Annonce

Annonce

Forskellige bælgfrugter ligger i striber ved siden af hinanden

Ifølge lektor Hanne Lakkenborg Kirstensen bør dansk landbrug satse mere på produktion af planter til konsum. Foto: Colourbox

Lektor råder landbruget til at satse mere på planteproduktion

Dansk landbrug skal satse mere på innovation og udvikling inden for teknologi og bæredygtige dyrkningsmetoder, hvis ikke det skal gå glip af et væksteventyr, mener lektor.

Højværdiafgrøder som frugt, grøntsager og bælgfrugter skal i højere grad dyrkes i dansk landbrug for at sikre et udviklingspotentiale med stærke vækstmuligheder. Det mener lektor Hanne Lakkenborg Kristensen, der forsker i fødevareproduktion og dyrkningssystemer ved Institut for Fødevarer ved Aarhus Universitet.

”Vi går glip af et væksteventyr med et enormt udviklingspotentiale. Vi burde være meget mere fremme i skoene, når det gælder bæredygtig produktion af plantefødevarer. Det handler om nye arbejdspladser, bedre økonomi og en god, bæredygtig anvendelse af vores opdyrkede land,” fortæller hun til fagmediet Ingeniøren.

Hanne Lakkenborg Kristensen erkender dog også, at det er svært at anbefale landmænd at kaste sig ud i en større produktion af grøntsager og bælgfrugter, fordi der ikke findes en god forretningsplan for det lige nu.

Hun forventer dog, at efterspørgslen og afkastet på afgrøderne vil stige i fremtiden, og vi risikerer, at andre lande når at overholde os indenom, hvis ikke vi tør satse nu, mener hun.

At der er bedre økonomi i produktion af bæredygtige højværdiafgrøder end i produktion af konventionelle afgrøder, påvises ligeledes i rapporten 'Bæredygtig Udvikling – Fakta om Fødevareklyngen' fra Landbrug & Fødevarer'. Derudover vil omlægning fra dyrefoder til fødevareplanter være en fordel for fødevaresikkerheden og for klimaet, da det vil sænke CO2-udledningerne betydeligt.

Ud over at dyrke flere planter til konsum bør vi også producere fødevarerne mere bæredygtigt, eksempelvis ved at dyrke flere forskellige afgrøder på samme mark og have fokus på efterafgrøder til at styrke jordens frugtbarhed, siger hun.

Flere artikler fra samme sektion

Eks-bankdirektør: Penge er et redskab til at få noget til at ske

Selv om Lars Pehrson aldrig fik en bankuddannelse, var han landets længst siddende bankdirektør, da han i 2020 forlod direktørstolen i Merkur Andelskasse, og han brænder stadig for økologien og mener, at vi alle har mulighed for at bidrage til den grønne omstilling.

06-05-2024 9 minutter finansiering

Sæsonen er skudt i gang: Nu breder dansk øko-grønt sig på butikshylderne

Nu ligger der for første gang i år økologiske danske radisser, spinat og pak choi i butikkerne. Hos de danske økologiske grøntsagsproducenter er sæsonen netop skudt i gang.

02-05-2024 4 minutter Forbrug,   Grøntsager

Økologisk Landsforening uddeler atter gratis blomsterfrø landet over

Den 5. maj kan man hente en gratis pose blomsterfrø i Føtex og Bilka landet over. Økologisk Landsforening uddeler i alt 38.000 poser for at give bierne mere mad og sætte fokus på de truede arter.

30-04-2024 5 minutter Biodiversitet