Annonce

Annonce

Medlemmerne stemmer ved generalforsamlingen 2018

Uffe Bie brænder for økologi, og samtidig fornemmer han en mindre splittelse i foreningen, som han håber at kunne ændre på, hvis han vælges som formand på ØL's forestående generalforsamling. Arkivfoto: Jakob Brandt

Jeg brænder for økologi - derfor stiller jeg op til formandsposten i ØL

GENERALFORSAMLING 2022: Et medlem af ØL spørger, hvorfor jeg stiller op som formand for foreningen. Her er mit svar til alle, der måtte undre sig.

Af: Uffe Bie, fhv. formand for Økologisektionen i Landbrug & Fødevarer og pensioneret mælkeproducent 

Preben  Drastrup spørger 10/01, hvorfor jeg stiller op til formandsposten i Økologisk Landsforening (ØL).

Et fair spørgsmål, som det godt kan være, at flere i medlemskredsen sidder og undrer sig over.

Først og fremmest: fordi jeg brænder for økologi.

Jeg blev opfordret til det, inden Per Kølster havde meddelt sin afgang, men beslutningen er truffet efter, da jeg ikke er typen, der prøver at vælte en formand, som har gjort et stort arbejde, bare for at lave lidt rav i foreningen.

Økologi er bare så meget: Det er tæt samarbejde med naturen, hvor alle dyr er ude så meget som muligt, man ser dyrenes meget større mulighed for naturlig adfærd på meget mere plads, og man ser og hører, hvor meget det summer og kribler og krabler i marken kontra en mark, der ikke er økologisk.

Økologi er en valgmulighed til forbrugerne at vælge, og det er der flere og flere, der gør - ja, vi er verdensmestre. Jeg synes, det er fedt, at foreningen kan rumme det hele; producenter, virksomheder, køkkener og forbrugere. Det magter eller ønsker man ikke i f.eks. Landbrug & Fødevarer. Jeg har foreslået det, men nej, det er for farligt med de forbrugere.

Jeg har erfaringen fra masser af andet bestyrelsesarbejde, jeg kender til udfordringen med et projekthus, som har svært ved at lave penge på projekterne alene - ja, det er nærmest umuligt - og så er jeg spændt på at komme tættere på de muligheder, som direktionen/ledelse arbejder med, og hjælpe med lidt brainstorm på, hvordan der skaffes flere frie midler til at drive forening og politik for.

Der er så meget fokus på klima, og at der skal komme et mærke for netop det. Alle kender Ø-mærket, men der er altså for få, der ved, hvad det står for, er jeg bange for. Det er vi nødt til at rette op på, og jeg vil kæmpe for, at det bliver mere synligt.

Vi kender de fire principper, som økologien bygger på, men der er jo så meget mere, der følger med, når Ø-mærket lægges i forbrugernes kurv: Der er mindre risiko for, at grundvandet bliver forurenet med pesticider af den simple grund, at vi ikke bruger dem, biodiversiteten bliver voldsomt styrket - det har i mange år været kendt, at den øges med 30 pct. på økologiske arealer - kulstofopbygningen i jorden er en anden gevinst pga. vores fravalg af monokultur, samt de fleste økologer kender fordelen af efterafgrøder.

Økologien står stærkt

Så den tvivl, der kan opstå hos forbrugere, når detailhandlen jagter markedsandele ved at lancere diverse enkeltstående mærker, kan vi nu - med oplægget fra Marie Trydeman Knudsen på økologikongressen i hånden - godtgøre, at regner vi det hele med, står økologien stærkt og ikke ringere end det konventionelle landbrug. Det skal vi have fremført for alle beslutningstagere, og det vil jeg gerne bidrage med.

Jeg har faktisk været medlem af ØL tidligere og senest efter, at min aktive karriere som landmand sluttede. Jeg har tidligere syntes, at mine interesser som aktiv producent har været varetaget i L&F (jeg kan godt huske, at der tidligere har været hvervekampagner fra ØL's side). I L&F kan jeg nu ikke længere være medlem med stemmeindflydelse. Derfor er ØL nu den helt naturlige forening for mig som personligt medlem. Jeg håber, det er O.K. 

Endelig fornemmer jeg en lille splittelse i foreningen. Det håber jeg at kunne være med til at ændre, således at der skabes sammenhold på den brede front med flere medlemmer til følge.

Derfor stiller jeg op til formandsposten.

Alle, der er interesserede i at stille op som formand for ØL på den forestående generalforsamling d. 4. marts, kan sende en præsentation til hhk@okologi.dk, hvorefter den vil blive bragt her på www.økonu.dk.

Flere artikler fra samme sektion

Økologi er en drivkraft i udviklingen af et bæredygtigt fødevaresystem

DEBAT: Med et økologisk landbrug bliver klimabelastningen i dansk landbrug mindre, drikkevandet er ikke længere i risiko for at blive forurenet med sprøjtegifte, risikoen for antibiotikaresistens vil falde dramatisk, og de vilde plante- og dyrearter, som landbruget skal dele arealer med, vil få bedre muligheder.

26-04-2024 6 minutter Debat

Økologiske arealer og økologiske idealer

LEDER: I stedet for at måle landmænds dygtighed i, hvem der kan producere billigst, eller priskrige på billig rødkål og flæskesteg til jul, skal vores målestok være produktion af næringsrige, højværdiprodukter.

26-04-2024 3 minutter Leder,   Økologisk Landsforening

Replik til Fie Graugaard: Arealeffektiv fødevareproduktion gavner klima, miljø og natur

DEBAT: Det er ikke korrekt, når Fie Graugaard hævder, at arealeffektiv produktion ifølge Concito kun kan opnås med brug af pesticider. Der er selvfølgelig flere veje hertil, ikke mindst en kostomlægning til mere planterig kost.

24-04-2024 4 minutter Debat,   Klima,   Pesticider