Annonce

Annonce

EU's sundheds- og fødevaresikkerhedskommissær, Stella Kyriakides, er uenig med Landbrug & Fødevarer i, at kommissionens nye fødevareplan kan betyde en tilbagegang for landbrugssektoren.

L&F ser en trussel i EU-udspil - ØL er uenig

Landbrug & Fødevarer udtrykker bekymring for EU's nye grønne landbrugsplan. EU ser den dog som en konkurrencefordel, og Økologisk Landsforening bakker op.

EU’s nye grønne fødevarestrategi risikerer at ramme både dansk og europæisk landbrug hårdt, lyder meldingen fra Landbrug & Fødevarer (L&F).

Organisationen efterlyser en strategi, hvor de lande, der er længst fremme i omstillingen, bliver anerkendt. Eksempelvis mener L&F, at det vil føre til urimelig forskelsbehandling, hvis alle lande skal reducere deres pesticidforbrug med 50 pct., som EU lægger op til.

“Det er fint, at EU sætter fokus på, at der skal leveres fødevarer af høj kvalitet, og at der skal være fokus på at producere bæredygtigt og omkostningseffektivt. Men vi har svært ved at se, at det er et vækstudspil. Hvis kommissionens oplæg gennemføres linje for linje, så vil det helt sikkert betyde tilbagegang i stedet for vækst i den europæiske fødevaresektor,” lyder det fra L&F’s formand, Martin Merrild, i en pressemeddelelse ifølge altinget.dk.

Der er ingen vej udenom, vi kan ikke fortsætte som nu og bare forlænge vores nuværende produktion med yderligere effektivisering.

— Sybille Kyed, landbrugs- og fødevarepolitisk chef i Økologisk Landsforening

EU’s sundheds- og fødevaresikkerhedskommissær, Stella Kyriakides, er dog uenig i, at udspillet vil betyde en tilbagegang for sektoren. Tværtimod.

“Jeg ser ikke denne overgang til bæredygtighed som en trussel mod landbrugssektoren. Jeg ser det som en økonomisk mulighed, fordi det vil give landmændene mulighed for at gøre bæredygtighed til deres globale varemærke og hjælpe dem med at gennemføre de omstillinger, som er nødvendige,” siger hun til altinget.dk under et interview med flere medier i Bruxelles.

Hun tilføjer, at reduktionsmålene vil blive tilpasset de nationale omstændigheder.

Fødevareplanen, også betegnet som ‘Farm to Fork’, er lanceret sammen med en biodiversitetsstrategi. De indeholder bl.a. mål om at halvere brugen af kemiske pesticider, salget af antimikrobielle stoffer til opdrættede dyr og næringstabet inden 2030 samt en reduktion i brugen af gødningsstoffer. Derudover skal det økologiske landbrugsareal i samme periode øges fra knap 8 pct. til 25 pct.

“Jeg er helt overbevist om, at vi kan bruge det som en firstmover-fordel for landmændene, mens vi samtidig selvfølgelig lader overgangen følges af økonomiske og lovmæssige værktøjer til at tage højde for påvirkningen,” siger Stella Kyriakides.

ØL: Ingen vej udenom

Økologisk Landsforenings landbrugs- og fødevarepolitiske chef, Sybille Kyed, bakker op om EU’s plan.

“Der er ingen vej udenom, vi kan ikke fortsætte som nu og bare forlænge vores nuværende produktion med yderligere effektivisering - vi skal tage mere grundlæggende fat. Og de europæiske landmænd er i den meget heldige situation, at der fortsat er et relativt stort EU-budget til landbruget, som vi kan bruge til at betale for en omstilling. Og så er det yderst relevant at arbejde på at kunne indføre en CO2-grænsetilpasningsmekanisme, som EU-Kommissionen også gør sig til talsperson for. En mekanisme, som ikke kun bør fungere i forhold til EU’s ydre grænser men også på tværs af EU-landenes egne grænser, så ingen lande venter på hinanden,” siger hun til Økologisk Nu.

Venter man yderligere på at foretage den grønne omstilling, vil klimaet, biodiversiteten og miljøet betale prisen, mener Sybille Kyed:

“Og mens vi venter, kan EU’s budget til landbruget smuldre, fordi EU’s skatteborgere ikke bliver ved med at ville betale til et landbrug, de ikke mener, drives bæredygtigt. Uden EU’s budget, så kan omstillingen blive en dyr udfordring for landbruget.”

Flere artikler fra samme sektion

Nu tager EU første skridt mod mere økologi

EU har igangsat processen, der skal øge det økologiske areal og forbrug, så unionen kan nå sin 2030-målsætning.

17-09-2020 2 minutter EU,   Udland

Verden har ikke nået ét eneste af de 2020-mål, der skulle redde biodiversiteten

I 2010 indgik 194 nationer en aftale om 20 biodiversitetsmål, som skulle opfyldes frem mod 2020. Ikke ét eneste mål er opnået.

15-09-2020 3 minutter Biodiversitet

EU udskyder med stor sandsynlighed nye økologiregler

Det var planen, at en ny økologilovgivning skulle træde i kraft om fire måneder, men nu er der lagt op til at udskyde lovgivningen med et år.

15-09-2020 2 minutter Økologiregler,   EU,   Politik