Annonce

Annonce

Demonstranter går på gaden mod krigen i Ukraine

Krigen i Ukraine har medført store prisstigninger på fødevarer, og det har fået flere EU-medlemslande og interesseorganisationer til at ville suspendere og genoverveje dele af EU-landbrugets grønne mål. Foto: Alek S/flickr/CC

Snak om at suspendere grøn omstilling i landbruget får nu 198 forskere til at råbe op

EU's snak om at suspendere grønne landbrugstiltag af hensyn til fødevaresikkerheden er helt forkert, lyder det i et åbent brev fra 198 eksperter inden for fødevarer og bæredygtighed. Hold fast i målene og mindsk animalsk produktion, lyder det.

Først råbte godt 80 europæiske miljø- og naturoganisationer op og advarede EU-politikerne mod at sætte den grønne omstilling af landbruget på pause pga. krigen i Ukraine.

Så skrev 10 danske organisationer et fælles åbent brev til fødevareminister Rasmus Prehn (S) om det samme.

Nu er det så 198 forskere inden for fødevareproduktion og bæredygtighed, der i et åbent brev fremsætter samme advarsel: Den grønne omstilling skal ikke sættes på pause på grund af krigen - tværtimod viser krisen, at landbruget er alt for husdyrtungt og har brug for at omstille sig.

Forskerne kommer fra en bred vifte af universiteter og forskningsinstitutter fra Danmark, Tyskland, Frankrig, Belgien, Storbritannien, USA, Canada, Østrig, Nederlandene, Indien, Taiwan, Chile, Australien, Italien, Tanzania, Schweiz og Mexico.

"Den globale fødevareusikkerhed er ikke forårsaget af mangel på føde, men en ulige distribution. Der er mere end nok mad til at brødføde verden - også nu under krigen. Men hvede bruges til som foder til dyr, som biobrændsel eller ender som madspild frem for at brødføde sultne mennesker," siger en af forfatterne til brevet Sabine Gabrysch fra tyske Potsdam Institute for Climate Impact Research i en pressemeddelelse.

"At rulle miljøreguleringer tilbage for at opskalere fødevareproduktionen løser ikke krisen. Det vil rykke os længere væk fra et pålideligt fødevaresystem, der kan klare fremtidige chok og bidrage med sund, bæredygtig mad," fortsætter hun.

Flere planter, mindre kød

Flere EU-medlemslande og interesseorganisationer har den seneste tid talt for at suspendere og genoverveje dele af landbrugets grønne strategi 'Farm to Fork', bl.a. brakordningen. Et emne, der skal diskuteres yderligere i EU i næste uge. Samtidig stiger priserne på en lang række råvarer, særligt hvede og planteolie.

I det åbne brev foreslår forskerne tre værktøjer til at tackle den nuværende krise, samtidig med at man sikrer folkesundheden og fastholder den bæredygtige omstilling. Det første værktøj er at fremskynde omstillingen mod en sundere og mere plantebaseret kost i Europa og andre højindkomstlande, da det vil reducere behovet for foderproduktion. Det andet værktøj er at øge produktionen af bælgfrugter og øge de grønne ambitioner i EU's landbrugspolitik endnu mere, så vi bliver mindre afhængige af kunstgødning og naturgas fra Rusland. Det tre værktøj er at reducere mængden af madspild. Alene spildet af hvede i EU svarer nogenlunde til halvdelen af Ukraines hvedeeksport.

Derudover bør regeringerne sikre midler til World Food Programme og andre sociale sikkerhedsnet, så der holdes en hånd under de mest udsatte borgere.

"Denne forfærdelige krig tvinger os til at gentænke de etablerede rutiner, især i fødevaresektoren, som allerede nu mærker chokbølger i markedet på baggrund af krisen i Ukraine og Rusland," siger en anden medforfatter til brevet Marco Springmann fra Oxford University.

Han tilføjer:

"At diskutere en kostændring midt i en krig er vigtigere, end det måske synes, for ved at spise flere planter frem for kød kan vi øge mængden af mad i verden, ganske enkelt fordi husdyrproduktionen er ineffektiv. Vi kan og skal reagere på denne kortvarige krise på måder, der også er i stand til at tackle de langvarige kriser i verdens fødevaresystem."

Flere artikler fra samme sektion

Åbent brev fra 140 organisationer kritiserer EU's grønne tilbagetrækning

De seneste måneder har EU trukket flere miljø- og klimainitiativer tilbage som reaktion på landbrugets protester. Nu siger adskillige organisationer på tværs af Europa stop.

14-05-2024 3 minutter EU,   Miljø,   Klima,   Natur

Regeringen har bestilt analyse af lavere moms på frugt og grønt

Regeringen har igangsat en analyse af effekterne ved en lavere moms på frugt og grønt.

14-05-2024 3 minutter Politik,   Forbrug

FN-rapport nedtonede kødets klimabelastning - nu kritiserer forskere rapporten for at misbruge deres studie

FN's fødevareorgan, FAO, har gennem årene nedjusteret kødets klimaaftryk. Senest har FAO inddraget et studie, der angiveligt skulle vise en beskeden effekt ved at spise mere plantebaseret. Forfatterne bag studiet kritiserer nu rapporten for flere grove fejl.

07-05-2024 9 minutter Udland,   Klima