Annonce

Annonce

Torsten Wetche og Mogens Poulsen fra Thise Mejeri står på græsmark med en flok køer.

Torsten Wetche (t.v.) og Mogens Poulsen fra Thise Mejeri har været med til at udvikle konceptet bag græsmælken, hvor ko og kalv går sammen i tre-fem dage. Arkivfoto: Jakob Brandt

Thise Mejeri lytter til forbrugernes signaler

Mejeridirektør Poul Pedersen vil ikke afvise, at Thise kan blive mejeriet, som tager det næste skridt mod senere fravænning af ko og kalv.

Thise-leverandør Henrik Pedersen, som driver et mindre landbrug ved Brønderslev, har flere gange fået positiv omtale i pressen for sin mælkeproduktion, hvor ko og kalv går sammen i op til fire måneder, og flere forbrugere har henvendt sig for at få oplyst, hvor de kan købe hans mælk.

Men i øjeblikket er svaret, at mælken fra gården Lille Svanholm ender i Thises fælles mælketank. Det ærgrer den nordjyske økolog, som gerne så sin mælk solgt som en gårdmælk, der sikrer køerne en ekstraordinær høj dyrevelfærd.

Han er selv det levende bevis på, at det er muligt at drive et rentabelt landbrug uden at gå på kompromis med dyrevelfærden og et af den økologiske mælkeproduktions ømmeste punkter, som er, at ko og kalv normalt bliver adskilt efter det første døgn.

“Mange har reageret positivt på artiklerne om mit landbrug, og jeg har et par familier, som kommer og henter mælk på gården,” siger Henrik Pedersen.

Han kalder sin driftsform ’naturligt landbrug’, og han har praktiseret sen fravænning, siden han overtog gården i 1990.

Mere fokus på ko-kalv-relation

Forbrugernes stemme bliver også hørt på mejerikontoret på Thise Mejeri, hvor mejeridirektør Poul Pedersen ikke vil afvise, at mejeriet på et tidspunkt kunne finde på at lancere en gårdmælk på basis af mælk fra et landbrug med sen afvænning.

Men en decideret gårdmælk fra Henrik Pedersens besætning er ikke på tegnebrættet lige nu, oplyser mejeridirektøren, og selv om Salling-mejeriet har gode erfaringer med at lancere specielle mælketyper som Græsmælk og Urmælk, pointerer han, at det kræver en del forarbejde at sende en helt ny mælketype i handlen.

“Det er ikke noget, man kan gøre hver uge, men vi lytter, vi har lyttet, og vi bliver ved med at lytte til forbrugernes ønsker, og jeg kan sagtens forestille mig, at vi vil lancere noget mere ’ko-kalv-relateret mælk’. Det kunne eventuelt ske ved at indføre nogle ekstra parametre til konceptet for vores græsmælk, hvor vi allerede i dag sikrer, at ko og kalv går sammen tre-fem dage efter kælvning,” siger Poul Pedersen.

Det fungerer virkelig godt

I dag er det kun Thise-leverandør, Torsten Wetche, som producerer Thises Græsmælk, og han lader typisk ko og kalv gå sammen i fire dage.

”Det har jeg rigtig gode erfaringer med. Det fungerer virkelig godt, og jeg har stort set ingen problemer med sygdom eller dødelighed blandt kalvene,” siger den jyske økolog.

Umiddelbart vurderer han, at det vil være relativt problemfrit at holde ko og kalv sammen i op til en uge, men hvis de skal gå sammen i længere tid, melder der sig flere udfordringer.

”Så bliver bindingen mellem ko og kalv meget stærkere, og så bliver det endnu hårdere, når de skal adskilles. Hvis de skal gå sammen i flere måneder, som hos Henrik Pedersen, så begynder kalven desuden at drikke så meget mælk, at der ikke bliver ret meget til mejeriet,” siger Torsten Wetche.

Annonce

Flere artikler fra samme sektion

Solid vækst på det engelske marked

I løbet af det seneste år er det engelske salg af økologiske fødevarer vokset dobbelt så hurtigt som det konventionelle salg, og COVID-19 har givet salget ekstra medvind.

30-06-2020 2 minutter Udland,   Eksport

Kokkeeleverne vil tættere på landmanden

Fremtidens kokke efterlyser mere viden om de råvarer og den bæredygtige udvikling, som de selv skal være med til at forme.

26-06-2020 5 minutter Uddannelse

Eleverne skal tættere på råvarerne og bruge mindre tid på tør teori

For at tiltrække fremtidens professionelle madhåndværkere arbejder Anne-Birgitte Agger med at omdanne Hotel- of Restaurantskolen til et klimaneutralt uddannelsessted, hvor bæredygtighed ikke bare er noget, man snakker om.

25-06-2020 7 minutter Uddannelse,   Foodservice