Annonce

Annonce

Mælkekartoner fra Arla

Økologerne forventer ikke at Arlas nye 'græsmælk' bliver en stor konkurrent til den økologiske mælk. PR-foto: Arla

Økologerne hilser Arlas 'græsmælk' velkommen

De økologiske mejerier er sikre på, at forbrugerne sagtens kan skelne mellem Arlas mælk fra afgræssende køer og økologisk mælk.

Arla har netop ændret betingelserne for mælkeserien Arla24, så mælken fremover kommer fra køer, der kommer på græs i mindst seks timer 120 dage om året. 

Dermed følger mejerigiganten i fodsporene på Thise og Naturmælk, men hverken Naturmælk eller Thise Mejeri forventer nedgang i salget på grund af øget konkurrence fra den konventionelle græsmælk, som p.t. bliver leveret af 140 landmænd.

De ønsker tværtimod den nye mælkekoncept velkommen. Det samme gør Finn Tang, formand for Mælkeudvalget i Økologisk Landsforening, da det er med til at sikre, at flere køer kommer på græs.

“Arla har haft Lærkevang i mange år, og jeg er ikke bange for, at Arla24 bliver en konkurrent, da økologien leverer på så mange andre parametre. Jeg tror godt, at danskerne kan kende forskel på økologisk mælk og Arlas nye mælk,” siger Finn Tang, som selv leverer mælk til Arla.

Cadeau til konventionel bestyrelse

Han minder i den forbindelse om, at Arla24-mælken på ingen måde kan sammenlignes med Thises og Naturmælks græsmælk, da der blot er tale om, at køerne kommer på græs i mindst seks timer af døgnet i 120 dage, og at kravene er langt lempeligere end til økologiske køer.

Han roser dog samtidig Arlas nye bestyrelse, hvor der ikke blev plads til en eneste økolog, for at tage en beslutning, som er med til at sikre, at flere køer kommer på græs.

“Det skal de kun have en cadeau for, og så må vi se, hvornår vi får landmændene til at tage det sidste skridt og blive økologer,” siger Finn Tang.

Det viser, at vi er på rette vej

Mejeridirektør Poul Pedersen fra Thise Mejeri er heller ikke bange for konkurrencen, og han beskriver det tværtimod som et skulderklap, at Arla følger i økologernes fodspor og stiller krav om, at køerne skal på græs.

Finn Tang, fmd. for Mælkeudvalget i Økologisk Landsforening hilser Arlas nye 'græsmælk' velkommen.
Finn Tang, fmd. for Mælkeudvalget i Økologisk Landsforening hilser Arlas nye 'græsmælk' velkommen.. Foto: ØL

“Det var os, der for to år siden var først med at lancere en decideret græsmælk, hvor køerne lever af græs og hø hele året. At Arla nu laver et koncept med afgræsning viser, at vi er på rette vej, og det er altid en god ting, at køer kommer på græs, uanset om de er økologiske eller konventionelle. Derfor kan jeg kun bifalde, at flere af Arlas køer kommer på græs,” siger han til Økologisk.nu.

Selv om Arla24-mælken er billigere end økologisk mælk, frygter han ikke, at Arlas græsmælkskoncept vil udfordre Thises mælkesalg, da strukturudviklingen i landbruget har skabt nogle så store landbrug, at det i praksis vil være umuligt for mange af Arlas leverandører at holde køerne på græs.

Behov for tydelig kommunikation

Ifølge landedirektør i Arla Danmark, Jakob B. Knudsen, er Arla24 den mest solgte mælk. Og fordi der i de senere år har været et stigende fokus på afgræssende køer, er det et naturligt skridt for Arla at indføre græs-garantien bag Arla24, fortæller han til LandbrugsAvisen.

Men den såkaldte græs-garanti får heller ikke Jens Krogh, formand for Naturmælk, til at ryste i bukserne.

“Der er intet, som tyder på, at væksten i det økologiske salg falder, men måske skal vi være endnu tydeligere i vores kommunikation om fordelene ved økologisk mælk og gøre mere ud af at fortælle, at de økologiske køer kommer på græs,” siger mejeriformanden.

Han ser frem til, at Naturmælk i løbet af året får en håndfuld nye andelshavere, så mejeriet ved årsskiftet kommer op på 48 leverandører med en samlet indvejning på ca. 48 mio. kg.

Flere artikler fra samme sektion

Horesta giver pris til Guldsmeden Hotels

MARIA -prisen går i år til Danmarks eneste hotelkæde med det økologisk guldmærke.

15-11-2019 3 minutter BæredygtighedFoodservice

Ny plantepostej vinder pris på øko-messe

Hanegal fik en pris for bedste veganske nyhed på Nordic Organic Food Fair i Malmø, hvor de danske udstillere gjorde noget særligt ud af deres stand.

14-11-2019 5 minutter EksportBæredygtighed

Økologi kan forklare en god nyhed i urinen

Der findes færre pesticidrester i unge mænds urin, viser en ny undersøgelse. Økologi og en restriktiv lovgivning kan være årsagen.

14-11-2019 2 minutter PesticiderForskning