Annonce

Annonce

Tre køer på marken

Der er nu klar til at blive skrevet et nyt kapitel i striden om Arlas markedsføring af klimakompenseret mælk, da Fødevarestyrelsens afgørelse bliver anket. Arkivfoto

Afgørelsen om Arlas klimakreditter bliver anket

I august fik Arla Fødevarestyrelsens ord for, at de kan kalde deres øko-mælk for 'CO2-neutral, kompenseret via klimakreditter', men nu skal Miljø- og Fødevareklagenævnet tage stilling til, om det var den rigtige beslutning.

Det udløste meget debat i branchen, da Fødevarestyrelsen i august blåstemplede Arlas markedsføring af økologisk mælk som ’CO2-neutral, kompenseret med klimakreditter’, og kritikerne har ikke affundet sig med afgørelsen, som nu bliver anket.

Forbrugerrådet Tænk og miljøorganisationen NOAH fastholder ifølge Journalisten.dk, at Arlas markedsføring er vildledende, og de har derfor besluttet at anke Fødevarestyrelsens afgørelse til Miljø- og Fødevareklagenævnet.

”Det er misvisende, når man bruger ordet ’CO2-neutral’, ’klimaneutral’ eller tilsvarende på konkrete produkter. For det giver forbrugeren en opfattelse af, at man kan spise eller indtage uanede mængder, uden det har en betydning for klimaaftrykket, og det synes vi er vildledende,” siger Stine Vuholm, der er fødevarepolitisk medarbejder ved Forbrugerrådet Tænk til Journalisten.dk.

Hun håber, at ankenævnet når frem til en anden konklusion end Fødevarestyrelsen, som tidligere på året nåede frem til, at det er helt orden, når Arla markedsfører oste, yoghurt og smør fra Arla Øko-serien som klimaneutral via køb af klimakreditter i udenlandske skovprojekter.

Myndighederne gik ind i sagen efter at have modtaget en klage fra Margarine Foreningen, som fortsat mener, at der er tale om greenwashing, når Arla Foods markedsfører Arla Øko-produkter som CO2-neutrale, da forbrugerne ikke ikke er i stand til at gennemskue, hvad 'kompenseret med klimakreditter' reelt dækker over.

Arla ønsker ikke at kommentere den forestående ankesag på nuværende tidspunkt, og at dømme efter den normale sagsbehandlingstid i Miljø- og Fødevareklagenævnet, går der formentlig mindst et halvt år, før der kommer et nyt svar på, hvordan Arla og andre må markedsføre brugen af klimakreditter.

Flere artikler fra samme sektion

Flere økologer kan se frem til tilskud til ny teknologi

Der er stor efterspørgsel på tilskud til ny teknologi, og nu afsætter fødevareministeren ekstra penge til Økologisk investeringsstøtte i 2021. Derudover får ansøgerne et halvt år ekstra til at afslutte deres projekt.

02-12-2021 2 minutter Tilskud

Snart bliver engelske landmænd belønnet for at passe på deres jord

Engelske landmænd vil fra 2022 modtage betaling, hvis de aktivt værner om jordens frugtbarhed og sundhed. Flere naturorganisationer er dog skuffede over ordningen.

02-12-2021 4 minutter Udland,   Politik,   Jordfrugtbarhed

Ny kampagne skal gøre det nemt at spise grønnere i januar

I januar 2022 sætter Dansk Vegetarisk Forening for første gang den landsdækkende kampagne Grøn Januar i gang. Grøn Januar har deltagelse af flere store kæder og skal sætte fokus på at spise grønnere ved at synliggøre udbuddet af veganske muligheder i landets butikker samt på spisesteder og i kantiner.

02-12-2021 4 minutter Forbrug,   Detailhandel,   Plantebaserede fødevarer