Annonce

Annonce

Portræt af administrerende direktør Charlotte Skovgaard

Merkur Andelskasse siger nej til leverpostej og sorte biler, oplyser administrerende direktør Charlotte Skovgaard, som opfordrer bankens kunder og ansatte til at følge i bankens fodspor. Foto: Merkur Andelskasse

Bæredygtig bank tager sin egen medicin

Medarbejdere hos Merkur Andelskasse får kun økologisk vegetarmad på jobbet – og benzinbiler bliver forbudt.

”Klimaet har brug for, at alle giver et nap med, når det handler om at sætte fart i den grønne omstilling. Det gælder både på de store linjer og helt ned i vores hverdagsliv,” skriver Merkur Andelskasse i en pressemeddelelse.

Det er ifølge administrerende direktør Charlotte Skovgaard baggrunden for, at det bæredygtige pengeinstitut nu indskærper overfor medarbejderne, at alt, der bliver indkøbt på bankens regning, overholder de strengeste krav til bæredygtighed. Det gælder i alle led, f.eks. fra mad, kontorartikler, transport og til arbejdsforholdene hos alle leverandører.

"Det har længe været almindeligt blandt medarbejderne i Merkur, at vi går meget langt for at være lige så bæredygtige som vi forventer det af vores kunder. Men nu er det skrevet ned og vi har sat ambitiøse mål for, hvordan vi selv bliver mere og mere bæredygtige i alt hvad vi gør”, siger Charlotte Skovgaard.

Alt mad er økologisk og vegetarisk

Derfor er der f.eks. altid kun økologiske varer i køkkenet, indkøbt mad er vegetarisk, og helst købt hos bankens egne kunder. Skal medarbejderne rejse mellem afdelingerne eller på kundebesøg, skal det fremover som udgangspunkt foregå med tog, cykel eller elbil, oplyser andelskassen, som gennem mange år har fungeret som Økologisk Landsforenings faste bankforbindelse.

Det er nødvendigt at være ambitiøs og gennemgribende, både for klimaets, vores egen og for det gode eksempels skyld.

— Charlotte Skovgaard, Merkur Andelskasse

Fra 2025 skal det danske transportregnskab være fossilfrit, og nedtrapningen af f.eks. kørsel i egen bil og flyrejser er allerede begyndt. Som helt bæredygtigt pengeinstitut screenes alle erhvervskunder efter, om de overholder skrappe krav til bæredygtighed og social ansvarlighed. Gør de ikke det, kan de ikke få en konto i Merkur. Nu skal de nye regler sikre, at andelskassen også selv hele vejen gennem arbejdsdagen tager sin egen medicin.

Hos Økologisk Landsforening roser HR-chef Mette Villekær ambitionsniveauet hos Merkur. 

"Det er yderst positivt, at vores bankforbindelse sætter en høj barre for bæredygtighed – både internt og for bankens kunder," siger Mette Villekær, som oplyser, at Økologisk Landsforening, så vidt det er muligt, altid går efter den mest bæredygtige løsning.

Alle bør tage ansvar

I forhold til forplejning deler medarbejderne i ØL i dag kantine med ansatte fra andre organisationer og firmaer i Agro Food Park 15, hvor det i dag er muligt at bestille en økologisk sandwich eller salat. Kantinekøkkenet har i dag Det Økologiske Spisemærke i bronze, men foreningen presser på for at få hele frokostbuffeten hævet til sølv-niveauet på 60-90 pct. økologi.

"Jeg tror, det er klart for de fleste, at den forandring der skal til for at løse de udfordringer, vi som samfund står med, kræver noget af os alle. Derfor bør alle organisationer tage stilling til egen praksis omkring bæredygtighed og løbende evaluere og tilpasse den for at sikre en positiv effekt i forhold til bl.a. klimaet," siger Mette Villekær.

Men et krav om at alle medarbejdernes arbejdsrelaterede kørsel fremover som udgangspunkt skal foregå med tog, cykel eller elbil, bliver det formentlig vanskeligt at realisere på kort sigt, da foreningens konsulenter har opgaver i alle kroge af landet og normalt benytte egne biler.

Hverdagen bliver mere besværlig

Charlotte Skovgaard erkender, at der også hos Merkur er nogle ting, som bliver lidt mere besværlige i hverdagen, og at det kræver konstant fokus at overholde bankens skrappe regler.

"Men det er nødvendigt at være ambitiøs og gennemgribende, både for klimaets, vores egen og for det gode eksempels skyld,” siger hun.

Hun understreger, at reglerne kun gælder på arbejdspladsen, men at det forhåbentlig også inspirerer medarbejderne og deres familier til at tænke over deres forbrug, når de har fri.

”Faktisk er jeg slet ikke i tvivl om, at de fleste af vores medarbejdere allerede er langt foran, når det gælder bæredygtige liv, så for dem vil det ikke være noget særligt, at vi nu indskærper reglerne, og de har da også taget godt imod dem”, siger Charlotte Skovgaard.

Reglerne vil ifølge direktøren løbende blive efterset og justeret, i takt med udviklingen af ny teknologi og viden.

Flere artikler fra samme sektion

Salget af økologi har stabiliseret sig

Efter et år med fald i salget af økologiske fødevarer viser en ny opgørelse fra Danmarks Statistik, at salget i 2023 har stabiliseret sig. Økologien har, som andre fødevarer, været udfordret af inflation og stigende omkostninger. Men nu ser det ud til at vende.

26-04-2024 3 minutter Detailhandel

Flest sanktioner til gårdsalg af æg

Fødevarestyrelsen har været på stikprøvekontrol hos 198 producenter og æg-pakkerier, der sælger direkte til forbrugere eller lokale butikker. I 9 pct. af besøgene førte kontrollerne til sanktioner.

25-04-2024 2 minutter Kontrol,   Gårdbutikker & direkte salg

Nu kommer der pant på de tyske dåser

EU-parlamentet har i dag vedtaget nye regler som betyder, at der fra 2029 skal opkræves dåsepant i de europæiske lande, hvilket formentlig vil begrænse forureningen med dåser i den danske natur.

24-04-2024 3 minutter Emballage