtigt. Men det er plads til vild natur også

DEBAT: Det giver ikke mening at lade produktionsinteresser stå i vejen for mere statslig natur. Det indebærer blandt andet, at hele Livø omsider kan blive til vild natur, og at statslandbruget på øen nedlægges.

 

Af Jens Holm Kanstrup, biolog i Verdens Skove

Regeringen vil fjerne landbrug på Livø og fem andre steder i landet. Det bliver af Økologisk Landsforening og SF’s Lisbeth Bech Poulsen udlagt som et ideologisk korstog imod statens land- og skovbrug.

Det mener Verdens Skove er en trist spidsvinkling af budskabet. At vi skal skabe bedre plads til natur er ikke et spørgsmål om at være imod økologi eller imod, at staten må drive sine arealer alt efter behov. Det er blot et spørgsmål om at give lidt mere plads til natur på de arealer, hvor der er gode muligheder for at skabe noget bedre og mere artsrig natur.

Regeringen har lanceret et pauvert naturudspil med kun ét enkelt og ret beskedent projekt til vildere og mere selvbærende natur. Ambitionsniveauet er beskedent. For det er trods alt det første statsprojekt af den størrelse og karakter nogensinde. I naturudspillet var dog også et andet meget fornuftigt tiltag: Afvikling af statens landbrugsdrift til fordel for natur. 

Det har Verdens Skove opfordret til i årevis, og regeringen sender dermed et vigtigt signal om, at naturen mangler plads, og at det i dette lys ikke giver mening at lade produktionsinteresser stå i vejen for mere statslig natur. Det indebærer blandt andet, at hele Livø omsider kan blive til vild natur, og at statslandbruget på øen nedlægges.

Der skal meget lidt til, før Livø bliver en sådan naturperle, og vi håber derfor, at SF og Økologisk Landsforening kan finde plads til økologisk landbrug på andre og mere egnede arealer.

Det er glimrende for naturen og især glimrende for Livø, der nu får mulighed for at tiltrække endnu flere gæster til øens smukke natur, hvor vilde heste, hårdfør kvæg og andre græssere kan give endnu større naturoplevelser i fremtiden.

Med et samlet areal på cirka 300 ha kan man nemlig på Livø for alvor afprøve, hvordan helårsgræsning af flere græssere (vilde heste, kvæg og hjorte) uden tilskudsfordring kan give en rig natur til glæde for øens dyre- og planteliv og sommergæsterne, uden at man behøver hegne naturen ind.

Potentialet for at udvikle den smukke og unikke natur på Livø er i hvert fald stort, med de allerede eksisterende, men alt for små naturarealer. Dette potentiale kan nu øges, så man for alvor kan få dansk natur i topklasse i løbet af ganske få år.

Der skal meget lidt til, før Livø bliver en sådan naturperle, og vi håber derfor, at SF og Økologisk Landsforening kan finde plads til økologisk landbrug på andre og mere egnede arealer. 

Dette er et debatindlæg og ikke et udtryk for redaktionens holdning. Ønsker du at skrive et debatindlæg til Økologisk så send det til hhk@okologi.dk. Navn og profession skal oplyses. Vi forbeholder os retten til at redigere i rubrik, manchet og mellemrubrik samt at rette sproglige fejl.

Flere artikler fra samme sektion

Øko-chef ser tilbage: »I den alder var meningen for mig at tjene penge og få en høj titel. Det er sgu da ikke særlig meningsfyldt«

Helle Borup Friberg, adm. direktør i Økologisk Landsforening, fylder 50 år. Meget er sket, siden hun for 25 år siden blev færdiguddannet.

30-06-2020 9 minutter Økologisk Landsforening

Vi skal ruste fremtiden til økologien

LEDER: At vores samfund står over for en massiv omstilling, er nok klart for de fleste. Det står bøjet i neon, at vi ikke kan fortsætte med den måde, vi forvalter vores ressourcer.

29-06-2020 5 minutter Leder

Økologien kan brødføde verden

BLOG: Økologerne laver lige så mange kalorier og proteiner per hektar i sammenligning med deres konventionelle kolleger. Det er målt ved at se på både den vegetabilske og den animalske produktion.

25-06-2020 5 minutter Blog