Annonce

Annonce

Grøntafdeling i Netto

Netto er en af de kæder, som er klar til at investere tid og penge i at udvikle et klimamærke, som skal guide forbrugerne til det mest bæredygtige køb. Foto: Jakob Brandt

Stor koncern vil indføre klimamærkning

Salling Group, der driver kæderne Føtex, Netto og Bilka, inviterer nu til samarbejde om en fælles klimamærkning, der skal gøre det nemmere for forbrugerne at foretage det bæredygtige valg.

Det skal være nemt og enkelt at træffe klimavenlige valg, når man køber ind. Derfor vil Salling Group introducere en fælles klimamærkning, skriver Salling Group i en pressemeddelelse.

På den måde tager dagligvarekoncernen konsekvensen af, at mange forbrugerne gerne vil gøre klimaet en tjeneste, når de handler, men at mange oplever, at det kan være vanskeligt at finde de mest klimavenlige produkter.

Salling Groups administrerende direktør, Per Bank, lancerer torsdag ønsket om en fælles klimamærkning i en kronik i Dagbladet Børsen. Og slår fast, at det er nødvendigt, at detailhandel, eksperter, forbrugere, lovgivere og forskere går sammen og arbejder for at udvikle en enkel, men velfunderet klimamærkning.

“Vi er klar til at arbejde aktivt for en ordentlig, reel og ambitiøs klimamærkning i Danmark baseret på forskning og fælles standarder for klima-aftryk. Den ambition lancerer vi nu og inviterer alle til at deltage, hvilket er essentielt, hvis vi skal lykkes,” siger Per Bank.

Helt konkret peger Salling Group på en mærkningsordning, hvor forskellige varekategorier rangordnes efter deres klimapåvirkning. Salling Group vil investere i arbejdet for at finde de bedste metoder og er også klar til at bidrage med midler til forskning, så de rigtige løsninger findes.

“En mærkning skal gøre det enklere for forbrugere at handle klimavenligt og på et oplyst grundlag træffe valg, der er rigtige for dem. Mange danskere har et ønske om at handle klimavenligt, men finder det svært at gennemskue, hvordan vi træffer klimavenlige valg. En klimamærkning vil kunne hjælpe alle med at navigere og aktivt bidrage, når vi gør vores indkøb,” siger Per Bank.

Det er nu første gang, at en detailkoncern bakker op og vil arbejde aktivt for et fælles tiltag, og Netto-direktør Michael Løve forklarer på sin LinkedIn-profil:

“Vi har ikke tidligere bakket op om klimamærkning, for det er virkelig svært at gøre seriøst, men behovet er mere akut nu. Kunderne vil have noget hjælp til at forstå, hvilke fødevarer der påvirker klimaet mindst, så det vil vi sætte tid og penge bag at komme med et bud på, hvordan vi kan vise. Og vi vil meget gerne gøre det med hele branchen, så kunderne kun får én enkel mærkning, de skal forholde sig til.”

En klimamærkning er dog ikke Økologisk Landsforenings livret. Foreningens formand, Per Kølster, mener ikke, at det løser klimaudfordringen i fødevareproduktionen.

“Jeg synes ikke, at det er en særlig god ide. Det vil kræve et kæmpe arbejde med nogle meget komplekse beregninger og så mange faktorer, at det vil skabe mere vildledning end vejledning,” har han tidligere udtalt til okologisk.nu.

Flere artikler fra samme sektion

Henrik Biilmann: ØL bruger for meget tid på gårdbutikker

Som formand for Virksomhedsudvalget i Økologisk Landsforening har Henrik Biilmann kæmpet for at øge foreningens kommercielle fokus.

24-02-2020 7 minutter Økologisk Landsforening

Andeproducent kæmper for livet efter shitstorm

Sagen om fjerkræslagteriets tab efter den shitstorm, som fulgte i kølvandet på en fejlbehæftet kontrolrapport, lander nu på fødevareministerens bord.

20-02-2020 4 minutter Kontrol,   Æg og fjerkræ

Nyt Coop-initiativ skal fremme grøn omstilling hos danske fødevareproducenter

Coop Klimafunding skal i samarbejde med Concito og de danske forbrugere understøtte den grønne omstilling blandt fødevareproducenter og skabe nye muligheder for finansiering af grønne tiltag.

20-02-2020 6 minutter Klima,   Finansiering