Annonce

Annonce

Indvielse af nyt forskningscenter. Fra venstre: Anne Bjerrekær, Kasper Bjerregaard, Brian Bech Nielsen og Eskild Holm Nielsen klipper et bånd over

Institut for Fødevarer under Aarhus Universitet har flyttet forskningsaktiviteter fra Aarslev til Djursland. Det nye center blev indviet i denne uge Fra venstre: museumsdirektør Anne Bjerrekær, borgmester Kasper Bjerregaard, rektor Brian Bech Nielsen og Eskild Holm Nielsen, dekan for Det Tekniske Fakultet. Foto: Roar Paaske/AU Foto

Forskning i grønne fødevarer skal i højere gear og bliver samlet i Jylland

Aarhus Universitet samler nu al forskning i frugt, grønt og bær i Midtjylland. Den nye placering i Norddjurs Kommune er ikke tilfældig, fortæller borgmesteren.

Aarhus Universitet, der står for den primære danske forskning og dyrkningsforsøg inden for frugt, bær og grøntsager, samler nu al sin forskning på området i Jylland.

Det sker, efter at forskningsaktiviteter, som hidtil har ligget i Aarslev på Fyn, flytter til Djursland. Tirsdag blev det nye forskningscenter så indviet, og her skal forskes i alt fra nye metoder til frostsikring af æbletræer til nitratudvaskning og udledning af klimagasser fra grøntsagsproduktionen.

Forskningsstationen er vigtig, fordi den forskning, der foregår på stedet, skal være med til at fremtidssikre den danske frugt- og grøntproduktion og styrke overgangen til en mere klimavenlig produktion af fødevarer, forklarer hun.

"Det har været en kæmpestor indsats og er en fantastisk satsning. Den forskning, vi kan lave her, er essentiel for at vi får en mere klimavenlig produktion i Danmark," forklarede Hanne Lakkenborg Kristensen, der er sektionsleder for Planter, Fødevarer og Bæredygtighed ved Institut for Fødevarer på Aarhus Universitet, ved indvielsen.

Stedet hører under Institut for Fødevarer, der holder til i Agro Food Park i Skejby nær Aarhus, og dermed er alle instituttets aktiviteter nu blevet samlet i det midtjyske.

”Placeringen er ikke tilfældig. Her ved Det Grønne Museum og Gl. Estrup Herregårdsmuseum er der mulighed for at skabe en synergi mellem vores historiske arv og vores blik mod fremtiden," sagde borgmester i Norddjurs Kommune Kasper Juncher Bjerregaard (V) ved indvielsen.

Fokus på grøn omstilling

Dekanen for Det Tekniske Fakultet, hvor Institut for Fødevarer hører under, Eskild Holm Nielsen, lagde i sin tale ved åbningen vægt på vigtigheden af den forskning, der foregår i Auning.

"Mit fakultet, Det Tekniske Fakultet, har et stort strategisk fokus på den grønne omstilling af fødevaresektoren. Vi ønsker at være med til at drive udviklingen og skabe bæredygtige løsninger,” sagde han.

Forskningsstationen er derfor en vigtig del af universitetets satsning, der understøtter den danske og europæiske strategi for en bæredygtig fødevareproduktion.

"Ved at etablere forskningsstationen har vi leveret på en af anbefalingerne i den forsknings- og udviklingsstrategi for plantebaserede fødevarer, der blev lanceret i 2020. Denne anbefaling fokuserede på at styrke testfaciliteter og demonstrationssteder i Danmark og specifikt på at styrke den vidensbaserede udvikling af den plantebaserede fødevareværdikæde gennem etablering af et forskningscenter inden for feltbaseret produktion af grøntsager, bælgfrugter, frugt og bær," sagde Eskild Holm Nielsen.

Flytningen begyndte i 2022

Selvom de sidste af de 2000 m2 bygninger først står færdige nu, begyndte flytningen fra Aarslev til Auning allerede i foråret 2022, hvor der blev etableret forsøgsparceller på området med grøntsager og bælgfrugter.

Siden da er der blevet etableret hegn, vandingsanlæg og også en frugtplantage med et adskillige arter og sorter af frugt og bær. Dertil kommer økologiske og konventionelle forsøg med bl.a. løg, kål, ærter og nye typer af bønner, samt samlinger af plantegenetiske ressourcer af grøntsager, frugt og humle, der er blevet flyttet fra Aarslev og nu er plantet på de 37 ha, som instituttet råder over.

Naboen hos Det Grønne Museum ser frem til at få sine nye naboer, fortalte museumsdirektør Anne Bjerrekær:

"På Det Grønne Museum har vi glædet os helt utroligt meget til denne dag, hvor vi omsider alle sammen får lov til at byde jer, sådan helt officielt velkommen som naboer – og samarbejdspartnere. Det Grønne Museum har landsdækkende nationalt ansvar for jagtens, skovens, landbrugets og madens kulturhistorie, og vi fortæller også den allernyeste historie, så man behøver ikke være særlig fantasifuld for at se, at det at have jer som naboer, det kan kun blive godt for os," sagde hun.

Flere artikler fra samme sektion

Det er vigtigt, at landbrugets nyudviklede klimaberegner bliver grundlaget for klimaafgiften

POLITISK KLUMME: Det er helt afgørende, at vores politikere, der skal tage beslutning om klimaafgiften, ved, at de ikke må bruge Svarer-udvalgets klimaregnskab som grundlag for afgiften. Regnskabet er for simpelt, og dermed giver det ikke et retvisende resultat.

03-05-2024 4 minutter Klumme,   Politik

Pesticidfabrik pumper skadelige kemikalier ud i havet

Cheminova har i årevist udledt giftige kemikalier ud i havområder, hvor grænseværdierne for kemikalierne allerede er overskredet. Myndighederne ser igennem fingre med det, selvom det ifølge eksperter er ulovligt.

29-04-2024 4 minutter Miljø,   Pesticider

Økologisk Landsforening frygter, at politikerne har glemt de små landbrug

Økologisk Landsforening har erfaret, at småskalalandbrugene er fraværende i den landbrugs- og veterinæraftale, som politikerne lige nu forhandler om. Stigende gebyrer og et kontrolsystem, der er udformet til storlandbrug, går ud over de små, mener foreningen.

26-04-2024 6 minutter Gårdbutikker & direkte salg,   Politik