Annonce

Annonce

Jakob Stjernholm (billede) står bag Thy Whisky sammen med sin svoger, Andreas Poulsen.

Dansk øko-whisky kåret som Europas bedste

En prestigefyldt whiskyguide har for første gang kåret en dansk whisky til Europas bedste.

For fire år siden rev Jakob Stjernholm og Andreas Poulsen teltpælene op flyttede med deres hustruer fra København til svigerforældrenes gård Gyrup i Thy for at lave whisky på fuld tid.

Nu har de modtaget international anerkendelse for deres arbejde, da den prestigefyldte whiskyguide Jim Murray’s Whisky Bible med en rating på 96,5 ud af 100 har kåret deres økologiske Thy Whisky No. 9 Bøg Single Malt som Europas bedste af whisky fra flere fade.

Den danske vinder var dog ikke i konkurrence med skotsk og irsk whisky, da de har en kategori for sig selv.  

“Jeg kan næsten ikke beskrive det. Det er meget følelsesladet for os. Det er vores families projekt og kulminationen på ni års arbejde. I starten vidste vi jo ikke, om det var galt eller genialt at prøve at lave dansk whisky på vores eget korn,” siger den ene af de to medejere Andreas Poulsen til tv2.dk.

De kom begge til gården med en akademikerbaggrund og politiske job på cv’et. Andreas Poulsen har arbejdet som ingeniør i Klimarådet, mens Jakob Stjernholm tidligere har arbejdet som specialkonsulent og kontorchef i Transport- og Bygningsministeriet.

“Det er fedt at få lidt jord under fødderne og arbejde med gode fødevarer. Det er det, der skaber passionen for vores arbejde,” sagde Jakob Stjernholm tidligere på året til Okologisk.nu, da mediet besøgte Gyrup i januar.

Gården drives af familien Nicolajsen, og arbejdet med malt til øl og spiritus har været en del af produktionen de seneste ca. 10 år. Det tog for alvor fart i 2015, da de to svigersønner besluttede sig for at flytte til Nordjylland, og det er således Jakob Stjernholm og Andreas Poulsen, der driver whiskyproduktionen og dermed er 8. generation på gården.

De havde samtidig en drøm om, at alle råvarerne til whiskyen skulle produceres af dem selv på gården, og i 2018 kom de i mål, da de fik etableret deres eget malteri og nu står bag hele processen fra mark til flaske.

Ud over malteriet hører også planteavl, en økologisk mælkeproduktion og en besætning naturplejende kvæg til bedriften.

Det er journalisten Jim Murray, der står bag whiskyguiden, som i nu 17 år er blevet udgivet årligt i bogformat. Siden 1992 har han levet af at skrive om whisky, og han har både vundet priser for sit arbejde og udgivet flere bøger om emnet. I guiden er over 20.000 forskellige whiskyer nu blevet anmeldt.

Flere artikler fra samme sektion

Friland barberer toppen af øko-tillægget

Trods nyt fald i tillægget på økologisk svinekød, oplever Friland stadig, at der er en god balance på markedet.

18-09-2020 2 minutter Svineproduktion

Ny analyse: Landets storkøkkener øger fokus på bæredygtighed og økologi

Undersøgelse fra Retail Institute Scandinavia viser, at tre ud af fem professionelle storkøkkener og kantiner har fokus på økologi.

18-09-2020 2 minutter Foodservice

Thise er på vej med nye planteprodukter

Selv om havredrikken stadig kun bidrager med under en pct. af Salling-mejeriets omsætning, ser direktør Poul Pedersen et interessant potentiale i at udvikle flere plantebaserede produkter på basis af lokale råvarer.

18-09-2020 2 minutter Plantebaserede fødevarer,   Mejeri