Annonce

Annonce

Kåde køer på Karensminde

Den veganske organisation Anima bruger i modsætning til andre veganske grupperinger ikke ressourcer på at demonstrere mod Økodag. I stedet fokuserer organisationen på den konventionelle produktion. Foto: Økologisk Landsforening

Ikke alle veganere demonstrerer, når køerne kommer på græs

Ingen Økodag uden veganske demonstranter. Hos dyreværnsorganisationen Anima, der taler for veganisme, har man dog aldrig demonstreret imod Økodag.

Lige så sikkert som at økologer hvert forår lukker køer ud på græs, lige så sikkert er det, at grupper af veganere demonstrerer mod begivenheden, der er kendt som Økodag.

På Facebook kan man eksempelvis se, at gruppen Vegan Change har planlagt en online-demonstration søndag den 19. april, når Økodag finder sted. Grundet corona-pandemien bliver Økodag i år uden gæster og i stedet live-transmitteres det på nettet, når køerne kommer på græs.

Hos dyreværnsorganisationen Anima, der taler for en livsstil helt uden animalske fødevarer og produkter, har man dog ikke tænkt sig at demonstrere imod begivenheden – faktisk har organisationen aldrig gjort det.

“Vores hovedfokus er på det konventionelle landbrug. Vi ønsker at løfte dyrevelfærden i bunden, for det, tror vi, kan skabe mest forandring med de ressourcer, vi har. Det er reelt nok, at andre peger på andre indsatsområder, men det er bare ikke der, vores hovedfokus er,” siger Thorbjørn Schiønning, kommunikationschef i Anima.

Ifølge ham har foreningen det, han betegner som en “pragmatisk” tilgang til husdyrproduktionen.

“Så længe vi har dyr i industrien, skal de have det så godt som overhovedet muligt. Det er også rigtig godt at skære ned på sit kødforbrug, for så længe forbruget hos den enkelte er så højt, vil det lægge et pres på produktionen, og så er det et spørgsmål om, hvor mange dyr i landbruget, der f.eks. kan komme udenfor,” siger han.

Han forklarer, at en af Animas hovedstrategier er at oplyse forbrugerne om forholdene for landbrugsdyrene, og så må de med denne viden selv afgøre, om de ønsker at skære ned på kødet og mejeriprodukterne, helt udelade dem fra kosten, vælge højere dyrevelfærd eller fortsætte som hidtil.

I 2018 kørte foreningen eksempelvis en landsdækkende kampagne, der fortalte, at kalvene må tages fra moderen efter 12 timer i den konventionelle mælkeproduktion. En YouGov-undersøgelse udført i forbindelse med kampagnen viste, at 66 pct. af danskerne ikke var klar over denne praksis, og blot 10 pct. fandt den rimelig. Anima opfordrede desuden forgæves mælkeproducenter til at lade foreningen filme en adskillelse af ko og kalv.

“Den debat skal man have,” siger han.

Selvom Anima afholder sig fra at demonstrere imod Økodag, ser Thorbjørn Schiønning dog stadig etiske problemer i den økologiske produktion såsom adskillelsen af ko og kalv efter minimum 24 timer, men han glæder sig over, at der er landmænd, der forsøger at holde ko og kalv sammen i længere tid:

“Det er vigtigt, at forbrugerne ved, at økologiske dyr helt klart har det bedre end konventionelle, men at man samtidig erkender, at der er arbejde forude for at gøre det endnu bedre, og at bedre dyrevelfærd ikke er det samme, som at der ingen problemer er.”

Flere artikler fra samme sektion

Økologisk Landsforening præsenterer ny landbrugsmodel

Fremtidens bæredygtige fødevaresystem indeholder belønninger og afgifter gennem EU's landbrugsstøtte.

24-09-2020 2 minutter Økologisk Landsforening,   Klima

Dansk EU-politiker kæmper videre for klimalov trods modstand

Asger Christensens (V) forslag om obligatorisk klimaregnskab for landmænd blev nedstemt i EU’s miljøudvalg, men han har ikke mistet modet.

23-09-2020 3 minutter EU,   Klima,   Politik

Enhedslisten sætter tal på sit økologi-krav til finansloven: Vil mangedoble midlerne

Tilskuddet til økologiforskning, innovation og omlægning i offentlige køkkener skal være langt større, end hvad regeringen har foreslået, lyder det fra Enhedslisten.

23-09-2020 3 minutter Politik