Annonce

Annonce

Organisationen Community Markets for Conservation underviser bl.a. fattige bønder med manglende viden om landbrug og tidligere krybskytter i agro-økologiske metoder for at give dem et livsgrundlag og samtidig værne om naturen.

Krybskytter lægger geværet for at gå økologiens vej

Agro-økologiske metoder har vist sig at være vejen ud af kriminalitet for adskillige afrikanere.

Stanwell Chirwa har flere truede dyr på samvittigheden. Som krybskytte i Zambia nåede han at dræbe 11 elefanter, over 20 bøfler samt et ukendt antal antiloper. 

Han havde førhen levet som landmand, men lave udbytter og priser pressede ham til at gå kriminalitetens vej. I dag er det fortid takket være organisationen Community Markets for Conservation (Comaco). 

"Jeg valgte krybskytteri for at kunne brødføde min familie. Med hjælp og træning fra Comaco er jeg stoppet med det og er i stedet blevet biavler med mere end nok til at brødføde min familie, samtidig med at jeg beskytter naturen," siger den tidligere krybskytte til Organic Without Boundaries.

Organisationen oplærer og støtter fattige borgere i at bruge agroøkologiske metoder, der bl.a. betyder et stop for syntetiske pesticider, og tog kontakt til Stanwell Chirwa for at tilbyde ham undervisning og hjælpe ham med at sælge sine varer til en højere pris med dets certificering 'It's Wild!'. Samtidig kunne han få frø og udstyr til at komme i gang med. Den eneste betingelse var, at han skulle aflevere sine våben og underskrive et løfte om aldrig at bedrive krybskytteri igen.  

Klar til det internationale marked

Det sociale arbejde er ikke som sådan nyt, men det er derimod den økologiske certificering, som Comaco nu har modtaget. Fra næste år er 650 af foreningens landmænd derfor klar til at levere økologiske jordnødder certificeret af franske Ecocert til verdensmarkedet.

"Vi tror på, at der er et enormt fremtidigt marked, som venter på vores landmænd, hvis vi kan skalere indsatsen op til at inkludere flere landmænd og andre afgrøder," siger Lewis Dale, stifter og CEO af Comaco til Zambia Daily Mail.

Stanwell Chirwa er ikke den eneste, der har fået ændret sit liv af økologien. Comacao, der anser det som sit hovedformål at bekæmpe krybskytteri og fattigdom og beskytte naturen, har indtil videre uddannet 1.723 nu tidligere krybskytter, og noget tyder på, at det har en effekt; i hvert fald er antallet af elefanter ved byen Luangwa i Zambia steget.  

Foreningen, der får teknisk og finansiel støtte af den tyske organisation GIZ samt modtager donationer, består af forskellige slags landmænd og producenter, der hver især har ekspertise inden for bl.a. kompostering, skovlandbrug og reduceret jordbearbejdning. Det er ikke kun krybskytter, men også eksempelvis landmænd med ringe forstand på at drive landbrug, som kan få hjælp til at øge udbytterne og værne mere om naturen og miljøet.

Comaco opkøber desuden landmændenes varer til en pris op mod 20 pct. over markedsprisen og sælger dem herefter under brandet 'It's Wild'. De medvirkende landbrugsfamilier har oplevet en stigning i indkomsten på op mod 400 pct., og 89 pct. af dem har nu et stabilt fødevaregrundlag - en væsentlig stigning fra de 60 pct., som tallet lå på, inden Comaco begyndte sit arbejde. 

Comaco blev stiftet i 2002 og samarbejder nu med ca. 179.000 landmænd, heraf er 52 pct. kvinder, på 124.000 ha jord svarende til størrelsen på Lollands areal.

Flere artikler fra samme sektion

Flere økologer kan se frem til tilskud til ny teknologi

Der er stor efterspørgsel på tilskud til ny teknologi, og nu afsætter fødevareministeren ekstra penge til Økologisk investeringsstøtte i 2021. Derudover får ansøgerne et halvt år ekstra til at afslutte deres projekt.

02-12-2021 2 minutter Tilskud

Snart bliver engelske landmænd belønnet for at passe på deres jord

Engelske landmænd vil fra 2022 modtage betaling, hvis de aktivt værner om jordens frugtbarhed og sundhed. Flere naturorganisationer er dog skuffede over ordningen.

02-12-2021 4 minutter Udland,   Politik,   Jordfrugtbarhed

Ny kampagne skal gøre det nemt at spise grønnere i januar

I januar 2022 sætter Dansk Vegetarisk Forening for første gang den landsdækkende kampagne Grøn Januar i gang. Grøn Januar har deltagelse af flere store kæder og skal sætte fokus på at spise grønnere ved at synliggøre udbuddet af veganske muligheder i landets butikker samt på spisesteder og i kantiner.

02-12-2021 4 minutter Forbrug,   Detailhandel,   Plantebaserede fødevarer