Annonce

Annonce

To kikærter holdes i en hånd

Flere landbrug er begyndt at dyrke bælgplanter til konsum. Ofte er der tale om små arealer og små mængder høstet vare. Foto: Jesper Fog-Petersen

Sådan kan du tørre meget små afgrødemængder

Innovationscenter for Økologisk Landbrug og SEGES Innovation har udarbejdet et kort faktablad om tørring af små mængder bælgfrugter i tørreposer.

Denne artikel er leveret af Innovationscenter for Økologisk Landbrug. Den er ikke journalistisk bearbejdet af redaktionen.

Flere landbrug er begyndt at dyrke bælgplanter til konsum. Ofte er der tale om små arealer og små mængder høstet vare. Det gør almindelige plantørringsanlæg og tørresiloer uanvendelige, og skal ærter, hestebønner, kikærter, linser og lupiner tillige være glutenfri, skal afgrøderne holdes adskilt fra andre afgrøder hele vejen fra mark til lager.

Innovationscenter for Økologisk Landbrug og SEGES Innovation har udarbejdet et kort faktablad om tørring i tørreposer. Det er en simpel metode til at komme i gang, og løsningen bliver brugt i høsten 2022 på to landbrug, der deltager i projektet Sunde og velsmagende bælgfrugter.

Faktabladet, der er skrevet af Henning Sjørslev Lyngvig, SEGES Innovation, gennemgår teknik og krav til blæsere og giver anvisninger til, hvordan man indretter tørringen, så man opnår den ønskede kvalitet.

Som led i projektet udarbejdes der et katalog over forskellige løsninger til tørring, opbevaring, rensning og pakning af små portioner bælgplanter til plantemad. Kataloget forventes færdig sidst på året.

Projektet Sunde og velsmagende bælgfrugter har til formål at vejlede om håndtering af kvalitetsbælgfrugter og gøre dansk dyrkede økologiske bælgfrugter kendte og anvendt af fødevareproducenterne.

Flere artikler fra samme sektion

Ny dyrevelfærdsrapport viser en stigning i antallet af politianmeldelser

Fra 2021 til 2022 skete der en fordobling i antallet af politianmeldelser mod kvægproducenter og en stigning på knap 30 pct. mod griseproducenter. Det skyldtes især manglende pleje af syge eller tilskadekomne dyr.

03-05-2024 5 minutter Dyrevelfærd

Debat om oksens fremtid: Skal oksekød være det nye champagne?

Det er kun godt, at koen bliver udskældt for tiden, mener Rune Sørensen, indehaver af restaurant Hærværk. Her serveres der oksekød, men kun i små mængder og kun fra kvæg, der har ydet naturpleje. Rune Sørensen mener, at udskældningen er nødvendig for at rejse en debat om vores madvaner.

03-05-2024 8 minutter Kvæg,   Forbrug,   Klima

Røde alger kan blive økologiens svar på Bovaer

Ved at tilsætte et mix af forskellige alger til malkekøernes foder, håber forskere fra Aarhus Universitet at kunne opnå samme metan-reducerende effekt, som Bovaer giver i de konventionelle kostalle.

03-05-2024 3 minutter Klima,   Kvæg