Annonce

Annonce

Ordfører samt statsminister Lars Løkke Rasmussen (V) står ved hvert sit podie i Statsministeriet og fremlægger regeringens sundhedsudspil

Borgerforslaget om en dansk klimalov får opbakning fra oppositionen - men som mandatfordelingen er lige nu, kræver det, at mindst ét parti på den borgerlige fløj også stemmer for det, før det kan blive en realitet. Foto: Jens Astrup/Flickr/CC2.0

Borgerforslag nåede i mål: Det er en opsang til regeringen, mener ØL-formand

Borgerforslaget om en klimalov har fået massiv folkelig opbakning. Det kan blive centralt i den forestående valgkamp, mener ØL's formand.

På under to uger fik borgerforslaget “Dansk klimalov nu” de nødvendige 50.000 underskrifter, der kvalificerer det til behandling i Folketinget.

Formanden for Økologisk Landsforening, Per Kølster, har tidligere opfordret sine følgere på Facebook til at underskrive forslaget, og han forstår, hvorfor det har fået så stor en opbakning blandt befolkningen.

“Jeg tror, at befolkningens bekymring for klimaforandringerne er meget større, end de klimaforslag som regeringen kom med i sit udspil i efteråret,” siger Per Kølster.

Han anser tilmed borgerforslaget som noget, der kan komme til at spille en væsentlig rolle i den kommende valgkamp.

“Det er en opsang til regeringen. Det betyder, at der kan blive kastet noget grus i den kommende valgmaskine, i det øjeblik den røde blok tager det til sig,” siger han.

Og det er netop, hvad den røde fløj har gjort. Socialdemokratiet oplyser nemlig til DR Nyheder, at oppositionen bakker op om forslaget, og partiets klimaordfører Jens Joel har da også meldt sin opbakning ud på Twitter.

Til gengæld mener klimaminister Lars Chr. Lilleholt (V), at forslaget på mange måder ligner den nuværende klimapolitik.

“Der er rigtig mange af de forslag, som vi allerede er i gang med at gennemføre. Så groft sagt vil jeg sige, at det er som at slå en åben dør ind,” siger Lars Chr. Lilleholt til Ritzau.

Imod at sætte delmål i sektoren

Han er dog imod forslagets ønske om, at der sættes delmål for CO2-udledningen i de sektorer, der står for den største klimabelastning, da han mener, at det er tilstrækkeligt med et samlet reduktionsmål for Danmark. Han er heller ikke meget for at skrive eksakte reduktionsmål ind i en lov.

Alt imens undrer Per Kølster sig over, at samtlige partier i Folketinget ikke sætter sig sammen og udarbejder en masterplan om klimaet og rammerne for, hvordan man opfylder FN’s 17 verdensmål om en bæredygtig verden. En langsigtet plan, der skal udstikke nogle klare retningslinjer på længere sigt end blot frem mod næste folketingsvalg.

“Det handler ikke om at skrive en ny grundlov, men at se i øjnene, at vi har et samfund, der er skruet sammen på nogle præmisser, hvor vi ikke løser de her problemer i løbet af en valgperiode, uanset hvilken regering vi har. Specielt ikke klimaproblemstillingen,” siger Per Kølster.

Borgerforslaget baserer sig på seks principper:

  1. Danmark skal yde sit bidrag for at nå Parisaftalens mål
  2. Der skal sættes femårige delmål mindst 15 år frem
  3. Klimahensyn skal integreres i andre politikker
  4. Klimarådet skal styrkes og sikres uafhængighed
  5. Danmark skal satse på udvikling af grønne løsninger
  6. Danmark skal være drivkraft i international klimapolitik

Klimarådets tidligere formand Peter Birch Sørensen bakker op om borgerforslaget.

“Det er meget opmuntrende, at det er lykkedes at samle de nødvendige 50.000 underskrifter så hurtigt,” siger han i en video på Twitter.

Flere artikler fra samme sektion

ØL-formand efter ministermøde: Forventer handling bag ordene

Efter sit møde med den nye fødevareminister ser Per Kølster positivt på det politiske samarbejde. Klima, næringsstoffer og landbrugsstøtte var blandt emnerne.

21-08-2019 3 minutter PolitikØkologisk Landsforening

Solceller på under én pct. af klodens landbrugsareal kan dække verdens elforbrug

Det koster ikke nødvendigvis på udbytterne, hvis der placeres solceller på under 1 pct. af verdens landbrugsareal - til gengæld kan hele vores elforbrug dækkes af solenergi. I teorien.

21-08-2019 4 minutter KlimaForskning

Stort økologisk fællesskab får nu 100 pct. grøn strøm

USA's største sammenslutning af økologer køber udelukkende grøn strøm til deres hovedbygninger. Samtidig er der sået blomster omkring solcellepanelerne for at understøtte biodiversiteten.

21-08-2019 2 minutter KlimaUdlandBiodiversitet