Annonce

Annonce

Mikroplaststykker på en finger

Der ender op mod 23 gange mere mikroplast i jorden end i havet, men hvordan det påvirker jordens egenskaber er stadig et stort spørgsmål. Foto: European Commission/Lukasz Kobus

Kunstig intelligens fortæller, hvordan mikroplast påvirker jorden

Der er stadig meget, vi ikke ved om mikroplasts påvirkning på jorden. I et nyt studie har forskere brugt kunstig intelligens til at belyse mere præcist, hvordan jordens kvalitet ændres af plastforureningen.

Mikroplast påvirker jordens mikrobiologi på flere måder; særligt plastens størrelse påvirker mængden af opløst organisk kulstof og fosforsyre, typen af plast har især betydning for mængden af nitratkvælstof, mens mængden af mikroplast er den største faktor, når det kommer til at påvirke indholdet af ammoniumkvælstof.

Det viser et nyt studie, hvor forskere har brugt maskinlæring til at belyse mere præcist, hvordan mikroplast ændrer jordens kemi.

Der ender op mod 23 gange mere mikroplast i jorden end i havet, men hvordan det påvirker jordens egenskaber er stadig et stort spørgsmål, fordi mikroplaststykkerne varierer i størrelse, mængde og materiale, og jorden ligeledes varierer. Derfor er det svært og tidskrævende at forudsige påvirkningen fra forureningen, og det nye studie hjælper altså med at mindske vidensgabet.

Ifølge professor ved Korea University Yong Sik Ok, der stod i spidsen for forskerholdet, viser studiet, hvor vigtig maskinlæring kan være, hvis man vil skabe et mere bæredygtigt samfund, fordi teknologien giver mere konkret viden om en potentiel miljøpåvirkning.

"Dette banebrydende studie bidrager med vigtig data, som kan understøtte en informeret beslutningstagen med hensyn til håndtering af plastaffald, som er i tråd med det global fokus på bæredygtighed og ESG-principperne. Det understreger vigtigheden af innovativ forskning til at hjælpe virksomhederne i deres stræben på bæredygtig praksis, hvor udfordringer med plast er en voksende bekymring," siger Yong Sik Ok ifølge Earth.com.

"Maskinlæring er et dynamisk og banebrydende felt inden for kunstig intelligens, som bruger algoritmer og modeller til at lære og komme med præcise forudsigelser ud fra store mængder data," siger han.

Mikroplast er plaststykker under fem mm, som stammer fra utallige hverdagsprodukter, såsom plastemballage, kosmetik og syntetiske tøjfibre. Forureningen med mikroplast er nu så udbredt, at den bogstaveligt talt er i luften. En undersøgelse fra University of New South Wales i Sydney, har anslået, at en gennemsnitsperson inhalerer 16,2 stykker mikroplast i timen.

Flere artikler fra samme sektion

Gram Slot vil ikke vente på politikerne: Nu går de selv i gang

To af landets store økologiske bedrifter samarbejder nu om at etablere skovlandbrug midt i deres landbrugsproduktion. Tusindvis af frugt- og nøddetræer bliver plantet på Gram Slot og Øm Klostergaard i et forsøg på at gavne bedrifternes biodiversitet og gøre deres landbrug mere klimavenlige og bæredygtige. Vel at mærke uden at skære ned på produktiviteten.

27-04-2024 10 minutter Skovlandbrug

Niårigt studie konkluderer: Vær klimasmart og dyrk flerårige afgrøder

Dyrkning af flerårige afgrøder kan være en lovende løsning for danske landmænd til at sikre en klimavenlig produktion uden at gå på kompromis med markens samlede udbytte eller jordens frugtbarhed. Det viser en ny undersøgelse fra Aarhus Universitet.

26-04-2024 3 minutter Planteavl,   Efterafgrøder,   Forskning,   Klima

Dronehyrden hjælper landmanden

I takt med at naturområderne til afgræsning vokser, opstår der behov for at finde nye metoder til overvågning af de græssende dyr. Alene i år er der hos landbrugsstyrelsen søgt om tilskud til at omlægge 10.000 ha til afgræsning. Lige nu tester 10 landmænd hvordan droner fungerer som en lille hjælper – en slags flyvende hyrde.

18-04-2024 7 minutter Biodiversitet