Annonce

Annonce

Henrik Lund fra Naturli' står ved siden af en stor plakat med et billede af virksomhedens produkt Naturli' Hakket.

Danske producenter af økologiske fødevarer frygter høje toldmure og øget prispres, hvis ikke det lykkes at lande en brexit-aftale mellem Storbritannien og EU. Naturli' Hakket er godt nok ikke økologisk, men det er de fleste af virksomhedens andre produkter. Arkivfoto: Jakob Brandt

Brexit-kaos skaber usikkerhed hos eksportører

Danske eksportører af økologiske fødevarer frygter brandbeskatning af danske produkter på det engelske marked og øget prispres i Europa.

De danske firmaer, som eksporterer økologiske fødevarer, har gennem længere tid levet med usikkerheden om, hvad der vil ske, hvis den brexit-aftale, som den engelske premierminister Theresa May havde forhandlet sig frem til sammen med de øvrige EU-lande, blev stemt ned i det britiske parlament. 

Det skete tirsdag, men onsdag overlevede Theresa May så en mistillidsafstemning. Det giver hende en kort frist til at fremlægge et alternativt forslag, og dermed efterlader det britiske brexit-kaos de danske eksportører med en stor usikkerhed om, hvilke betingelser der kommer til at gælde for samhandlen mellem EU og Storbritannien.

”Hvis ikke det ender med en aftale, er vi naturligvis bange for, at England laver en brandbeskatning på vores produkter,” siger Henrik Lund, direktør for Naturli’ Foods, som på kort tid har fået stor succes med eksporten af både Naturli' Hakket og Naturli' Smørbar til bl.a. det britiske marked.

Vi må bare afvente situationen

Selv om de seneste tal fra Danmarks Statistik viser, at det kun er ca. én procent af Danmarks samlede økologieksport, som går til kunder i Storbritannien, kan brexit formentlig også få afledte konsekvenser for eksporten til andre europæiske lande.

Henrik Lund finder dog en smule trøst i den kendsgerning, at der ikke findes ret mange alternativer til Naturli’s to eksportsucceser i England.

”Og så steg pundet efter afstemningen forleden. Det er positivt for os,” siger Henrik Lund, som ikke kan gøre andet end afvente, hvad der sker på den storpolitiske scene.

Det kan skabe ekstra prispres på svinepriserne på det europæiske marked, så det bliver sværere at opnå den pris, vi skal have, for at vores landmænd kan tjene penge.

— Henrik Biilmann, direktør for Friland

Samme melding lyder fra Henrik Biilmann, direktør for Friland. Da selskabets eksport til det britiske marked i forvejen er ret ubetydelig, er han mere bekymret for de afledte effekter af et hårdt brexit, hvor det ikke lykkes at lave en aftale mellem Storbritannien og EU.

”Før finanskrisen havde vi en stor eksport af økologisk kød til England, men den forsvandt under finanskrisen, og den er aldrig kommet tilbage på samme niveau," siger Friland-direktøren.

Risiko for øget prispres

Friland henter stadig en meget stor andel af sin omsætning på de udenlandske markeder, som også kan blive påvirket af brexit-forløbet, da høje toldbarrierer kan skabe en pukkel af økologisk kød eller andre produkter fra europæiske producenter, som efter planen skulle have været solgt på det engelske marked.

”Det kan skabe ekstra prispres på svinepriserne på det europæiske marked, så det bliver sværere at opnå den pris, vi skal have, for at vores landmænd kan tjene penge,” siger Henrik Biilmann.

Han peger også på, at eventuelle toldmure generelt vil gøre det vanskeligere at vende tilbage til det britiske marked, som tidligere var et af Frilands vigtigste eksportmarkeder.

Flere artikler fra samme sektion

Salget af økologi har stabiliseret sig

Efter et år med fald i salget af økologiske fødevarer viser en ny opgørelse fra Danmarks Statistik, at salget i 2023 har stabiliseret sig. Økologien har, som andre fødevarer, været udfordret af inflation og stigende omkostninger. Men nu ser det ud til at vende.

26-04-2024 3 minutter Detailhandel

Flest sanktioner til gårdsalg af æg

Fødevarestyrelsen har været på stikprøvekontrol hos 198 producenter og æg-pakkerier, der sælger direkte til forbrugere eller lokale butikker. I 9 pct. af besøgene førte kontrollerne til sanktioner.

25-04-2024 2 minutter Kontrol,   Gårdbutikker & direkte salg

Nu kommer der pant på de tyske dåser

EU-parlamentet har i dag vedtaget nye regler som betyder, at der fra 2029 skal opkræves dåsepant i de europæiske lande, hvilket formentlig vil begrænse forureningen med dåser i den danske natur.

24-04-2024 3 minutter Emballage