Annonce

Den nye dyrevelfærdslov beskyldes for at være hastet igennem. Foto: Colourbox

Politikere på begge fløje kritiserer regeringens nye dyrevelfærdsregler

Den dyrevelfærdslov, der blev vedtaget i begyndelsen af året, afspejler sig slet ikke i de bekendtgørelser, som træder i kraft 1. januar, lyder kritikken.

I februar blev en ny dyrevelfærdslov vedtaget i Folketinget. Det betød bl.a., at dyr for første gang i dansk lovgivning blev anerkendt som sansende væsener.

Det er dog svært at få øje på dyrevelfærdslovens nye toner i de 12 bekendtgørelser, som sætter mindstekrav til dyrevelfærden for både kæledyr og husdyr, og som træder i kraft 1. januar 2021, lyder kritikken nu fra flere skuffede partier. Det skriver altinget.dk.

"Det er meget skuffende, at man ikke har taget det ordentligt ind, at vi har ændret en dyrevelfærslov og fået en ny formålsparagraf, der skal tage udgangspunkt i, at dyr er sansende og levende væsener," siger Enhedslistens dyrevelfærdsordfører, Søren Egge Rasmussen, til altinget.dk.

Også SF's ordfører på området Carl Valentin samt Dansk Folkepartis Pia Kjærsgaard savner at se dyrevelfærdslovens aftryk i bekendtgørelsen.

Minister lægger op til løbende ændringer

Den Danske Dyrlægeforening (DDD) kritiserer også bekendtgørelserne, som den kalder "hastværk".

I en pressemeddelelse udsendt i slutningen af november skriver foreningen, at bekendtgørelserne "bliver hastet igennem", og at man i stedet burde have forlænget processen for at give tid til den nødvendige dialog.

DDD mener, at bekendtgørelserne ligner sammenskrivninger og videreførelser af de nuværende bestemmelser med kun få moderniseringer.

Foreningen kritiserer desuden, at bekendtgørelserne forskelsbehandler, eksempelvis er det tilladt at halekupere lam med elastrator uden forudgående bedøvelse eller behandling med smertestillende, hvilket DDD mener er i direkte modstrid med Dyrevelfærdslovens formålsparagraf og §2, som lyder "Dyr er levende væsener og skal behandles forsvarligt og beskyttes bedst muligt mod smerte, lidelse, angst, varigt men og væsentlig ulempe".

Fødevareminister Rasmus Prehn (S) har ifølge altinget.dk svaret, at de nye bekendtgørelser i første omgang primært handler om at forenkle lovstrukturen. Han mener samtidig, at den nye lov giver mulighed for, at man løbende tager fat på konkrete problemstillinger, når de opstår.

Han har desuden besluttet at igangsætte en proces i begyndelsen af det kommende år, hvor ordførere opfordres til at komme med forslag til indholdsændringer af bekendtgørelserne på dyrevelfærdsområdet.

Flere artikler fra samme sektion

Holistisk afgræsning er et godt alternativt

FAGLIGT TALT: Holistisk afgræsning er godt for dyrene, lagrer kulstof, gør jorden mere frugtbar og giver biodiversitet med mange forskellige plantearter og blomster.

26-01-2021 3 minutter Fagligt talt,   Holistisk afgræsning

Konsulent: Økologer går glip af stor eksportmulighed

Kun meget få danske landmænd har fokus på det voksende marked for økologisk havre. Det er tankevækkende, at Danmark ikke har større eksport, mener økologikonsulent i Økologisk Landsforening.

Succesrig assurandør droppede millionhyre og blev mikrogartner

NY SERIE: I dag lever Jes Hjort-Malmberg af de grøntsager og spirer, som han dyrket på 800 m2 i forældrenes baghave, og han har ikke et sekund fortrudt, at han forlod et vellønnet, men stressende sælgerjob for at arbejde med jorden.

26-01-2021 7 minutter Grøntsagsproduktion