Annonce

Annonce

Cellulære fødevarer produceres i laboratorier, hvor man f.eks. tager stamceller fra et dyr og tilfører disse til et serum, hvori de kan vokse. Foto: Colourbox

Danske forskere får millioner til at understøtte udviklingen af kunstigt kød

Med en ny bevilling skal et forskningsprojekt undersøge mulighederne inden for fremtidens produktion af cellulære fødevarer, herunder kultiverede kød- og mælkeprodukter.

I løbet af de næste fem år stiller Institut for Fødevarer ved Aarhus Universitet skarpt på forskningen i cellulære fødevarer, der bl.a. dækker over ’kunstigt’ kød. Det sker efter, at det såkaldte CellFood-projekt har fået en bevilling på 15 mio. kr. fra Aarhus Universitets Forskningsfond.

Det skriver DCA – Nationalt Center for Fødevarer og Jordbrug i en pressemeddelelse.

Det kunstige kød, der også kaldes kulturkød, er dyrket i laboratorier, hvor teknikken i korte træk baserer sig på, at man tager stamceller fra et dyr og tilfører disse til et serum (en næringsvæske, f.eks. blod), hvori de kan vokse.

Kan være bedre for klimaet

CellFood-projektet skal bl.a. undersøge mulighederne inden for fremtidens produktion af cellulære fødevarer, herunder de kultiverede kød- og mælkeprodukter samt præcisionsfermentering, hvor celler producerer enkelte fødevarekomponenter.

”Klimakrisen presser vores fødevareproduktion, og undersøgelser viser, at kødforbruget, som er særligt klimabelastende, på globalt plan forventes at stige. Derfor er der behov for at undersøge, hvordan vi i fremtiden kan sikre en produktion af kød, som er mindre skadeligt for klimaet,” siger lektor og forskningsgruppeleder Jette Feveile Young, der står i spidsen for projektet.

Foreløbige undersøgelser fra bl.a. Finland har vist, at energi- og ressourceforbruget for kultiveret kød forventes at være en brøkdel af, hvad den traditionelle produktion udleder, men Jette Feveile Young understreger samtidig, at der er behov for mere forskning på området.

Flere artikler fra samme sektion

Sæsonen er skudt i gang: Nu breder dansk øko-grønt sig på butikshylderne

Nu ligger der for første gang i år økologiske danske radisser, spinat og pak choi i butikkerne. Hos de danske økologiske grøntsagsproducenter er sæsonen netop skudt i gang.

02-05-2024 4 minutter Forbrug,   Grøntsager

Økologisk Landsforening uddeler atter gratis blomsterfrø landet over

Den 5. maj kan man hente en gratis pose blomsterfrø i Føtex og Bilka landet over. Økologisk Landsforening uddeler i alt 38.000 poser for at give bierne mere mad og sætte fokus på de truede arter.

30-04-2024 5 minutter Biodiversitet

Nyt ejerskab skal stoppe slingrekurs, så Coop kan fokusere mere på kerneværdierne

Efter præsentationen af endnu et katastroferegnskab og med energiselskabet OK som ny medejer, har Coop lagt sig fast på en ny kædestruktur, som skal være med til at gøre Danmarks største salgskanal for økologiske fødevarer til en god forretning.

30-04-2024 6 minutter Detailhandel