Dadelbarerne skæres ud med en håndholdt specialskærer.

Dadelkonfekten fra Ganefryd er lavet af Deglet Nour-dadler fra Kebili-egnen i det sydlige Tunesien, hvor 170 tunesiske farmere leverer deres certificerede dadler til os via firmaet Kebili. Foto: Ganefryd

Irma-succes har givet Ganefryd mod på mere

Det er fem år siden, at de første jyske dadelbarer landede i Irmas butikker, og nu skal et crowdfundingprojekt hjælpe dem ind i flere af Coops kæder.

Antallet af firmaer, som lancerer økologiske barer, er nærmest eksploderet de seneste år, men det afskrækker ikke Klaus Wöhlk fra Ganefryd i Aarhus. 

Han har siden 2014 leveret fem forskellige varianter af sine dadelbarer til Irma, men han mener, at de smager så godt, så flere skal have mulighed for at købe dem.

Derfor søger han nu via Coop Crowdfunding om 30.000 kr., som skal gøre det muligt at øge kendskabet til dadelkonfekten via de sociale medier.

”Vi har brug for støtte fra et bureau til at skabe kampagner på de sociale medier, hvilket er påkrævet for at konkurrere med de store og få succes i dagens detailhandel,” siger Klaus Wöhlk.

Ifølge Nicolai Jæpelt, crowdfundingansvarlig hos Coop Danmark, når to ud af tre af de såkaldt rewardprojekter i mål. Ganefryd lokker således både med vareprøver, kostrådgivning og en tur i konfektlaboratoriet til de folk, der bidrager med støtte.

ØL hjalp os ind i Irma

Da den økologiske købmand Klaus Wöhlk i 2010 begyndte at lave konfekt af økologiske dadler fra Tunesien, udviklede de sig hurtigt til et hit i landets helsekost- og øko-butikker.

De blev solgt under navnet DadelFryd, og da Klaus Wöhlk oplevede, hvor glade kunderne var for produktet, ville han gerne have dem ud til flere. Derfor kontaktede han i 2014 Økologisk Landsforenings fødevarerådgivning, som gav støtte til at designe folie og æsker, så Ganefryd kunne lave indpakkede varianter af konfektbarer til detailhandlen.

”De fik navnet Ganefryd Dadelkonfekt, og foreningen hjalp os også med at arrangere et møde med Irma, som har solgt vores dadelbaren lige siden, siger Klaus Wöhlk.

Det er 35 år siden, at Klaus Wöhlk åbnede den økologiske købmandsbutik Ganefryd i Latinerkvarteret i Aarhus. For fem år siden åbnede han desuden en økologisk café, men da han lukkede den tidligere på året, er han nu klar til at give Ganefryds dadelkonfekt mere luft under vingerne
Det er 35 år siden, at Klaus Wöhlk åbnede den økologiske købmandsbutik Ganefryd i Latinerkvarteret i Aarhus. For fem år siden åbnede han desuden en økologisk café, men da han lukkede den tidligere på året, er han nu klar til at give Ganefryds dadelkonfekt mere luft under vingerne. Foto: Ganefryd

Vi skal være mere kendte

Han mener, at barerne har bevist, at de har potentiale til mere. Det bygger han bl.a. på at de har vundet to smagstest - den ene i Alt for Damerne.

”Det var Coop, som opfordrede os til at søge om pengene, og vi er opmærksomme på, at Kvickly og SuperBrugsen gerne udvide deres bar-sortiment, og det ville være en stor chance for os at komme i betragtning dér,” siger Klaus Wöhlk.

For at komme i betragtning skal Ganefryd være meget mere kendt.

’Vi skal altså gå fra at være en lille butik i Århus til at være et varemærke for hele Danmark, og det beder vi dig om hjælp til,’ forklarer Ganefryd på Coop Crowdfunding.

Lidt af en revolution

Efter fire års drift lukker den økologiske og vegetariske Café Ganefryd i Borggade, som nåede at blive nomineret til 'Byens Bedste Café'. Men der kom for få kunder til, at caféen kunne løbe rundt, og i sommer valgte Klaus Wöhlk at lukke den, og det har givet luft til at arbejde med en ny type barer.

’Hvis det lykkes, vil det resultere i en bar, der, trods de samme ingredienser, har et lavere sukkerindhold og et større sundhedspotentiale - lidt en revolution i dette bar-marked, mere kan vi desværre ikke røbe endnu,’ forklarer Ganefryd.

Ganefryds dadelkonfekt findes i flere varianter. Bl.a. Lakrids, Kakao, Kaffe, Appelsin, Mynte og Ingefær. Nettovægten er 50 g, og en bar koster en 20’er i butikken
Ganefryds dadelkonfekt findes i flere varianter. Bl.a. Lakrids, Kakao, Kaffe, Appelsin, Mynte og Ingefær. Nettovægten er 50 g, og en bar koster en 20’er i butikken. Foto: Ganefryd

Ganefryd støtter bevarelsen af regnskoven

Det har altid været vigtigt for Ganefryd at tage ansvar for at passe på naturen. 

’Derfor har vi indgået et samarbejde med foreningen Verdens Skove, således at der for hvert stykke dadelkonfekt, vi producerer, bevares en halv kvm. regnskov i Syd- eller Mellemamerika. Folder du folien på en Ganefryd Dadelkonfekt helt ud, er arealet, du er med til at redde, 30 gange foliens areal. Indtil nu har det reddet godt 413.000 kvm regnskov. Det er ikke hele Amazonas, men nu er vi da i gang. Og lige som da vi startede i 2014, er det på høje tid at bevare regnskoven,’ forklarer Ganefryd om projektet.

Se alle projekterne på Coops crowdfundingportal.

Flere artikler fra samme sektion

En af landets få Ø-mærkede restauranter lukker

Efter den 20. december er der kun én Ø-mærket restaurant tilbage i København.

14-12-2018 5 minutter Foodservice

De økologiske varer kommer i stigende grad fra udlandet

De danske økologer kan ikke følge med efterspørgslen - derfor importerer Danmark nu økologi for knap én mia. kr. Den igangværende omlægning kan måske vende udviklingen.

13-12-2018 4 minutter ImportDetailhandel

Vegansk firma med massiv eksportsucces kan gavne danske økologer

På under et år har Naturli' Foods' veganske varer fundet vej til 13 udenlandske markeder, og det kan vise sig at gavne de danske økologiske grøntsagsavlere.

13-12-2018 6 minutter EksportDetailhandel