Annonce

Annonce

Æg på et pakkeri

Skrabeæg er den største spiller på ægmarkedet i Danmark nu - med økologiske æg lige i hælene. Foto: Colourbox

Økologiske æg øger afstanden til buræg

Dansk ægproduktion har ændret sig dramatisk de seneste år, hvor produktionen af buræg dykker. Den stigende produktion af øko-æg har dog en ulempe.

Produktionen af økologiske æg vokser støt og er de seneste fem år steget fra 20 pct. til nu at udgøre 33 pct. af alle de æg, der indvejes på danske pakkerier. Samme billede tegner sig for skrabeæg, som med 37 pct. dog ligger et mulehår foran den økologiske produktion. Tallene blev for nylig præsenteret ved fjerkræbranchens årlige kongres.

Siden 2014 er buræggenes andel faldet fra at være altdominerende på 54 pct. til blot 20 pct. i 2018. Samtidig er andelen af skrabeæg vokset med 17 procentpoint, hvilket er fire procentpoint mere end væksten i økologiske æg (13 procentpoint). Men tæller man væksten i frilandsæg - 4 procentpoint - sammen med øko-andelen, er væksten også 17 procentpoint.

Væksten i økologisk ægproduktion er dog ikke uproblematisk, da efterspørgslen hos forbrugerne ikke vokser i samme omfang. Pakkerierne har taget nye producenter ind og tilladt eksisterende at udvide. Det har resulteret i faldende pris for økologiske æg, og i at økologiske æg sælges som skrabeæg og buræg. Landmændene fik i 2018 knap 18 kr. for 1 kg æg, dvs. ca. 16 æg.

Buræg var i mange år dominerende på det danske marked, men i 3. kvartal 2017 blev produktionen for første gang overhalet af økologiske og skrabeæg. 

Produktion af æg 2018 (2014 i parentes)

  • Skrabeæg, 37 pct. (20 pct.)

  • Økologiske æg, 33 pct. (20 pct.)

  • Frilandsæg, 10 pct. (6 pct.)

  • Buræg, 20 pct. (54 pct.)

Salg på hjemmemarkedet 2018

  • Skrabeæg, 46 pct.

  • Økologiske 30 pct.

  • Frilandsæg, 7 pct.

  • Buræg, 17 pct.

Kilde: Dansk Erhvervsfjerkræ, Landbrug & Fødevarer

Flere artikler fra samme sektion

Tre køkkener er nomineret til Kantineprisen

Tre kantiner kæmper om Kantineprisen, som går til det køkken, der kan levere på både smag, bæredygtighed og økologi.

07-05-2024 2 minutter Professionelle køkkener

Eks-bankdirektør: Penge er et redskab til at få noget til at ske

Selv om Lars Pehrson aldrig fik en bankuddannelse, var han landets længst siddende bankdirektør, da han i 2020 forlod direktørstolen i Merkur Andelskasse, og han brænder stadig for økologien og mener, at vi alle har mulighed for at bidrage til den grønne omstilling.

06-05-2024 9 minutter Ildsjæle,   finansiering

Sæsonen er skudt i gang: Nu breder dansk øko-grønt sig på butikshylderne

Nu ligger der for første gang i år økologiske danske radisser, spinat og pak choi i butikkerne. Hos de danske økologiske grøntsagsproducenter er sæsonen netop skudt i gang.

02-05-2024 4 minutter Forbrug,   Grøntsager