Annonce

Annonce

Væksthus med tomater

Når tomaten avles på åben mark, udleder produktionen i gennemsnit 80 kg CO2<\sub> pr. ton. Hvis tomaterne avles i drivhus, udleder de helt op til 700 kg CO2<\sub> pr. ton. Arkivfoto

Tomater fra Sydeuropa kan være markant bedre for klimaet end danske

Tomater dyrket i danske drivhuse udleder generelt langt mere CO2<\sub> end tomater fra Sydeuropa - også når transport medregnes.

Det kan faktisk være bedre for klimaet at købe tomater dyrket i Spanien eller Italien frem for at købe tomater dyrket lokalt i Danmark.

En ny kortlægning af klimaaftrykket og forsyningskæden for europæiske tomater viser nemlig, at tomater dyrket i danske drivhuse udleder otte gange så meget CO2 som tomater dyrket på en italiensk eller spansk mark.

"Når tomaten avles på åben mark, udleder produktionen i gennemsnit 80 kg CO2 pr. ton. Hvis tomaterne avles i drivhus, udleder de helt op til 700 kg CO2 pr. ton. Vi taler om en faktor 5-10," siger professor Gang Liu fra SDU Livscykluscenter, Institut for Grøn Teknologi, i en pressemeddelelse.

Tomaten er den grøntsag, danskerne spiser mest, og derfor kommer vi ikke uden om at diskutere tomaternes klimaaftryk, mener han. Ser man udelukkende på CO2-aftrykket, når man handler, bør man derfor som udgangspunkt købe tomater fra Sydeuropa - selv når transporten, som oftest sker med lastbil, medregnes.

Det skal dog understreges, at forskernes beregninger tager udgangspunkt i generelle tal for Europa, og at der kan være udsving i udledningen, hvis energien kommer fra f.eks. vedvarende kilder, hvilket vil betyde, at nogle drivhuse har en lavere CO2-udledning gennemsnittet.

"Generelt udleder den sydeuropæiske tomatproduktion mindre CO2, fordi tomaterne i større grad gror på åbne marker. I Spanien, som producerer flest tomater i Europa, vokser 40 pct. af tomaterne i drivhuse, men når avlerne i Sydeuropa anvender drivhuse, bruger de også mindre varme," forklarer Gang Liu.

Han pointerer dog, at forbrugerne kan vælge at vægte andre parametre højere end klimaet - eksempelvis brugen af sprøjtegifte og tillid til producenterne.

Et enormt madspild

En anden faktor, der spiller ind i tomaternes klimaregnskab er madspild. I 2016 blev der produceret 18 mio. ton tomater i Europa, men kun 11 mio. ton endte med at blive spist - resten gik til spilde. 43 pct. af spildet skete, når tomaterne blev lavet om til ketchup eller pastasovs. Den næststørste andel af spildet skete i butikken eller hjemme hos forbrugeren.

Forskerne påpeger da også i studiet, at ved at mindske madspildet og erstatte fossil energi til drivhusene med vedvarende energi eller dyrke på friland kan man sænke produktionens klimabelastning.

I en kommentar til studiet siger Michael Søgaard, lektor i bæredygtig innovation på Institut for Planlægning ved Aalborg Universitet, til videnskab.dk, at det generelt er bedre for klimaet at spise friluftsgrønsager, fordi opvarmningen af drivhuse er så energikrævende. Han råder desuden til, at man køber grønt efter sæson.

Også bromatolog Karin Østergaard, der underviser i bæredygtighed på Ernæring og Sundhedsuddannelsen på VIA University College i Aarhus, anbefaler, at man køber ind efter sæsonen og spiser grove, lokale grøntsager som kål, løg, gulerod og kartofler, da det er mere bæredygtigt, og de grove grøntsager har et højere næringsindhold end eksempelvis tomat og agurk.

"Et godt pejlemærke, når man vælger grøntsager, er at tænke over, hvilke grøntsager man kan dyrke i sin have, hvornår man kan dyrke grøntsagerne, og hvor lang tid de kan holde. Her er grove grøntsager gode," siger Karin Østergaard til videnskab.dk.

Flere artikler fra samme sektion

Du kan stadig nå at deltage i konkurrencen om Kantineprisen 2024

Kun kantinekøkkener med en økologiprocent på mindst 60 pct. kan deltage i dysten om Kantineprisen 2024, som finder en vinder på havnen i Gudhjem.

18-04-2024 2 minutter Events,   Professionelle køkkener,   Foodservice

Madland Festival kalder til samling, samtaler, hyldest og fejring

Det madpolitiske samlingspunkt og fællesskab Madland inviterer for femte år i træk til Madland Festival under sloganet: ”Gentænk madsystemet”.

17-04-2024 2 minutter Events

Økologisk Landsforening kæmper for, at æg ikke længere skal stå på køl - Danske Æg kæmper imod

Økologisk Landsforening ønsker et opgør med kravet om, at æg skal på køl, men hos Danske Æg vil man fastholde det.

15-04-2024 8 minutter Æg og fjerkræ,   Forbrug,   Detailhandel