Annonce

Annonce

Mand på gangbro ved et biogasanlæg i Holsted

Det kommende biogasanlæg på Djursland kan tilpasses til at kunne levere biogasgylle til økologer, hvis der er tilstrækkelig opbakning til det. Det er derfor vigtigt, at de lokale økologer på forhånd tilkendegiver deres interesse for biogasgyllen. Her ses anlægget i Holsted. Foto: Claus Haagensen/Nature Energy

Kommende biogasanlæg efterlyser økologer

Nature Energy er på vej med et nyt biogasanlæg på Djursland. De opfordrer økologer til at tilkendegive interesse på forhånd, hvis de skal sikre, at biogasgyllen fra anlægget bliver godkendt til økologisk brug.

Hvis det kommende biogasanlæg på Djursland skal kunne levere afgasset gødning, som er godkendt til økologisk brug, så er det vigtigt, at de lokale økologer på forhånd tilkendegiver deres interesse for biogasgyllen.

Det fortalte Nature Energy, som står bag anlægget, på det nylig afholdt årsmøde for økologiudvalget i Djursland Landboforening.

Projektudvikler Lasse Bork Schmidt fra Nature Energy oplyser, at de lige nu arbejder på at få det store puslespil med biomasser til det nye anlæg til at gå op. Det milliondyre projekt afhænger af gylle og andre biomasser, og derudover skal de også sikre sig, at der er afsætning for den afgassede gødning.

”I princippet vil vi gerne kunne levere afgasset gødning til økologisk brug fra alle anlæg, men det er ikke alle steder, at det kan lade sig gøre. Vi har kunnet fornemme, at der er en vis interesse blandt økologerne på Djursland, så det burde kunne lade sig gøre her,” siger Lasse Bork Schmidt.

600.000 tons biomasse

I første omgang har Nature Energy forsøgt at afdække, hvor store mængder biomasser, de kan forvente at få igennem på det kommende biogasanlæg. Af hensyn til omkostninger bygger de helst nye anlæg så tæt på deres egen standard som muligt.

Det vil sige omkring 600.000 tons biomasse årligt, som de også forventer, at anlægget på Djursland kan nå op på. Nature Energy har i forvejen 11 biogasanlæg i drift herhjemme, og flere er på vej.

”Indtil videre har vi tilsagn om leveringer af ca. 450.000 tons biomasse. Det er stort set kun gylle, da det er det, vi er gået efter i første omgang. Nu er vi ved at være så tæt på målet, at vi også kan se på, hvor meget af det, der er økologisk,” siger Lasse Bork Schmidt.

Anlægget kan tilpasses til at kunne levere biogasgylle til økologer, hvis der er tilstrækkelig opbakning til det. Det vil sige, at der ikke anvendes biomasser, som ikke er tilladt i økologien, f.eks. slagteriaffald.

”Økologerne kan jo næsten altid bruge den afgassede gylle i et vist omfang, og i hvert fald i større omfang end ubehandlet, konventionel husdyrgødning. Der er ingen tvivl om, at hvis vi har en tilstrækkelig mængde af økologiske input, så vil økologiprocenten være høj nok til, at økologerne må bruge endnu mere af den afgassede gødning,” fortæller Lasse Bork Schmidt og tilføjer, at håbet er at nå over 30 pct. økologi.

En andel som de tilsvarende gerne ser afsat til økologer.

Kløvergræs skal også afgasses

Derudover er Nature Energy interesseret i at modtage gylle og dybstrøelse, foruden at de også ønsker at aftage kløvergræs fra økologerne på Djursland til biogasproduktionen.

Muligheden for at anvende økologisk kløvergræs i biogasanlæg blev desuden fredet, da alle partier i Folketinget med undtagelse af Nye Borgerlige sidste år blev enige om at stramme kravene til brugen af energiafgrøder til produktion af biogas.

Den nuværende grænse på 12 pct. energiafgrøder af biomasserne i hvert biogasanlæg sænkes løbende til 4 pct. i 2025, og brugen af energimajs udfases helt. Økologisk kløvergræs bliver ikke betragtet som en energiafgrøde, og den beslutning blev støttet af Økologisk Landsforening.

Nature Energy kan endnu ikke løfte sløret for den præcise placering af biogasanlægget på Djursland. Det skal nemlig først være helt på plads med både lodsejer og kommune.

Til årsmødet ved Djursland Landboforening fik de fremmødte dog en forsigtig lovning på, at stort set alle gårde på Djursland kan nås inden for de 25 km, som normalt er grænsen for den tunge transport af biomasse.

Flere artikler fra samme sektion

Pesticid på konventionelle majs gør maskinførere syge: Melder om hovedpine, kvalme og opkast

Næsten hver femte maskinstation har oplevet, at chauffører blev syge, når de arbejdede med konventionelle majs, som er bejdset med pesticidet Korit. Midlet er forbudt i Danmark, men kommer alligevel hertil via et hul i lovgivningen. Ifølge Økologisk Landsforening bekræfter det behovet for at udbrede økologien.

13-05-2024 9 minutter Pesticider,   Planteavl

30 års data viser, hvordan klimaet har ændret sig i Midtjylland

De seneste 30 år har budt på højere temperaturer og øgede mængder nedbør i Midtjylland, viser data fra en vejrstation ved Foulum. Det stiller krav til landbrugets omstillingsevne, siger forsker.

08-05-2024 3 minutter Klima,   Forskning

Ny dyrevelfærdsrapport viser en stigning i antallet af politianmeldelser

Fra 2021 til 2022 skete der en fordobling i antallet af politianmeldelser mod kvægproducenter og en stigning på knap 30 pct. mod griseproducenter. Det skyldtes især manglende pleje af syge eller tilskadekomne dyr.

03-05-2024 5 minutter Dyrevelfærd