Annonce

Annonce

Jakob Stjernholm (billede) står bag Thy Whisky sammen med sin svoger, Andreas Poulsen.

Dansk øko-whisky kåret som Europas bedste

En prestigefyldt whiskyguide har for første gang kåret en dansk whisky til Europas bedste.

For fire år siden rev Jakob Stjernholm og Andreas Poulsen teltpælene op flyttede med deres hustruer fra København til svigerforældrenes gård Gyrup i Thy for at lave whisky på fuld tid.

Nu har de modtaget international anerkendelse for deres arbejde, da den prestigefyldte whiskyguide Jim Murray's Whisky Bible med en rating på 96,5 ud af 100 har kåret deres økologiske Thy Whisky No. 9 Bøg Single Malt som Europas bedste af whisky fra flere fade.

Den danske vinder var dog ikke i konkurrence med skotsk og irsk whisky, da de har en kategori for sig selv.  

"Jeg kan næsten ikke beskrive det. Det er meget følelsesladet for os. Det er vores families projekt og kulminationen på ni års arbejde. I starten vidste vi jo ikke, om det var galt eller genialt at prøve at lave dansk whisky på vores eget korn," siger den ene af de to medejere Andreas Poulsen til tv2.dk.

De kom begge til gården med en akademikerbaggrund og politiske job på cv'et. Andreas Poulsen har arbejdet som ingeniør i Klimarådet, mens Jakob Stjernholm tidligere har arbejdet som specialkonsulent og kontorchef i Transport- og Bygningsministeriet.

"Det er fedt at få lidt jord under fødderne og arbejde med gode fødevarer. Det er det, der skaber passionen for vores arbejde," sagde Jakob Stjernholm tidligere på året til Okologisk.nu, da mediet besøgte Gyrup i januar.

Gården drives af familien Nicolajsen, og arbejdet med malt til øl og spiritus har været en del af produktionen de seneste ca. 10 år. Det tog for alvor fart i 2015, da de to svigersønner besluttede sig for at flytte til Nordjylland, og det er således Jakob Stjernholm og Andreas Poulsen, der driver whiskyproduktionen og dermed er 8. generation på gården.

De havde samtidig en drøm om, at alle råvarerne til whiskyen skulle produceres af dem selv på gården, og i 2018 kom de i mål, da de fik etableret deres eget malteri og nu står bag hele processen fra mark til flaske.

Ud over malteriet hører også planteavl, en økologisk mælkeproduktion og en besætning naturplejende kvæg til bedriften.

Det er journalisten Jim Murray, der står bag whiskyguiden, som i nu 17 år er blevet udgivet årligt i bogformat. Siden 1992 har han levet af at skrive om whisky, og han har både vundet priser for sit arbejde og udgivet flere bøger om emnet. I guiden er over 20.000 forskellige whiskyer nu blevet anmeldt.

Flere artikler fra samme sektion

Har du hjerterne med i din planlægning?

FAGLIGT TALT: Arla vil give et tilskud til leverandører af mælk, der lever op til statens tre velfærdshjerter. Det er tid til at gøre sig nogle overvejelser.

30-11-2020 2 minutter Mejeriproduktion

Kyllinger har bedre af at komme til verden i en stald end et rugeri

Traditionelt klækkes slagtekyllinger på et rugeri, før de transporteres til en stald, men en ny undersøgelse viser, at det vil være markant bedre for deres velfærd, hvis de klækkes i en stald.

30-11-2020 3 minutter Dyrevelfærd,   Æg og fjerkræ

Hos Food by Coor er det ikke nok, at kødet er økologisk

Kantineoperatøren Food by Coor serverer kun økologisk kød fra grise og køer, som er velfærdsslagtet på det landbrug, hvor de er opvokset

26-11-2020 5 minutter Foodservice,   Dyrevelfærd