Annonce

Annonce

Soja

Udsæden af sojabønner skal podes med bakterier for at fremme bælgplantens kvælstoffiksering, ligesom man kender det fra lupin. På billedet ses unge soja-planter i en økologisk forsøgsparcel i Tyskland. Foto: Malthe Karstensen

Soja får måske plads på de danske marker i fremtiden

Forædlere er nu i gang med at afprøve soja-sorter under danske og svenske forhold. På sigt kan sojabønner måske dyrkes i større skala herhjemme.

For 40 år siden havde man ikke udbredt succes med at dyrke majs herhjemme. I dag er historien en anden, hvilket til dels skyldes ændringer i klimaet, men også i høj grad, at man har forædlet sig frem til majssorter, der kan klare sig under de danske vejrforhold.

Nu kan historien måske gentage sig med sojabønner. I hvert fald er forædlere fra Saaten-Union optimistiske i forhold til, om soja kan dyrkes i større skala herhjemme på sigt.

Det skriver Landbrugsavisen.dk.

”Vi har forædlere, som udvikler nye sorter af sojabønner. I år afprøver vi sorter i Danmark og Sverige for at se, om der er basis for at udvikle et marked for dyrkning af sojabønner længere nordpå,” siger Jens-Ole Dalum Nielsen, area manager for Saaten-Union i Danmark, til Landbrugsavisen.

På mange måder stiller soja samme dyrkningsmæssige krav som majs. Bl.a. skal afgrøden sås med en jordtemperatur på 8-10 grader med udsigt til mildt og varmt vejr, og sæsonen skal byde på en tilstrækkelig mængde af de såkaldte majsvarmeenheder for at nå modenhed.

En udfordring med sojadyrkning i Danmark er dog især, at dagslængden er længere her end i f.eks. Sydeuropa, hvilket for sojaplanten medfører en mere vegetativ vækst, hvor den i mindre grad sætter bælge.

I 2020 blev soja desuden afprøvet i de økologiske landsforsøg, hvilket skete med blandet succes på forskellige lokationer rundt om i landet. Ved Østerlars blev afgrøden fuldstændig ædt af fugle ved fremspiring, mens man ved Odder kunne høste hele 42,2 hkg pr. ha i renbestand. Det skete dog med en meget sen høst d. 6. november.

Flere artikler fra samme sektion

Ny dyrevelfærdsrapport viser en stigning i antallet af politianmeldelser

Fra 2021 til 2022 skete der en fordobling i antallet af politianmeldelser mod kvægproducenter og en stigning på knap 30 pct. mod griseproducenter. Det skyldtes især manglende pleje af syge eller tilskadekomne dyr.

03-05-2024 5 minutter Dyrevelfærd

Debat om oksens fremtid: Skal oksekød være det nye champagne?

Det er kun godt, at koen bliver udskældt for tiden, mener Rune Sørensen, indehaver af restaurant Hærværk. Her serveres der oksekød, men kun i små mængder og kun fra kvæg, der har ydet naturpleje. Rune Sørensen mener, at udskældningen er nødvendig for at rejse en debat om vores madvaner.

03-05-2024 8 minutter Kvæg,   Forbrug,   Klima

Røde alger kan blive økologiens svar på Bovaer

Ved at tilsætte et mix af forskellige alger til malkekøernes foder, håber forskere fra Aarhus Universitet at kunne opnå samme metan-reducerende effekt, som Bovaer giver i de konventionelle kostalle.

03-05-2024 3 minutter Klima,   Kvæg