Annonce

Annonce

Vogterhunde i hønsegård

Vogterhunde er et godt værn mod angreb fra rovdyr i mobile fjerkræbesætninger, og det er en af de nye muligheder, som skal være med til at gøre livet lidt lettere for småskalaproducenter af æg og fjerkræ. Arkivfoto

Det bliver nemmere at være småskalaproducent

Nye regler vil forbedre indtjeningsmulighederne for landets småskalaproducenter med direkte salg af æg og kyllinger .

Fødevarestyrelsen er på vej med ændrede krav til stalddørssalg, så æg- og fjerkræproducenter ikke kvæles i kontrolomkostninger. Det fortæller Økologisk Landsforening i en nyhedsmail til sine medlemmer, og Sybille Kyed, landbrugs- og fødevarepolitisk chef i Økologisk Landsforening, glæder sig over udsigten til at lette byrderne for småskalaproducenter af æg og fjerkræ.

“Det er et gennembrud for vores arbejde med at skabe forbedringer for småskalaproducenterne,” siger hun om det store forarbejde, som foreningen har lavet i samarbejde med Lejre kommune og topkokken Christian Puglisi mfl.

Det medførte, at småskalaproducenterne kom med i Fødevareforlig IV, og den 20. juli sender Fødevarestyrelsen de nye bekendtgørelser med de ændrede krav i høring i fire uger, inden de skal endelig godkendes af EU.

Uden at kende reglerne i detaljer vurderer Sybille Kyed, at der bliver tale om væsentligt forbedrede erhvervsmuligheder for småskalaproducenterne, når reglerne efter planen træder i kraft fra 1. januar 2021.

“Vi gør os håb om, at ændringerne af salmonellareglerne gør det muligt at øge antallet af æglæggende høns fra 500 til 2500 under lempeligere betingelser, og at antallet af hjemmeslagtede kyllinger kan sættes op fra 500 til 10.000. Det er noget af det, som vi har efterlyst i mange år,” siger Sybille Kyed.

Vogterhunde bliver tilladt til fjerkræ

Regelændringerne vil også gøre det mere sikkert at være høne i mobile staldsystemer, hvor det ofte er vanskeligt at lave sikre hegn mod diverse rovdyr og rovfugle, idet de nye reglerne tillader brug af vogterhunde sammen med fjerkræ.

Hundene skal beskytte hønsene mod ræve, rovfugle og nogle steder ulve, og Michel Poulsen fra Søtoftes Jordbrug ved Ringsted er een af de småskalaproducenter, som ser frem til at få mulighed for at beskytte sine høns langt bedre end i dag.

“Det er fantastisk og et godt skridt på vejen. Vogterhundene bliver et sikkerhedsnet under hele produktionen, og det betyder forhåbentlig, at jeg ikke igen skal opleve at stå op og se 200 døde høns ligge i min indhegning efter et besøg af ræven,” siger Michel Poulsen, som allerede har anskaffet vogterhunde, som formentlig snart kan se frem til at komme i aktion.

Flere artikler fra samme sektion

De Konservative efterlyser klimamærkning af fødevarer

Selv om det er både dyrt og kompliceret at beregne, hvad klimaaftrykket er for vores madvarer, mener ordfører fra De Konservative, at det er på tide, at Danmark indfører en klimamærkning.

28-07-2020 1 minutter Klima

Ulovlige pesticider får grønt lys af myndighederne

Trods forbud bliver ulovlige pesticider stadig brugt, fordi myndighederne giver dispensationer. Systemet bliver misbrugt, lyder kritikken.

08-07-2020 3 minutter Pesticider

Regeringen flytter 200 mio. kr. over i grøn pulje til landbruget

Regeringen har overført EU-midler til grønne tiltag - men den kunne faktisk have overført mere end dobbelt så meget.

08-07-2020 4 minutter Tilskud