Annonce

Annonce

Kokke-eleverne på Rybners Restaurant-og Kokkeskole i Esbjerg har fået deres eget økologiske landbrug. Det skal fungere som et grønt klasselokale, hvor de kan gå på jagt efter grøntsager, urter og spiselige blomster. Foto: Lizette Yde Frederiksen

Bylandbrug skal fungere som grønt klasseværelse for eleverne

Øget fokus på bæredygtighed og adgang til et økologisk minilandbrug skal revitalisere maduddannelserne og tiltrække flere elever til Rybners Restaurant og Kokkeskole i Esbjerg.

Når et halvt hundrede kokke-, bager- og tjenerelever i næste uge møder op til de første lektioner på Rybners Restaurant-og Kokkeskole i Esbjerg, kan de hente inspiration og friske råvarer i en nyindrettet, 800 kvm stor køkkenhave, som lige nu bugner af grøntsager og urter.

Haven er anlagt som en grøn oase midt mellem de bygninger, som huser maduddannelserne i det store uddannelseskompleks, som bl.a. er med til at uddanne de mennesker, som i fremtiden skal arbejde i landets professionelle køkkener.

"Lige nu blomstrer haven i fuldt flor med meterhøje planter. Den skal fungere som et grønt klasseværelse, hvor eleverne kan bruge deres sanser og lade sig inspirere. Her kan de se, hvor råvarerne kommer fra og hvordan de hele grøntsager og krydderurter ser ud, inden de lander i køkkenet," siger afdelingsleder Henrik Jørgensen fra Rybners Restaurant-og Kokkeskole, hvis fem uddannelseskøkkener i foråret fik det økologiske spisemærke i bronze, så der er sammenhæng mellem teori og praksis.

Ny kurs skaber flere praktikpladser

Henrik Jørgensen er oprindeligt uddannet butiksslagter, men han har gennem mange år arbejdet som konsulent på forskellige erhvervsskoler. I september 2018 blev han ansat som afdelingsleder for Rybners Restaurant og Kokkeskole med et opdrag om at gentænke og revitalisere maduddannelserne på den esbjergensiske erhvervsskole, som de seneste år har oplevet faldende elevtal.

Henrik Jørgensen håber, at skolens minilandbrug vil bidrage til, at landets professionelle køkkener i fremtiden begynder at arbejde mere med forskellige sorter. Foto: Lizette Yde Frederiksen

"Hvis ikke vi begyndte at tænke bæredygtighed, ville vi ryge bagud af dansen, og det var nødvendigt at tænke helt nye tanker, hvis vi skulle tiltrække nye elever. Det lød som en spændende opgave, og bæredygtighed bliver fremover et gennemgående tema for alle uddannelserne," siger Henrik Jørgensen, som forventer at den nye grønne kurs vil tiltrække flere elever til skolen i de kommende år.

"Vores praktiksteder har allerede reageret utroligt positivt på vores initiativ, og flere af de praktiksteder, som vi har mistet de seneste år, er vendt tilbage," siger Henrik Jørgensen.

Stjal ideen i København

Henrik Jørgensens hovedmission har været at udvikle et nyt undervisningskoncept, hvor økologi, bæredygtighed og lokale råvarer bliver omdrejningspunktet, og han har i den forbindelse hentet inspiration hos Hotel- og Restaurantskolen i København, som gennem fire år har benyttet et lille bylandbrug i undervisningen.

"Vi har tyvstjålet deres ide, og vi har brugt den samme gartner til at indrette og passe vores egen byhave," siger afdelingslederen.

Som led i etableringen fjernede gravemaskiner i foråret 60 centimeter jord fra et areal på 800 kvm og erstattede det med muld fra et økologisk landbrug i Holsted. Samtidig blev der anlagt ti store bede, hvor der blev sået masser af grøntsager, urter og spiselige blomster, som skal give skolens elever en større forståelse for de råvarer, de bruger i køkkenet.

Vil genskabe tabt viden

"Vores bylandbrug er først omlagt til økologi i 2021, og det er ikke meningen, at det skal forsyne eleverne med alle råvarer til undervisningen, men den skal være med til at give eleverne den basisviden om råvarerne, som vores forældre havde fra deres egne køkkenhaver. Den er stort set gået tabt hos nutidens unge, og vi skal bl.a. lærer dem, hvordan de sylter og fermenterer," siger Henrik Jørgensen.

Han håber, at skolen på den måde kan bidrage til, at landets professionelle køkkener begynder at arbejde mere med forskellige sorter, og han oplevede, at det gav ny inspiration til skolens kokkeelever, da de før sommerferien fik lov til at høste og arbejde med havens kartofler af sorten Blå Congo, som adskiller sig en del fra de gængse kartopffelsorter.

Skolehaven er anlagt som ti store bede, hvor der i foråret blev sået masser af grøntsager, urter og spiselige blomster. Foto: Lizette Yde Frederiksen

Kursændring skaber ny begejstring

Skolen har også fået sparring og inspiration til arbejdet med at integrere økologi og bæredygtighed i uddannelses fra kokken Casper Rosendahl.

Han stod tidligere i spidsen for Henne Mølle Å Badehotel, som har Det Økologiske Spisemærke i guld. I dag er han food & beveragechef på Hotel Britannia i Esbjerg, hvor han er i færd med at indføre mere økologi på menukortet.

Som medlem af skolens uddannelsesudvalg har han bidraget med masser af faglige indspark til, hvad fremtidens maduddannelser bør indeholde, og Henrik Jørgensen oplever, at kursændringen allerede har skabt en helt ny begejstring blandt skolens undervisere.

"De har ser det som en spændende udfordring at udvikle undervisningen, og også skolens studievejledere kan se ideen med byhaven, som de benytter som sansehave for skoletrætte elever, der trænger til et break fra undervisningen," siger han.
Den officielle åbning af Rybners Restaurant-og Kokkeskoles bylandbrug sker i 3. september, hvor det grønne klasseværelse får besøg af Esbjerg-borgmester Jesper Frost Rasmussen (V) og lokale samarbejdspartnere.

Rybners restaurant-og Kokkeskole uddanner kokke, bagere, ernæringsassistenter og tjenere.

Flere artikler fra samme sektion

Salget af økologi har stabiliseret sig

Efter et år med fald i salget af økologiske fødevarer viser en ny opgørelse fra Danmarks Statistik, at salget i 2023 har stabiliseret sig. Økologien har, som andre fødevarer, været udfordret af inflation og stigende omkostninger. Men nu ser det ud til at vende.

26-04-2024 3 minutter Detailhandel

Flest sanktioner til gårdsalg af æg

Fødevarestyrelsen har været på stikprøvekontrol hos 198 producenter og æg-pakkerier, der sælger direkte til forbrugere eller lokale butikker. I 9 pct. af besøgene førte kontrollerne til sanktioner.

25-04-2024 2 minutter Kontrol,   Gårdbutikker & direkte salg

Nu kommer der pant på de tyske dåser

EU-parlamentet har i dag vedtaget nye regler som betyder, at der fra 2029 skal opkræves dåsepant i de europæiske lande, hvilket formentlig vil begrænse forureningen med dåser i den danske natur.

24-04-2024 3 minutter Emballage