Annonce

Annonce

Pose med madaffald bliver smidt i affaldsspand

Flere kommuner ønsker at tage bionedbrydelige plastposer i brug ved indsamling af madaffald fra borgere og virksomheder. Det resulterer potentielt i større tilførsel af den nedbrydelige plast til landbrugsjorden sammen med gødningen. Foto: Colourbox

Bionedbrydeligt plast er stadig i jorden efter et år

Konsulenter fra Innovationscenter for Økologisk Landbrug har som et forsøg gravet både almindeligt og bionedbrydeligt plast ned og efter et år gravet det op igen. Begge plasttyper var stadig at finde, men i meget forskellige tilstande.

Både bionedbrydeligt plast og almindelig plast er at finde i jorden et år efter at være blevet nedgravet. Det viser et forsøg, som Casper Laursen, teamleder og specialkonuslent, og Anton Rasmussen, chefkonsulent - begge hos Innovationscenter for Økologisk Landbrug - har udført på en mark i Harlev, vest for Aarhus.

Baggrunden for forsøget var at undersøge, hvad der sker, når forskellige plasttyper fra kommunale affaldsposer til indsamlet madaffald, ender i jorden. Med øget tilførsel af recirkuleret affald, fx i form af madaffald fra dagrenovationen, øges risikoen nemlig også for, at der tilføres plast til landbrugsjorden.

Fem forskellige typer plast blev derfor gravet ned i spande med jord i april 2022 og gravet op igen i maj i år; der var både almindelig, fossil plast, genbrugsplast og plast af bionedbrydelig karakter. Ingen af plasttyperne var forsvundet efter godt et år.

"Den ikke-bionedbrydelige plast er stort set intakt i jorden efter et år, mens den bionedbrydelige plast, der er fremstillet af kartoffelstivelse og tilsat forskelligt kemi, er smuldret til mindre stykker og i gang med at blive nedbrudt. De små stykker bionedbrydeligt plast har vi samlet og vejet, og her kan vi konkludere, at vægten og dermed mængden af plast er nøjagtig den samme, som da vi gravede det ned i jorden for et år siden," forklarer Casper Laursen ifølge icoel.dk. 

Samme vægt efter et år

Firmaet bag de bionedbrydelige plastposer, der indgår i forsøget, deklarerer, at plasten er nedbrudt til CO2 og vand efter cirka to år.

"Vi kan konkludere i vores lille forsøg, at det i hvert fald ikke er nedbrudt efter et år. Forsøget ligger i flere gentagelser, så vi tester flere gange de kommende år, og jeg er meget spændt på, hvad vi ser i jorden til den tid. Den bionedbrydelige plast opfører sig anderledes end almindelige plastposer, og derfor er den også sværere at skille fra i den kommunale sortering af madaffald, og det gør, at risikoen for plast i madaffald, der anvendes som gødning på marker, kan være større ved brug af disse poser," siger Casper Laursen.

Baggrunden for undersøgelsen bunder i flere kommuners ønske om at tage bionedbrydelige plastposer i brug ved indsamling af madaffald fra borgere og virksomheder. Poserne skulle - ifølge producenterne - blive nedbrudt i jorden over relativt kort tid, men det er ikke nødvendigvis testet under realistiske forhold.

Eftersom bionedbrydeligt plast opfører sig anderledes end almindeligt fossilbaseret plast, passerer mere plast med igennem forbehandlings- og biogasanlæggene, som ovenikøbet har ekstra arbejde med at håndtere plasten undervejs. Det resulterer potentielt i større tilførsel af den nedbrydelige plast til landbrugsjorden sammen med gødningen, oplyser innovationscentret i et notat om projektet.

Flere artikler fra samme sektion

Økologisk Landsforening frygter, at politikerne har glemt de små landbrug

Økologisk Landsforening har erfaret, at småskalalandbrugene er fraværende i den landbrugs- og veterinæraftale, som politikerne lige nu forhandler om. Stigende gebyrer og et kontrolsystem, der er udformet til storlandbrug, går ud over de små, mener foreningen.

26-04-2024 6 minutter Gårdbutikker & direkte salg,   Politik

Kritikere kalder det »en skandale«, at EU nu fjerner krav om småbiotoper i landbruget

For at imødekomme landmændenes protester rundt om i Europa har Europa-Parlamentet nu vedtaget at fjerne et krav, der skulle tilgodese dyr og planter på landbrugsarealerne.

26-04-2024 3 minutter EU,   Biodiversitet

CO2-afgiften lader til at virke

I 10 år havde de mest klimabelastende virksomheder i Danmark ikke sænket deres CO2-udledninger - lige indtil politikerne vedtog en afgift. Så faldt udledningen markant.

26-04-2024 3 minutter Klima,   Politik