Annonce

Annonce

Søren Egge Rasmussen ønsker markant flere midler til økologien, end regeringen har foreslået i sit udspil til en kommende finanslov. Foto: Henrik Hindby Koszyczarek

Enhedslisten kræver flere midler til økologien i finansloven

Midlerne til økologien står til en halvering i 2021 i forhold til 2020. Det harmonerer ikke med forståelsespapiret mellem regeringen og støttepartierne, lyder det fra Enhedslisten.

Midlerne til at fremme økologien står foran en markant reduktion, hvis det står til regeringen. Det kommer dog ikke til at ske uden en kamp ved forhandlingsbordet, for Enhedslisten vil ikke blot fastholde det nuværende niveau, men opprioritere midlerne.

Det fortæller partiets fødevareordfører Søren Egge Rasmussen.

"Det er meget skuffende, at regeringen ikke har medtaget en større støtte til økologien i sit udspil," siger han.

Helt konkret er der tale om de nationale midler til fremme af den økologiske produktion og afsætning. I 2019 var puljen på 30 mio. kr. - det faldt i år til 20 mio. kr. Samtidig blev der i den nuværende finanslov budgetteret med en halvering til 10 mio. kr. i 2021, og at midlerne helt skal fjernes i 2022. Det er denne besparelse, som regeringen har valgt at fastholde i sit udspil til den kommende finanslov.

"De midler bør jo genoprettes og være på 30 mio. kr. i stedet for nul, især set i lyset af at vi har en regeringsforståelse om at fordoble økologien, både med hensyn til eksport og det økologiske areal, og det kommer jo ikke af sig selv. Der er hårdt brug for, at vi opprioriterer økologien, og det tager vi gerne med til forhandlingerne," siger Søren Egge Rasmussen.

Vil have pulje til køkkener tilbage

Han nævner desuden en nu udfaset pulje til økologisk omlægning i offentlige køkkener, som han ønsker tilbage på finansloven. I forbindelse med Thorning-regeringens Økologiske Handlingsplan 2020 blev der i et par år øremærket 28 mio. kr. årligt til at efteruddanne køkkenpersonale i at prioritere økologiske råvarer, lave mad efter sæsonvarer og at mindske madspild.

"Den pulje synes jeg også, at vi skal genoprette. Der er al mulig grund til, at det offentlige skal prioritere økologien, så man kan sikre vores grundvand, en bedre dyrevelfærd og et renere vandmiljø," uddyber Søren Egge Rasmussen.

Skal økologien ikke kunne klare sig på markedsvilkår frem for at få støttemidler?

"Økologien kan ikke klare det på markedsvilkår alene. Det kræver, at der er midler til at udvikle økologien: Der er behov for at udvikle andre sorter, andre maskiner og andre husdyr - det kommer ikke af sig selv, bare fordi forbrugerne står i supermarkedet og vælger de Ø-mærkede produkter."

Økologisk Nu ville gerne have spurgt de øvrige støttepartier om deres holdning til regeringens foreslåede besparelse, men det er ikke lykkedes at få fat i fødevareordførerne Rasmus Nordqvist og Zenia Stampe fra hhv. SF og Radikale Venstre.

Regeringens landbrugsordfører, Anders Kronborg, forklarede tirsdag til Landbrugsavisen, at grundet situationen med corona, har der været behov for en anden prioritering:

"Der er altid mange ønsker til en finanslov, og økologien har der desværre ikke været plads til denne gang pga. den økonomiske situation og de prioriteringer, vi har lavet. Men nu skal finansloven først forhandles med de andre partier, og der kan økologi jo sagtens blive foreslået af de andre."

Flere artikler fra samme sektion

Bovbjerg Økologi er kåret som Årets Frontløber 2020

Med kåringen af Poul Bovbjerg som Årets Frontløber ønsker Dyrenes Beskyttelse at fremhæver Henrik Bovbjergs unikke arbejde med at fremavle grise, der er bedre egnet til økologisk produktion.

23-11-2020 2 minutter Dyrevelfærd

Tre ting, du skal vide om livet om marken

Landbrugsproduktion behøver ikke at være på bekostning af et rigt insekt- og dyreliv, mener økologikonsulent, der opfordrer til at give plads til mere liv i og ved markerne

20-11-2020 5 minutter

Eksperter vil undersøge skovlandbrugets potentiale i Danmark

Med hjælp fra fire økologiske skovlandbrug skal eksperter de næste fire år undersøge skovlandbrugets effekt, afsætningsmuligheder, og hvordan konceptet kan videreudvikles.

20-11-2020 5 minutter Skovlandbrug