Annonce

Annonce

Per Kølster taler foran en plakat med FN's 17 verdensmål

"Den helt store opgave for de tre nye ministre bliver en ny klima- og økologipolitik, som kan indfri de ambitiøse danske mål på området," siger Per Kølster, formand for ØL. Foto: Henrik Hindby Koszyczarek

ØL: Nyt ministerhold tegner godt for grøn omstilling

Pressemeddelelse

Økologisk Landsforening hilser de nye ministre Mogens Jensen, Lea Wermelin og Dan Jørgensen velkomne. Foreningen står klar til at hjælpe ministrene med at nå regeringens nye mål om en klimaomstilling i landbruget og en fordobling af det økologiske areal, salg og eksport i 2030.

Regeringens nye ministre på områderne for fødevarer, miljø, klima og energi får positive reaktioner fra Økologisk Landsforening, der er Danmarks forening af økologiske landmænd, virksomheder, madprofessionelle og forbrugere. 

Foreningen ser udpegningen af Lea Wermelin, Mogens Jensen og Dan Jørgensen som en positiv opfølgning på regeringens høje mål både for økologi og klimaomstilling. Regeringen har sat mål om en reduktion i drivhusgasudledninger på 70 procent i 2030 samt en fordobling af det økologiske areal, eksport og salg i Danmark.

- Den helt store opgave for de tre nye ministre bliver en ny klima- og økologipolitik, som kan indfri de ambitiøse danske mål på området. Det er afgørende, at regeringen kobler klima med biodiversitet og natur og sætter økologien centralt i den store omstilling af landbruget, som skal gøre danske landmænd og virksomheder til grønne frontløbere på verdensmarkedet, siger Per Kølster, formand for Økologisk Landsforening, og uddyber:

- Økologisk landbrug leverer på både miljø, rent drikkevand og stærk markedsvækst og skal derfor tænkes aktivt ind i både den kommende klima- og naturpolitik, og den store jordreform, som nu planlægges.

Samarbejde på tværs af ministerier er afgørende

Økologisk Landsforening ser etablering af et stærkt samarbejde på tværs af de tre ministerier som helt afgørende for at indfri de ambitiøse mål, eftersom udfordringer med klima, biodiversitet, rent drikkevand og udviklingen af landbruget hænger uløseligt sammen. 

Dan Jørgensen har tidligere taget initiativ til et stærkt samarbejde imellem flere ministre for at bane vej for økologien ved at kombinere klima-, landbrug, fødevare- og naturinteresser, siger Per Kølster, og opfordrer til at erfaringerne med økologipolitik igen bruges aktivt i indsatsen.

- Den hidtidige danske økologipolitik indeholder en vigtig lære for den kommende komplekse klima- og naturomstilling. Ingen andre lande har brugt økologi så aktivt på tværs af politikker for grøn vækst, drikkevandsbeskyttelse og landdistriktsudvikling. Økologi er en tilgang til vores fødevareproduktion, som leverer på mange bæredygtighedsmål på samme tid, og derfor skal økologien bidrage centralt med løsninger i regeringens planer for en multifunktionel jordreform, siger Per Kølster og fortsætter:

- På samme måde har arbejdet med økologiomstillingen i de offentlige køkkener skabt mere klimavenlige og sundere måltider for borgerne med mindre kød, mere grønt og mindre madspild. Økologien bidrager med løsninger, hvor vi løfter flere miljø- og samfundsopgaver på samme tid.

De tre nye ministre

Foreningen ser positivt på udpegningen af både Mogens Jensen, Lea Wermelin og Dan Jørgensen som ministre. Som tidligere fødevareminister lancerede Dan Jørgensen Økologi Plan Danmark, som sidste år vandt en FN-pris for bidrag til bæredygtighed. Samtidig har han EU-erfaringer som minister og som medlem af EU-parlamentet – det bliver afgørende for at flytte EU’s landbrugspolitik i en grønnere retning, siger Per Kølster.

- Vi kender også både Lea Wermelin og Mogens Jensen som seriøse, hårdtarbejdende og nysgerrige politikere, der støtter den grønne dagsorden og har positivt fokus på samarbejde. Foreningen er klar til at arbejde med alle de tre nye ministre for at realisere regeringens høje mål for mere økologi, klima og biodiversitet i Danmark.

- Økologi i Danmark har stået på to stærke ben – markedsudvikling og innovation i landbruget – drevet af en stærk økologipolitik og folkelig opbakning. Vi glæder os til at samarbejde med det nye hold af ministre om udvikling af ny dansk økologipolitik, som kan realisere de ambitiøse mål, og fastholde Danmark som verdens førende økologiland. Det handler om både mere og bedre økologi. Ligesom med vindmølleindustrien kræver det både nye investeringer i markedsudvikling, og en stærk indsats for innovation og forskning, siger Per Kølster.

 

For yderligere kommentarer/oplysninger:

Per Kølster, formand, Økologisk Landsforening 22 22 07 37

Paul Holmbeck, politisk direktør, Økologisk Landsforening, 28 19 19 62 - ph@okologi.dk

Peter Nordholm Andersen, pressemedarbejder, Økologisk Landsforening, 24 66 64 36 – pna@okologi.dk

Foto: Henrik Hindby Koszyczarek

Dette er en pressemeddelelse fra Økologisk Landsforening. Det er tilladt at kopiere og bringe den på andre nyhedssider.

Flere artikler fra samme sektion

Finansloven giver milliarder til klima- og naturindsats i landbruget

Landmænd skal kompenseres for at udtage lavbundsjord, og en fond skal finansiere skovrejsning.

03-12-2019 2 minutter KlimaPolitik

Han viser vej med økologi: »Det er som at putte lys ind i mørket«

"For de her landmænd er konventionelt landbrug slet ikke en mulighed," siger biolog Klaus Sall, der har udbredt økologi i Afrika og hjulpet landmænd med at øge udbytter og indtjening.

03-12-2019 4 minutter UlandsarbejdeBæredygtighedUdland

Øko-konsulent stod med helt særlige udfordringer i bjergrigt land

Jesper Saxgren har arbejdet for at udbrede økologi i Bhutan - et land, der på flere områder skiller sig markant ud i forhold til andre ulande.

03-12-2019 4 minutter Ulandsarbejde