Annonce

Annonce

Annonce

En traktor kører over marken med en sprøjte

I en evaluering af den danske miljøpolitik råder OECD til, at Danmark forebygger brugen af pesticider omkring drikkevandszoner. Foto: Colourbox

OECD råder Danmark til at stoppe brug af pesticider ved drikkevandsområder

Danmark skal gøre mere for biodiversiteten og beskyttelse af drikkevandet, lyder det i en miljøevaluering fra OECD.

Danmark har problemer med biodiversiteten og vandmiljøet, konkluderer den internationale økonomiske organisation OECD i en ny evaluering af den danske miljøpolitik.

I evalueringen anbefaler OECD derfor, at man forebygger pesticidforbrug omkring drikkevandszoner, først og fremmest via frivillige tiltag, og øger overvågningen af pesticider og deres nedbrydningsprodukter i grundvandet samt forureningen af overfladevand.

‘Vandkvaliteten er nødt til at blive forbedret, særligt med hensyn til forekomsten af pesticider i grundvandet og den økologiske status af floder, søer og kystvand’, skriver OECD.

En metode til at forebygge pesticidforurening af drikkevandet er økologisk drift, mener Claus Vangsgård, der er seniorkonsulent hos Danva, vandinteressenternes forening.

“Efter de seneste sager om pesticidforurening er det mere væsentligt end nogensinde, at vi passer ekstra godt på de rene drikkevandsressourcer, vi har tilbage. Og her er økologisk landbrug et fantastisk redskab,” har han tidligere udtalt i et interview med magasinet Økologisk.

Adskillige kommuner landet over har da også valgt at tilbyde konventionelle landmænd nær drikkevandsboringer frivillige omlægningstjek: Siden 2008 har 29 af landets kommuner samarbejdet med Økologisk Landsforening (ØL) om at tilbyde et uforpligtende omlægningstjek.

“Driver man landbrug i naturfølsomme områder, er det ofte også lettere at få et økologiske landbrug uden pesticider og kunstgødning til at gå hånd i hånd med diverse miljøkrav,” har Jens Peter Hermansen, der er økologikonsulent i ØL, tidligere forklaret

Med hensyn til vandmiljøet ved kysterne påpeger OECD, at det trods fremskridt kun er 1,7 pct. af vandområderne, der er i god økologisk stand på grund af kvælstofudledningen.

På biodiversitetsområdet finder OECD det bekymrende, at mange økosystemer er usammenhængende, og at mange arter er rødlistede, og anbefaler derfor, at der udvikles en strategi for at skabe sammenhængende naturarealer, samt at man opdaterer biodiversitetsstrategien fra 2014 ved at sætte kvantitative delmål.

“Nok er vi samlet bestået i dag, men evalueringen viser også områder, hvor vi ikke er bestået. Vi får ikke ret pæne karakterer, når det eksempelvis gælder biodiversitet, affald, luftforurening og vandmiljø. Det er vi naturligvis opmærksomme på i regeringen, og vi er i fuld gang med at sætte en ny grøn kurs for Danmark. I den bevægelse kigger vi naturligvis også på anbefalingerne fra OECD,” siger miljøminister Lea Wermelin (S) i en pressemeddelelse.

Flere aktører inden for landbrugs- og naturområdet har da også besluttet, at der må handles for at komme den truede biodiversitet til undsætning.

Syv organisationer, heriblandt ØL, har derfor sammen fremlagt et udspil, der består af en række ønsker til fremtidige principper for, hvordan naturen skal forvaltes i fremtiden, samt ønsker til politiske initiativer, så biodiversiteten styrkes, og befolkningen får bedre muligheder for at opleve naturen. Samtidig har ØL lanceret sit eget naturudspil, der skal rette op på den truede biodiversitet. 

Det er dog ikke altsammen skidt i Danmark. OECD ser nemlig positivt på den grønne omstilling af energisektoren, evnen til at skabe samarbejde mellem myndigheder, virksomheder og civilsamfund og målet om at reducere CO2-udledningen med 70 pct. i 2030.

Flere artikler fra samme sektion

Markant nedgang for britisk økologi

På godt ti år er det økologiske areal i Storbritannien faldet med en tredjedel.

28-05-2020 2 minutter Udland

Ny, grøn fødevareplan kan godt forenes med landbrugspolitikken, siger EU-Kommissionen

EU-Kommissionens grønne 'Farm to Fork'-strategi passer til den kommende landbrugspolitik, såfremt politikken opfylder nogle forudsætninger.

28-05-2020 1 minutter EU,   CAP

Dansk EU-politiker ønsker grøn reform af landbrugsstøtten

Økologisk Landsforenings model til en ændring af EU's landbrugsstøtte møder opbakning fra Asger Christensen, der mener, at den gavner klimaet og miljøet.

28-05-2020 2 minutter EU,   CAP