Annonce

Annonce

Kaffe med et par bønner liggende på overfladen

Er den økologiske kaffe i virkeligheden konventionel? Det kan en ny teknologi hjælpe myndighederne med hurtigt at finde ud af. Foto: Colourbox

Ny teknologi kan lugte, om kaffen er økologisk

Forskere har udviklet en metode til at skelne økologisk kaffe fra konventionel kaffe alene ud fra duften.

Merprisen på økologisk kaffe kan friste producenter til at lyve deres konventionelle kaffe økologisk. Det bliver imidlertid noget sværere, efter at forskere ved det hollandske Wageningen University & Research har udviklet en maskine, der ud fra kaffens duft kan afgøre, om den er produceret økologisk eller ej.

Det oplyser universitetet på sin hjemmeside.

“Vores forskerhold leder efter de fingeraftryk, som helt naturligt kommer fra fødevarernes komponenter, der er karakteristiske for produktet, produktionsmetoden eller ophavet, og som så kan bruges til at verificere produktets autenticitet,” siger Saskia van Ruth, der er professor i fødevareautenticitet og -integritet ved Wageningen Food Safety Research, som er en del af Wageningen University & Research.

Ved at analysere forskellige karakteristika i komponenterne fra flere typer kaffe har forskernes maskine således lært, hvordan økologisk kaffe dufter. Det kan hjælpe myndighederne med hurtigt at teste, om den certificerede kaffe nu også ér økologisk, eller om der er tale om svindel.

En EU-rapport fra 2013 har vist, at økologiske fødevarer var på tredjepladsen over de fødevareprodukter, der er i størst risiko for svindel, mens kaffe og te lå på syvendepladsen.  

Flere artikler fra samme sektion

Økologisk Landsforening er blevet forfremmet

ØL er blevet udnævnt til såkaldt programorganisation på ulandsområdet. Det medfører et endnu tættere samarbejde med partnere i Uganda og Tanzania om økologi.

19-11-2019 3 minutter UlandsarbejdeUdlandØkologisk Landsforening

OECD råder Danmark til at stoppe brug af pesticider ved drikkevandsområder

Danmark skal gøre mere for biodiversiteten og beskyttelse af drikkevandet, lyder det i en miljøevaluering fra OECD.

Jordbrugsfond frygter udlændinges indtog i dansk landbrug

Kapitalfondene har næppe en interesse i at fremme biodiversiteten og beskytte drikkevandet, mener direktøren for Danmarks Økologiske Jordbrugsfond.

14-11-2019 4 minutter GenerationsskifteØkonomi