Annonce

Annonce

Annonce

Et nyt projekt skal bane vejen for at udbrede de klimateknologier, der fungerer bedst for landmændene, og samtidig skabe de bedst mulige rammevilkår for udviklingen og implementeringen af dem. Grafik: Colourbox

Nyt samarbejde skal gøre klimateknologier billigere for landmænd

Det koster at udvikle og implementere ny klimateknologi på bedrifterne, og en stor del af regningen havner hos landmanden. Det vil forskere nu gøre noget ved.

Mange klimaløsninger ligger klar i laboratoriet, men hvilke man bør satse på, og hvordan de tilpasses bedst på landbrugene, kan være dyrt at finde ud af - særligt for landmanden, der ofte må stå med en del af regningen.

Det er en udfordring, som iClimate centret ved Aarhus Universitet vil forsøge at løse, skriver universitetet på sin hjemmeside.

Den kommende periode sætter centret derfor fokus på problemstillinger ved nye danske klimateknologier inden for landbruget og vil forsøge at gøre det nemmere for virksomheder og landmænd at vurdere, hvilke teknologier der bør arbejdes videre med, og hvilke der giver landmanden den bedste omkostningseffektivitet.

National workshop

iClimate inviterer i første omgang forskere og virksomheder til en national workshop, hvor man skal fremlægge og diskutere teknologier, som kan indgå i en samlet oversigt, der skal være med til at skabe grundlag for en dansk forsknings- og udviklingsindsats på området.

Det er samtidig målet at skabe grundlag for et internationalt samarbejde om at løse landbrugets klimaudfordring. I 2022 afholder iClimate derfor en international konference, hvor internationalt førende forskere vil beskrive udfordringer og løsninger på landbrugets udledning af klimagasser, og hvordan nye teknologier til dette kan bruges på bedst mulig måde. Konferencen skal munde ud en konkluderende artikel, der kan bruges som springbræt for et internationalt forskningssamarbejde på området.

Opfordrer virksomheder til at tilmelde sig

Afslutningsvis vil iClimate holde et seminar i Bruxelles, hvor de teknologiske muligheder for løsninger på landbrugets klimaudfordringer præsenteres for europæiske beslutningstagere; bl.a. repræsentanter for Europa-Parlamentet, EU-Kommissionen samt landbrugsorganisationer og virksomheder. Helt konkret skal beslutningstagerne orienteres om, hvilke teknologier der er trapperne, og ikke mindst hvilke rammevilkår der er behov for, såfremt landmænd og virksomheder skal kunne investere i klimateknologier.

Arrangørernes håb er, at processen gør det mere gennemsigtigt for landbruget at vælge de rigtige teknologier, at det bliver nemmere for myndighederne at fastsætte de rigtige rammer for anvendelse af klimateknologier, og at det bliver økonomisk attraktivt for virksomheder at indgå i udviklingen af nye teknologier.

Interesserede virksomheder opfordres derfor til at kontakte arrangørerne og tilmelde sig workshoppen.

Flere artikler fra samme sektion

Ægproducenters økonomi på ny nedtur

Igen i 2020 faldt de økologiske ægproducenters dækningsbidrag. Økologiske æg er for billige, og lav notering levner ikke plads til udvikling af produktionen, lyder det fra udvalgsformand.

12-04-2021 3 minutter Æg og fjerkræ,   Økonomi

Thise Mejeri vil låne penge til at beskytte "Jordens lunger"

Som led i ambitionen om at udfase brugen af soja i foderet, beder Thise Mejeri om et crowdfundinglån på en mio. kr.

12-04-2021 5 minutter Klima,   Mejeriproduktion

Økologiske grise får sjældent antibiotika

Forbruget af antibiotika til økologiske fravænningsgrise er meget lavt og udgør 6,2 pct. af forbruget i den konventionelle smågriseproduktion, viser nye data.

11-04-2021 4 minutter Foder,   Svineproduktion,   Dyrevelfærd