Annonce

Annonce

Køer på græs ved Sommerbjerg i Midtjylland

Klimapanelet lægger meget vægt på, at klimakrisen i fødevareproduktion skal løses i tæt samspil med indsatser for andre bæredygtighedsmål som biodiversitet, vandmiljø og rent drikkevand. Arkivfoto: Henrik Hindby Koszyczarek

FN's klimapanel: Økologisk landbrug er en del af løsningen for klimaet

Pressemeddelelse

FN's klimapanel har netop udgivet en ny rapport, 'Climate Change and Land', med en analyse af, hvordan fødevareproduktionens klimabelastning kan reduceres. Både på pressemødet og i selve rapporten nævnes økologisk landbrug som et af redskaberne.

FN’s klimapanel, IPCC, har torsdag udgivet en ny rapport, ‘Climate Change and Land’, med en stribe konklusioner og anbefalinger til, hvordan fødevareproduktionen globalt skal ændres som del af løsning på klimakrisen. 

Mere plantebaseret kost og mindre spild skal fremmes, og landbruget skal nytænkes. Klimapanelet nævner økologisk landbrug som en del af løsningen. 

- Rapporten og panelet siger det klart: Økologisk landbrug er en del af løsningen for klimaet. Vi er langt fra i mål med vores klimaindsats, og der skal så meget mere til, men økologien bidrager med mange af de vigtige løsninger med større græsarealer og færre husdyr per hektar. Samtidig skaber de økologiske metoder mere mad og en mere frugtbar jord, der modstår tørke, især i udviklingslande, siger Per Kølster, formand for Økologisk Landsforening.

Klimakrisen skal løses sammen med andre kriser

Klimapanelet lægger meget vægt på, at klimakrisen i fødevareproduktion skal løses i tæt samspil med indsatser for andre bæredygtighedsmål som biodiversitet, vandmiljø og rent drikkevand.

- Det kræver, at vi arbejder med helheden, og med forandring af hele systemet for vores fødevareproduktion. Her er økologisk landbrug en del af løsningen, fordi økologi leverer på flere bæredygtighedsmål. Et eksempel er øko-omlægningen af professionelle køkkener, som i samme ombæring har givet sundere og mere klimavenlig kost med mindre kød, mindre spild og mere grønt og  samtidig  flere økologiske marker, siger Per Kølster, og tilføjer:

- Det vi mangler nu er en bredere mobilisering i fødevareerhvervet og mere mod og investering fra politikerne. Vi vil arbejde for, at landbruget går foran, og at økologien kommer med i Danmarks kommende klimalov og klimahandlingsplan.

IPCC rapporten findes her

Økologisk Landsforeningen har desuden udgivet en klimapolitik med en række anbefalinger til politikere - den kan læses her


Yderligere oplysninger

Per Kølster, formand for Økologisk Landsforening, 22 22 07 37

Paul Holmbeck, politisk direktør, Økologisk Landsforening, 28 19 19 62

Joachim P. Kjeldsen, pressemedarbejder, Økologisk Landsforening, 30 54 39 30

Dette er en pressemeddelelse fra Økologisk Landsforening. Det er tilladt at kopiere og bringe den på andre nyhedssider.

Flere artikler fra samme sektion

Professor: Mere grønt kan løse adskillige miljøproblemer

Mindre kød og mere grønt hjælper ikke kun klimaet, men også naturen og vandmiljøet. EU er obs på det, lyder det fra EU-repræsentant.

27-02-2020 4 minutter Mere grønt mindre kød,   Bæredygtighed,   Klima,   Miljø

’Mr. Økologi’ takker af efter 25 år: »Det har været som at stille et telt op midt i en orkan«

Da Paul Holmbeck tiltrådte i det daværende Landsforeningen Økologisk Jordbrug var økologien en niche. Han var med til at gøre den til en del af danskernes hverdag - men der er også ting, som han ønsker, han havde gjort anderledes.

26-02-2020 14 minutter Økologisk Landsforening

DF beskylder "socialisterne" for at modarbejde landbruget og klimaet

I en debat om, hvordan plantebaserede fødevarer kan bidrage til grøn omstilling, udtrykte DF's Morten Messerschmidt tydelig irritation over flere af sine politiske modstandere.

25-02-2020 7 minutter Klima,   Plantebaserede fødevarer,   Mere grønt mindre kød