Annonce

Annonce

Annonce

Greg Ibach, undersekretær for USDA, det amerikanske landbrugsministerium, står på podiet og holder tale

Det amerikanske landbrugsministeriums undersekretær, Greg Ibach, der her ses tale ved en begivenhed tidligere på året, har luftet muligheden for at indlemme GMO i økologien. Foto: Lance Cheung/flickr

USA åbner for at tillade GMO i økologi

Det amerikanske landbrugsministerium er åbent for at starte en debat om at tillade genmodificering i den økologiske produktion.

For få måneder siden antændte Det Etiske Råd en debat om genmodificerede fødevarer i Danmark, og nu kører debatten i USA, hvor den her går på at tillade genmodificering i den økologiske produktion, som ellers altid har bandlyst metoden.

“Jeg synes, at der nu er en mulighed for at åbne en diskussion, hvor man overvejer, om det er passende at tillade nogle af disse nye teknologier, som indebærer genmodificering, til at styrke den økologiske produktion og til at få tørke- og sygdomsresistente sorter samt højere udbytter,” sagde Greg Ibach, undersekretær i landbrugsministeriet (USDA), da han for nylig deltog i en høring om emnet.

På baggrund af hans udtalelse har den økologifremmende organisation The Cornucopia Institute iværksat en underskriftsindsamling, hvori folk opfordres til at skrive under på deres modstand mod GMO. Organisationen frygter, at en tilladelse kan svække økologiens brand og henviser til en undersøgelse fra 2017, der viste, at 70 pct. af alle øko-forbrugere går efter økologi specifikt for at undgå GMO.

“Tilladelsen af visse genmodificerings-teknologier under det økologiske mærke vækker alvorlige bekymringer om en glidebane. USDA vil få svært ved at finde ressourcerne til at spore de genmodificerings-teknologier og -produkter, som tillades i økologien - hvis altså man ønsker at gå så langt,” siger organisationens politiske leder, Marie Burcham, i en skriftlig udtalelse.

I juni underskrev USA’s præsident, Donald Trump, et dekret, som skal slække på godkendelseskravene for genmodificering i fødevareproduktionen og sætte gang i flere investeringer i GMO-udviklingen.

Herhjemme blev GMO-debatten startet i foråret, da Det Etiske Råd i en udtalelse skrev, at det er “uetisk” at afvise GMO, og at der var brug for en fornyet debat om reglerne.

Økologerne stod dog fast på deres modstand mod at inddrage GMO i økologien.

“Det bygger på et forsigtighedsprincip, som er nødvendigt, især når der er så lidt uafhængige forskning i, hvad GMO betyder for vores sundhed og naturen. Nye bioteknologiske metoder, som ikke involverer gensplejsning, er foreningen ikke imod, men foreningen stiller krav om transparens—så landmænd og forbrugere ved, hvilke metoder bruges,” lød et af argumenterne fra formanden for Økologisk Landsforening, Per Kølster.

Flere artikler fra samme sektion

Markant nedgang for britisk økologi

På godt ti år er det økologiske areal i Storbritannien faldet med en tredjedel.

28-05-2020 2 minutter Udland

Ny, grøn fødevareplan kan godt forenes med landbrugspolitikken, siger EU-Kommissionen

EU-Kommissionens grønne 'Farm to Fork'-strategi passer til den kommende landbrugspolitik, såfremt politikken opfylder nogle forudsætninger.

28-05-2020 1 minutter EU,   CAP

Dansk EU-politiker ønsker grøn reform af landbrugsstøtten

Økologisk Landsforenings model til en ændring af EU's landbrugsstøtte møder opbakning fra Asger Christensen, der mener, at den gavner klimaet og miljøet.

28-05-2020 2 minutter EU,   CAP