Annonce

Annonce

Frugtbar jord med orm

Netop kontinuitet i langvarige forsøg og systemforskning er nødvendigt for at få et essentielt indblik i måden at dyrke og behandle jorden på. Foto: Michael Tersbøl, ØkologiRådgivning Danmark

Forskning i økologiske dyrkningssystemer er uundværlig for den grønne omstilling

KRONIK: Viden om jordens næringsstoffer og afgrødernes dyrkning samt effekter på udbytte, kvælstofbalance og jordens kulstof er vigtigere nu end nogensinde før.

Aarhus Universitets langvarige sædskifteforsøg har netop kunnet fejre 25 års jubilæum. Forsøgene har gennem årene tydeliggjort, hvordan samspillet mellem jord, planter og mikroorganismer har både kort- og langsigtede effekter.

Forskningsprojekter har vist, at succes i marken på den ene side handler om jordfrugtbarhed og management og på den anden side om balance mellem produktion, miljø, natur og klima.

Men hvad er visionerne for de næste 25 år? I takt med at verdens befolkning stiger, stiger også behovet for plantebaserede fødevarer og behovet for at reducere klima- og miljøbelastningen.

Den 8. juni inviterede Institut for Agroøkologi, Aarhus Universitet og Internationalt Center for Forskning i Økologisk Jordbrug og Fødevaresystemer (ICROFS) til fejring og et idéværksted. Her kunne forskere, virksomheder, landmænd, rådgivere m.fl. bidrage med visioner og konkrete forslag for de kommende 25 år. Fokus var sat på det økologiske jordbrugs behov for at udvikle sig.

Dagens debatdeltagere understregede, at der kræves større viden om regenerative metoder, recirkulering, muligheder for skovlandbrug, udvikling af robotter, reduceret jordbearbejdning, fokus på sorter og smag (eksempelvis for bælgfrugter) og dyrenes rolle i et bæredygtigt fødevaresystem.

Systemeffekter skal ses over tid. ICROFS og Organic RDD-forskningsprogrammerne har været med til at støtte de økologiske sædskifteforsøg. Selvom sædskifteforsøgene har været en succes, blev det i dagens taler påpeget, at det er en udfordring at finde tilstrækkelig finansiering til forsøgene.

Men netop kontinuitet i langvarige forsøg og systemforskning skal til at for at få et essentielt indblik i måden at dyrke og behandle jorden på; jordens frugtbarhed, struktur og kulstofbinding, emissioner og udvaskning samt forståelse for sammenspillet mellem de forskellige dele af fødevaresystemet; jorden, planterne, dyrene, landmændene og forbrugerne.

Blandt andet dekan Eskild Holm Nielsen, Technical Sciences, Aarhus Universitet, lagde stor vægt på, at de langvarige forsøg er en vigtig grundsten i forhold til fremtidens grønne omstilling, herunder de internationale målsætninger samt Folketingets ambitioner og mål vedrørende klimabelastning.

Viden fra de langvarige forsøg er gjort lettilgængelige i en håndbog til økologiske planteavlere.

En lang række forskningsprojekter har gennem årene afprøvet forskellige metoder inden for planteavl, og en stor del af den opnåede viden fra de langvarige forsøg er på overskuelig og letforståelig vis beskrevet for landmænd, rådgivere og andre interesserede i ’Faglig Guide til Økologiske Planteavlere’.

Guiden er publiceret af ICROFS og forfattet af Margrethe Askegaard (EcoViden), Sven Hermansen (ICOEL) og Claus Østergaard (ØRD) og kan findes på www.guideøkoplanteavl.dk.

Samtlige publikationer om forsøgene er at finde i online-arkivet Organic Eprints. Organic Eprints er et åbent online-arkiv for forskning i økologisk jordbrug og fødevaresystemer. Rapporter, videnskabelige artikler, præsentationer mm. om de langvarige sædskifteforsøg kan findes i arkivet ved at bruge søgeordet ”cropsys”.

Flere artikler fra samme sektion

Ny dyrevelfærdsrapport viser en stigning i antallet af politianmeldelser

Fra 2021 til 2022 skete der en fordobling i antallet af politianmeldelser mod kvægproducenter og en stigning på knap 30 pct. mod griseproducenter. Det skyldtes især manglende pleje af syge eller tilskadekomne dyr.

03-05-2024 5 minutter Dyrevelfærd

Debat om oksens fremtid: Skal oksekød være det nye champagne?

Det er kun godt, at koen bliver udskældt for tiden, mener Rune Sørensen, indehaver af restaurant Hærværk. Her serveres der oksekød, men kun i små mængder og kun fra kvæg, der har ydet naturpleje. Rune Sørensen mener, at udskældningen er nødvendig for at rejse en debat om vores madvaner.

03-05-2024 8 minutter Kvæg,   Forbrug,   Klima

Røde alger kan blive økologiens svar på Bovaer

Ved at tilsætte et mix af forskellige alger til malkekøernes foder, håber forskere fra Aarhus Universitet at kunne opnå samme metan-reducerende effekt, som Bovaer giver i de konventionelle kostalle.

03-05-2024 3 minutter Klima,   Kvæg