Annonce

Annonce

Et billede fra en britisk gade, hvor der på et reklamskilt står

Den britiske økologisektor opfordrer politikerne til at prioritere at få indgået en ækvivalensaftale med EU, når Storbritannien træder ud af unionen. Sker det ikke, kan det ramme økologieksporten. Foto: Duncan C/flickr/CC-BY-NC-2.0

Britisk økologisektor frygter, at porten til EU's marked lukker i

Deadline nærmer sig for brexit. Den britiske økologisektor advarer nu om, at en manglende aftale kan betyde, at adgangen til EU's marked midlertidigt ryger, og al emballage skal udskiftes.

33 organisationer har nu underskrevet et brev til de britiske politikere, der er ansvarlige for at forhandle detaljerne om handelsaftalen for brexit på plads.

Organisationerne gruer for økologisektorens fremtid, hvis ikke handelsaftalen ligestiller den britiske økologi med EU's, så den fortsat har adgang til EU's marked. De opfordrer derfor forhandlerne om at få indgået en såkaldt ækvivalensaftale. Den betyder kort sagt, at to landes regler sidestilles, så varerne ikke skal certificeres to gange i forbindelse med eksport.

"Eksport er en vigtig del af den britiske økologiske forsyningskæde, og for fortsat at kunne eksportere økologiske produkter til EU, er det nødvendigt, at den britiske standard anses som ligeværdig med EU's. Uden en sådan ækvivalensaftale kan vi ikke sælge vores produkter som økologiske i Europa, og det vil medføre et overskud af produkter fanget i det britiske marked, hvilket vil have en negativ effekt på det økologiske marked," siger Andrew Burgess, formand for National Farmers' Unions Organic Forum, ifølge devonlive.com.

Deadline til nytår

Organisationerne advarer om, at det kan medføre et stort økonomisk tab og øget bureaukrati for store dele af den britiske økologisektor, hvis der ikke indgås en aftale.

Det vil nemlig betyde, at den britiske økologicertificering ikke automatisk lever op til EU's krav, så certificeringen derfor skal udstedes efter to regelsæt: det britiske og EU's. Det kan medføre, at EU's grønne økologilogo ikke længere må bruges på emballagen, som dermed skal udskiftes og ændres - en proces, der kan tage op til 18 mdr.

De britiske certificeringsordninger kan søge om at få status som EU-certificeret kontrollant, men ansøgningsprocessen kan først igangsættes, når Storbritannien er trådt ud af EU, og herefter vil der gå en rum tid, før en evt. godkendelse er på plads.

Det økologiske andelsmejeri Omsco har også underskrevet brevet. Adm. direktør Richard Hampton siger ifølge devonlive.com, at en ækvivalensaftale bør prioriteres af de britiske forhandlere:

"Adgang til det europæiske marked er afgørende, ikke kun pga. de vækstmuligheder der ligger i det, men også for at vi kan sprede vores marked og produkter, hvilket giver os større fleksibilitet og udbud til vores britiske kunder og forbrugere. Tabet af dette marked vil skade vores effektivitet, reducere fleksbiliteten og øge omkostningerne på et sårbart økonomisk tidspunkt."

Den britiske økologisektor er verdens niendestørste økologimarkedet med en omsætning på i 2019 på ca. 2,6 mia pund, og dens årlige eksport til EU er på ca. 750 mio. pund.

En aftale skal falde på plads senest ved midnat den 31. december 2020.

Flere artikler fra samme sektion

Økologisk Landsforening frygter, at politikerne har glemt de små landbrug

Økologisk Landsforening har erfaret, at småskalalandbrugene er fraværende i den landbrugs- og veterinæraftale, som politikerne lige nu forhandler om. Stigende gebyrer og et kontrolsystem, der er udformet til storlandbrug, går ud over de små, mener foreningen.

26-04-2024 6 minutter Gårdbutikker & direkte salg,   Politik

Kritikere kalder det »en skandale«, at EU nu fjerner krav om småbiotoper i landbruget

For at imødekomme landmændenes protester rundt om i Europa har Europa-Parlamentet nu vedtaget at fjerne et krav, der skulle tilgodese dyr og planter på landbrugsarealerne.

26-04-2024 3 minutter EU,   Biodiversitet

CO2-afgiften lader til at virke

I 10 år havde de mest klimabelastende virksomheder i Danmark ikke sænket deres CO2-udledninger - lige indtil politikerne vedtog en afgift. Så faldt udledningen markant.

26-04-2024 3 minutter Klima,   Politik