Annonce

Annonce

Kød kan kun få EU's økologimærke, hvis dyret er blevet bedøvet før slagtning, fastslår EU-domstolen. Foto: Colourbox

EU: Et halalslagtet dyr uden bedøvelse kan ikke være økologisk

Hvis rituelt slagtet kød skal have EU's økologimærke, skal dyret bedøves inden slagtningen.

Hvis et dyr slagtes efter de jødiske kosher- eller muslimske halal-foreskrifter, skal det bedøves forinden, såfremt kødet skal bære EU's økologimærke, lyder det i en afgørelse fra EU-domstolen.

Argumentet er, at slagtning uden forudgående bedøvelse ikke overholder de standarder for dyrevelfærd, som EU har fastsat.

Domstolen fastslog i øvrigt, at de religiøse slagtemetoder uden bedøvelse udelukkende er tilladt af hensyn til den religiøse frihed, men at de er "utilstrækkelige", når det drejer sig om at give dyrene den højeste dyrevelfærd.

Rituel slagtning uden bedøvelse er tilladt i visse lande, dog ikke i Danmark.

Sagen blev oprindeligt rejst i 2012 af en fransk dyrevelfærdsorganisation, der anmodede det franske landbrugsministerium om at indføre et krav om bedøvelse. Sagen endte efterfølgende ved EU-domstolen.

Annonce

Flere artikler fra samme sektion

Claus Hein: Vi er på vej i den rigtige retning

Frilands direktør glæder sig over, at selskabet kom ud af året med skindet på næsen trods flere uforudsete udfordringer.

24-11-2020 2 minutter

Fremgang for Friland trods coronakrise

Omsætningen hos Danish Crown-datterselskabet Friland voksede med 4,4 pct. til 859 mio. kr., og økologien stod for 84 pct. af salget i et regnskabsår med mange uforudsete udfordringer.

24-11-2020 5 minutter