EU skal afgøre, om plantebaserede produkter fremover må bære navne, der minder om deres kødbaserede pendanter, eller om ordet "burger" fx kun må bruges, når bøffen stammer fra dyr.

Foto: Colourbox

EU skal stemme om at forbyde "veggie-burger" og "plantepølser"

EU-Parlamentet skal stemme om et forbud mod at bruge kødlignende navne til plantebaserede produkter. "Meningsløst", mener vegetarforening, mens landbrugsorganisationer bakker op om forbuddet.

Det kan fremover blive forbudt at betegne plantebaserede køderstatninger som "plantepølser" og "veggie-burgere", hvis to aktuelle forslag i EU bliver vedtaget.

Forslagene, der blev fremsat af parlamentets landbrugsudvalg sidste år og nu er nået hele vejen igennem til parlamentet, vil lade udtryk og navne, som i dag relaterer sig til spiselige dele af dyret, være forbeholdt kød og udskæringer.

Det vil medføre et forbud mod at bruge produktnavne som steak, pølse, oste-alternativ, yoghurt-style og burger om plantebaserede produkter. Et lignende forbud er tidligere vedtaget for mælk, der nu kun må bruges om mælk fra dyr. Og kokos.

Dansk Vegetarisk Forenings generalsekretær, Rune-Christoffer Dragsdahl, finder forslaget både "meningsløst" og "komisk":

"Vi har brug for at spise grønnere. Ellers når vi ikke vores klimamål. Hvis hele befolkningen skal med, skal der være produkter, som gør det enkelt og ligetil," siger han til Politiken.

Landbrug & Fødevarer (L&F) bakker derimod op om forslaget. Foreningens direktør, Flemming Nør-Pedersen, mener, at det "kan skabe forvirring blandt forbrugerne" at benytte betegnelser, som forbindes med kød, på plantebaserede produkter.

Michael Minter, der er programchef for fødevarer hos den grønne tænketank Concito, kalder L&F's opbakning til forslaget for "helt uforståeligt" og betegner selve forslaget som "et vanvittigt benspænd for plantebaserede produkter".

Flere europæiske interesseorganisationer for husdyrproduktionen bakker dog ligesom L&F op om forbuddet og har netop lanceret kampagnen 'Ceci n'est pas un steak', som skal øge bevidstheden om den verserende debat forud for afstemningen.

Organisationerne frygter nemlig et andet udfald af afstemningen: At der vil blive vedtaget undtagelser, som tillader, at plantebaserede produkter kan beholde deres kødlignende navne, så længe det tydeligt er anført, at de er fx "veganske" eller "plantebaserede".

"Den europæiske husdyrindustri prøver ikke at bekæmpe denne udvikling, vi beder bare om, at arbejdet af millioner af europæiske landmænd og medarbejdere i husdyrproduktionen bliver anerkendt og respekteret," siger Jean-Pierre Fleury, formand for landbrugets europæiske paraplyorganisation Copa and Cogeca, i en pressemeddelelse.

Udvalg: Det handler om forbrugeroplysning

Forslaget har også fået miljøorganisationer på tværs af EU op af stolene. 13 organisationer har i et fælles brev til medlemmerne af Europa-Parlamentet kritiseret forslaget for at gå imod EU's 'Green Deal', der har et mål om at reducere landbrugets klima- og miljøaftryk.

Marco Contiero, Greenpeaces EU-landbrugspolitiske chef, siger til The Independent, at der ikke er nogen måde at retfærdiggøre forslaget på, når det går imod miljø-, sundheds- og økonomiske hensyn. Han betragter forslaget som et forsøg på at modarbejde en ny og "meget vigtig forretning" i at tage markedsandele.

"De retfærdiggør det på en latterlig måde ved at sige, at det forvirrer forbrugerne," tilføjer han.

Asger Mindegaard, landbrugspolitisk chef ved European Environmental Bureau, vurderer, at det snarere er et forbud, der vil forvirre forbrugerne, da de allerede har vænnet sig til de kødlignende navne. En ændring af navnene vil gøre det sværere for forbrugerne at vide, hvilke plantebaserede produkter, de kan bruge som erstatning for specifikke kødretter, mener han.

NGO'en BirdLife kritiserer EU's landbrugsudvalg for overhovedet at stille et sådant forslag:

"Dronterne er ikke uddøde. De sidder i EU's landbrugsudvalg, og de har erklæret krig mod vores fremtid," siger Birdlifes landbrugspolitiske chef, Harriet Bradley, til Politico.

Europa-parlamentarikeren Eric Andrieu, der er medlem af EU's landbrugsudvalg, afviser dog, at forslaget har til hensigt at modarbejde plantebaserede produkter eller hjælpe kødindustrien: Det handler udelukkende om forbrugeroplysning.

En underskriftsindsamling imod forslaget har allerede mønstret over 110.000 underskrifter. Parlamentet skal efter planen stemme om forslaget i næste uge.

Flere artikler fra samme sektion

Anima lancerer offensiv kampagne mod Rema 1000

Rema 1000 undrer sig over Animas angreb på kædens salg af såkaldte turbokyllinger.

19-10-2020 4 minutter

Økologs rødkløver godkendt til medicinsk brug

Den fynske økolog og urteproducent Michael Mohr Jensen har fået rødkløver-produktet Regoros godkendt som fødevare til særligt medicinsk formål.

15-10-2020 1 minutter Produktudvikling,   Eksport,   Virksomheder

Økologisalget slår rekord i Italien

Økologien havde et særdeles stærkt halvår i Italien, hvor salget steg under corona-krisen.

15-10-2020 1 minutter Udland,   Detailhandel