Annonce

Annonce

Annonce

Enhedslistens Søren Egge Rasmussen fortæller, at partiet ønsker, at der øremærkes 70 mio. kr. til økologi i den kommende finanslov.

Foto: Enhedslisten

Enhedslisten sætter tal på sit økologi-krav til finansloven: Vil mangedoble midlerne

Tilskuddet til økologiforskning, innovation og omlægning i offentlige køkkener skal være langt større, end hvad regeringen har foreslået, lyder det fra Enhedslisten.

Enhedslisten sætter nu tal på, hvor mange midler der ifølge partiet skal tildeles økologien i den kommende finanslov, og der er tale om en markant forøgning af, hvad regeringen har lagt op til.

Ikke nok med at puljen til fremme af den økologiske produktion og afsætning skal tredobles i forhold til regeringens oplæg på 10 mio. kr., ønsker Enhedslisten også at genoprette puljen til omlægning af offentlige køkkener og tilmed øge den, så den vil være på 30 mio. kr. mod tidligere 28 mio. kr. Derudover ønsker partiet 10 mio. kr. målrettet en innovationsindsats, som kan skabe nye teknologier eller metoder i det økologiske landbrug. 

Alt i alt 70 mio. kr.

"Tendensen de seneste år har været en afvikling af en ellers ret fantastisk dansk indsats for at fremme økologien. Den tidligere regering skar faktisk ned. Og selvom den socialdemokratiske regering har forpligtet sig på en fordobling af økologien, fortsætter den retningen. Den har stort set ikke gjort noget for at opfylde målet, og derfor vil Enhedslisten have økologien på finansloven," skriver partiets fødevareordfører, Søren Egge Rasmussen, i en mail.

Regeringen: Vi lytter

I regeringens nylige finanslovsudspil er der lagt op til en udfasning af de nationale midler til fremme og afsætning af økologi. I 2019 var puljen på 30 mio. kr., men faldt til 20 mio. kr. i år. Samtidig blev der i den nuværende finanslov budgetteret med en halvering til 10 mio. kr. i 2021, og at midlerne helt skal fjernes i 2022. En besparelse, som regeringen har valgt at fastholde i sit udspil.  

"Danmark er verdensmester i økologi.  Det er en styrkeposition, som er opnået, fordi der er ydet støtte til udbredelsen og udviklingen af økologien, samtidig med at forbrugerne har købt varerne, detailhandelen og fødevarevirksomheder har arbejdet for økologi, og mange landmænd har valgt at lægge om til økologisk drift. Det må vi ikke tabe på gulvet. Nu skal vi videre mod højere mål," skriver Søren Egge Rasmussen.

Altinget.dk har også omtalt Enhedslistens krav til finansloven, og her svarer regeringens fødevareordfører, Anders Kronborg:

"Vi må have en god og saglig drøftelse af, om der kan blive plads til økologi inden for den økonomiske ramme. Men det er klart, at vi jo lytter til vores støttepartier. Og så er Socialdemokratiet ikke bange for økologi. Vi har stærke visioner på det område frem til 2030."

Flere artikler fra samme sektion

EU: Sagen er bøf – også når den er vegetarisk

Ifølge et flertal i EU-Parlamentet skal ord som burger og pølse ikke være forbeholdt kødprodukter.

23-10-2020 3 minutter Plantebaserede fødevarer,   EU

Fresh.Land får bæredygtighedspris

I forbindelse med den danske udgave af 'Green Impact Week' som slutter fredag, har Fresh.Land fået bæredygtighedsprisen i kategorien 'Fødevarer og Landbrug'.

23-10-2020 2 minutter Bæredygtighed,   Frugt bær & grønt

Tilskudsordning giver rødt kort til grønne fisk

Både Dansk Akvakultur og Økologisk Landsforening kritiserer ny tilskudsordning til den hjemlige fiskeproduktion, som er målrettet store intensive produktionsanlæg og ikke levner plads til økologien.

23-10-2020 7 minutter Tilskud