Annonce

Annonce

En gris går på græsset med andre grise

I et nyt tv-program skal fire familier adoptere et landbrugsdyr og efter tre uger beslutte, om de vil spise det eller ej. Foto: Colourbox

Nyt tv-koncept: Spis dit kæledyr eller bliv vegetar

Et socialt eksperiment ønsker at få folk til at tænke mere over dyrets vej fra marken til middagsbordet.

I 2014 stillede DR sine seere over for et dilemma. I 21 dage frem mod juleaften skulle DR-værten Thomas Skov og hans kone passe et vietnamesisk hængebugsvin. 

Herefter skulle seerne stemme om, hvorvidt Otto skulle slagtes og serveres eller få lov at leve videre. Eksperimentet skulle undersøge, om danskerne ser anderledes på kødet, når de lærer dyret at kende, og i Ottos tilfælde endte han med at overleve.

Nu vil et britisk tv-show forsøge sig med et lignende koncept. I programmet Meat the Family skal fire familier - alle storforbrugere af kød - adoptere et dyr og efter tre uger beslutte sig for, om de vil spise det eller blive vegetarer.

Ifølge Channel 4 - kanalen, der viser programmet - vil programmet berøre flere aspekter som dyrenes adfærd og intelligens, landbrugets praksis og det miljømæssige aftryk fra produktionen.

“I serien tager vi nogle meget aktuelle temaer om at spise etisk op på en unik og underholdende måde. Hvorfor finder vi det acceptabelt at spise et lam, når vi ikke vil spise vores hund? Kan du vende tilbage til kød, når du har givet dit måltid et navn og ansigt? Det er en serie, der kombinerer fantastisk research om dyrs intelligens med nogle hjertevarme øjeblikke,” siger Daniela Neumann, der er direktør for selskabet Spun Gold, som står bag produktionen af programmet.

Per Kølster, der er formand i Økologisk Landsforening, mener, at programmet kan ende med gå i to forskellige retninger, hvor han anser den ene retning for oplysende og den anden som “følelsesporno”.

“Det afhænger af, hvilke vilkår de medvirkende oplever. Hvis adoptionen af dyret indebærer, at man oplever, hvordan produktionsvilkårene er for landmanden, så man kan forstå dennes vilkår og relevansen af, at dyrene holdes som husdyr, kan det være en åbenhjertig beskrivelse af, hvad det vil sige at holde husdyr. Men man kan lige så vel forestille sig det modsatte, hvor deltagerne projicerer deres egne følelser over på dyret, så de synes, det er enormt synd for det. Det er en meget stor kulturel dimension, som man forsøger at koge ned til noget, der risikerer at blive følelsesporno. Men ellers er det da interessant at se, hvordan deltagerne reagerer,” siger han.

Tv-kokken Umut Sakarya, der ejer restaurant Guldkroen i København, ser positivt på konceptet.

“Jeg tror, det bliver en stor succes, fordi de sætter fokus på vores kødforbrug, og det er jo meget oppe i tiden. Men jeg tror nu ikke, at det får folk til at stoppe med at spise kød,” siger han til dr.dk, der også har omtalt det nye tv-program.

Umut Sakarya tilføjer, at han håber, at danskerne bliver mere villige til at købe økologisk og kvalitetskød frem for det billigste produkt i køledisken.

Programmet får premiere på Channel 4 i 2020.

Flere artikler fra samme sektion

Der er et voksende potentiale for planteproteiner til human ernæring

Det er nu økologerne skal i gang med at dyrke bælgfrugter til human ernæring, inden de store udenlandske producenter fylder butikshylderne med konventionelle varer, advarede Ulrich Kern-Hansen på Økologikongressen.

Organic Plant Protein er gået fra 0 til 100 på otte måneder

Ejerne af Organic Plant Protein forventer at firmaet bliver verdens største producent af økologisk ærteprotein til human ernæring.

20-11-2019 7 minutter Plantebaserede fødevarer

Horesta giver pris til Guldsmeden Hotels

MARIA -prisen går i år til Danmarks eneste hotelkæde med det økologisk guldmærke.

15-11-2019 3 minutter BæredygtighedFoodservice