Annonce

Annonce

Grønne alger ligger som et tæppe oven på Arresø

Regeringen og partierne bag finansloven har afsat 405 mio. kr. til at forbedre det danske vandmiljø, som har været særdeles hårdt ramt af iltsvind i år. Foto: Uffe Bregendahl

Iltsvind i de danske farvande blev endnu værre i november

Det plejer ikke ske så sent på sæsonen, men det gjorde det alligevel: Flere steder i de danske farvande blev iltsvindet forværret fra oktober til den første del af november, viser en ny rapport.

Iltsvindet i de danske farvande gik fra slemt til værre i løbet af efteråret, selvom det faktisk burde blive bedre, i takt med at temperaturerne faldt. En ny rapport fra Aarhus Universitet viser, at der skete en forværring af iltsvindet i de danske farvande og fjorde fra oktober til den første del af november.

Efter stormfloden, som ramte Danmark i oktober, skete der en markant forbedring af iltsvindet. Men de rolige vindforhold øgede i første halvdel af november forekomsten af iltsvind i en række områder.

”Det er foruroligende, at vi ser øget iltsvind så sent på sæsonen. Der er et vidnesbyrd om det pres på havmiljøet, som eskalerede i september, hvor vi så det værste iltsvind i 20 år. Derfor skal vi have tempoet op i forhold til de virkemidler, som vi ved har stor effekt. Det gælder ikke mindst udtagning af lavbundsjorde,” siger miljøminister Magnus Heunicke (S) i en pressemeddelelse.

I midten af november var et område på 5.200 km2 ramt af lavt iltindhold. Det svarer til Fyn, Lolland-Falster og Langeland tilsammen. Det område, som var ramt af lavt iltindhold, var dobbelt så stort som i oktober. Den tiltagende blæst fra midten af november, har dog gjort, at iltsvindet nu er på niveau.

Der er nu iltsvind tilbage i de dybeste dele af det sydlige Lillebælt. Herudover er områder i Mariager Fjord og øst for Bornholm mere eller mindre permanent ramt af iltsvind. Området omkring Bornholm er dog et område, der naturligt oplever mere eller mindre permanent iltsvind.

Rapporten fra Aarhus Universitet, som baserer sig på målingerne foretaget fra 27. oktober - 22. november, er årets fjerde og sidste. Miljøstyrelsen fortsætter med at overvåge iltsvindet til det er helt væk.

Efter at man i år har målt det højeste iltsvind i mere end 20 år, har aftalepartierne bag den nye finanslov afsat 405 mio. kr. i 2024 til at forbedre havmiljøet. Det skal ske gennem en styrket indsats for at udtage lavbundsjorde og mindske udledning af kvælstof fra landbruget.

Flere artikler fra samme sektion

Økologisk Landsforening frygter, at politikerne har glemt de små landbrug

Økologisk Landsforening har erfaret, at småskalalandbrugene er fraværende i den landbrugs- og veterinæraftale, som politikerne lige nu forhandler om. Stigende gebyrer og et kontrolsystem, der er udformet til storlandbrug, går ud over de små, mener foreningen.

26-04-2024 6 minutter Gårdbutikker & direkte salg,   Politik

Kritikere kalder det »en skandale«, at EU nu fjerner krav om småbiotoper i landbruget

For at imødekomme landmændenes protester rundt om i Europa har Europa-Parlamentet nu vedtaget at fjerne et krav, der skulle tilgodese dyr og planter på landbrugsarealerne.

26-04-2024 3 minutter EU,   Biodiversitet

CO2-afgiften lader til at virke

I 10 år havde de mest klimabelastende virksomheder i Danmark ikke sænket deres CO2-udledninger - lige indtil politikerne vedtog en afgift. Så faldt udledningen markant.

26-04-2024 3 minutter Klima,   Politik