Annonce

Annonce

Corona-krisen har slået klimadebatten tilbage til start. Foto: Colourbox.

Corona-krisen vil give fornyet kraft til klima og grøn omstilling

LEDER: Corona-krisen og den deraf følgende nedlukning af samfundet føles som at blive slået tilbage til start i Ludo.

Mange nye planer og initiativer er sat på standby, og vi lever alle med en uvished om, hvad fremtiden bringer, hvornår vi kan komme op i fart, og hvordan verden mon ser ud på den anden side.

Det er alvorligt for mange virksomheder og for samfundets økonomi. Og det kræver mere end almindeligt gå-på-mod at holde hovedet koldt og fortsætte om ikke ufortrødent så dog med tro på, at det stadig nytter at arbejde for en bæredygtig og grøn omstilling af vores samfund.

Per Kølster

Inden krisen ramte os, var klima og grøn omstilling øverst på den politiske dagsorden. Midt i marts skulle regeringens 13 klimapartnerskaber fremlægge deres anbefalinger. Under normale omstændigheder ville den begivenhed have fået massiv mediedækning og udløst et væld af debatter. Men eftersom intet er normalt, har anbefalingerne levet et meget stille liv. Kun blandt de få er indholdet blevet debatteret. I det hele taget har klimadebatten forståeligt nok fået meget lidt ørenlyd siden marts.

Betyder det så, at alt det, som Økologisk Landsforening arbejder for og med i forhold til klima og grøn omstilling, også er slået tilbage til start?

Mit klare bud er nej. For selvom der i medierne har været stille på klimafronten, har vi som forening arbejdet intensivt videre, så vi kommer stærkt tilbage på spillepladen. Lige nu venter vi blot på muligheden for at slå en solid 6’er eller en globus. Og jeg er overbevist om, at corona-krisen ikke har påvirket klimadagsordenen og befolkningernes krav om en mere bæredygtig verden negativt. Tværtimod.

Selvom baggrunden er alvorlig, så tillader vi os at glæde os over, at vi mennesker kollektivt har ændret adfærd til gavn for klimaet. Og vi bliver lidt glade, når vi hører, at borgere i verdens storbyer igen kan trække vejret og suge indtrykket af en høj himmel til sig? Vi ved godt, at klimaspørgsmålet er langt mere komplekst. Men nogle gange kan simple budskaber fastholde et vigtigt fokus og gøre de mere komplicerede problemstillinger nærværende.

Økologisk Landsforening tror på, at den grønne omstilling og klimaet får fornyet kraft, når corona-krisen letter. Vi tror på, at der bliver øget opmærksomhed på at drage omsorg for hinanden og den natur, som er blevet krisetidens åndehul. 

Vi forudser, at familier vælger og vil betale for fødevarer, som er fremstillet ansvarligt og økologisk. Og vi forventer, at krisen, med dens økonomiske omkostninger, sætter en bæredygtig hverdag i perspektiv, så vi fortsætter med selv at bage, fermentere og sylte, tænker endnu mere over, hvad vi smider ud, og tager os tid til igen at rykke sammen for at skabe en grønnere fremtid.

Men inden jeg tegner billedet alt for idyllisk, er det også nødvendigt at tage sværdslagene for, at verden skal forandre sig og ikke står stille på spillepladen. De anbefalinger, der er kommet fra Klimapartnerskabet for Fødevare- og Landbrugssektoren, hvor også Økologisk Landsforening har været med, gør desværre ikke nok for, at vi kan slå seks eller globus. Men vi tror på, at tiden efter krisen åbner for en unik mulighed for at gøre økologien synlig som en del af løsningen på klimaudfordringerne og den grønne omstilling.

Økologisk Landsforening insisterer på at skabe nye løsninger for landbruget, så vi indtænker flere bæredygtighedsmål samtidig og ud over klimaet også inddrager biodiversitet, sunde fødevarer uden syntetiske pesticider, rent drikkevand og at dyr skal på græs under fri himmel.

Konkret lader det sig gøre med en model, der aktiverer EU’s landbrugsstøtteordninger, så den landmand, der tænker helheden ind i sin drift belønnes. Det gør vi ved bl.a. at have krav om CO2-regnskaber i landbruget, der bindes op på EU’s landbrugsstøtteordninger.

Regnskabet bør også indeholde et CO2-indeksloft, hvor en overskridelse udløser en betaling til klimakompensation, der føres tilbage til landbruget som investering.

Det er en dynamisk løsning, som belønner landbruget for en helhedsorienteret grøn omstilling samtidig med, at den enkelte landmand kan træffe sine egne valg. Det er nytænkning af landbrugspolitikken, som ligger helt i tråd med de tanker, der kommer fra EU’s grønne pagt.

Når vi om lidt træder ud i krisens slipstrøm, skal vi bruge vores ophobede karantæne-energi på igen at sætte fart på den grønne omstilling fra jord til bord og skabe løsninger, der både tilgodeser bæredygtighed i vores forretninger, i vores hverdag og på vores klode.

Flere artikler fra samme sektion

CO2-afgiften lader til at virke

I 10 år havde de mest klimabelastende virksomheder i Danmark ikke sænket deres CO2-udledninger - lige indtil politikerne vedtog en afgift. Så faldt udledningen markant.

26-04-2024 3 minutter Klima,   Politik

Medlem af Svarer-udvalget havde gerne undersøgt, hvad en afgift betyder for økologien

Økologisk Landsforening har kritiseret Svarer-udvalgets klimaafgiftsmodeller for at lægge op til en yderligere intensivering af landbruget og ikke tilgodese andre faktorer end klimaet. Udvalgsmedlem Peter Birch Sørensen ærgrer sig over, at man ikke så nærmere på konsekvenserne for økologien.

26-04-2024 2 minutter Klima,   Politik

Klimarådet anbefaler at udtage et landbrugsareal på Sjællands størrelse - så når vi vores mål

Staten skal hurtigt udpege målrettede arealer, der løser flere bæredygtighedsproblemer i et hug, fordi det vil udløse en synergieffekt - men det kræver en bedre politisk koordinering af arealanvendelsen.

23-04-2024 8 minutter Politik,   Natur,   Biodiversitet,   Klima,   Miljø