Annonce

Annonce

Annonce

Annonce

Dansk Vegetarisk Forening har indtil videre indsamlet 170.000 kr. af de ca. 500.000 kr., det vil koste at prøve en række konkrete sager i retten. Foto: Colourbox

Vegetarisk forening vil starte retssag om retten til grøn mad i det offentlige

Hvornår har man som vegetar eller veganer ret til et plantebaseret alternativ i det offentlige? Det spørgsmål vil Dansk Vegetarisk Forening tage med i retten.

Dansk Vegetarisk Forening (DVF) vil undersøge, hvornår man har ret til vegetarisk og vegansk mad i offentlige køkkener.

Det sker, efter at foreningen i nu flere år har modtaget hundredvis af henvendelser fra vegetarer og veganere, som oplever problemer med maden i offentlige køkkener. For at få råd til at køre sagerne har foreningen påbegyndt en indsamling og har i løbet af de første tre dage indsamlet 170.000 kr. af de ca. 500.000 kr., det vil koste at afprøve tre-fem konkrete sager i retten. Over 500 borgere har indtil videre doneret.

"Forestil dig, at du er indlagt på hospitalet, men kun får serveret kartoffelmos og franskbrød, eller at personalet bliver ved med at servere kød for dig, mens du er indlagt. Eller forestil dig, at du ikke kan finde en daginstitution til dine børn, fordi man hverken vil servere vegansk mad eller tillade dig at sende en madpakke med hjemmefra," forklarer Rune-Christoffer Dragsdahl, generalsekretær i DVF.

På baggrund af en række domme ved Menneskerettighedsdomstolen har Justitsministeriet anerkendt, at vegetarer og veganere er beskyttet af Menneskerettighedskonventionen og derfor formentlig i nogle situationer har ret til at få serveret plantebaserede alternativer i offentlige institutioner. 

Institut for Menneskerettigheder har derfor anbefalet DVF at få prøvet en række konkrete sager ved en domstol, så den kan få afklaret, hvornår man har denne rettighed.

”Det er godt, at Danmark mange steder over skattebilletten har måltider i børnehaver, vuggestuer og andre institutioner, men selvfølgelig må det offentlige så også sikre lige vilkår for alle. Det betyder, at institutionerne må sørge for ikke blot en ordning til de, der foretrækker at spise kød, men også til vegetarer og veganere. Ellers er der tale om en uretmæssig forskelsbehandling. Der kan være situationer, hvor det offentlige ikke har reel og praktisk mulighed for at sørge for måltider til veganere og vegetarer - det er den grænse, som vi nu med dette vigtige søgsmål skal have testet," siger advokat Christian Dahlager, der skal føre sagen for DVF.

Serverede animalsk kost for dement beboer

I sidste uge omtalte Politiken sagen og bragte i den forbindelse flere eksempler på vegetarer og veganere, der ikke har kunnet få et alternativ til en animalsk-baseret ret.

Eksempelvis kunne en gravid, vegansk kvinde, der var indlagt, ikke spise i flere timer, fordi køkkenet kun kunne tilbyde rugbrød med kødpålæg og æg. Først dagen efter blev der fremskaffet en lille portion hummus med grøntsagsstave. 

I et andet tilfælde begyndte personalet på et plejehjem at servere almindelig mad med animalske produkter for en beboer, efter at hun blev dement og dermed ikke længere selv kunne forholde sig til sin kost. 

Der nævnes også eksempler på forældre, som har børn i daginstitutioner, der afviser at tilberede veganske målstider, selvom forældrene betaler til den obligatoriske madordning. Forældrene er samtidig blevet nægtet at give børnene en madpakke med hjemmefra.

"Det handler om retten til at kunne leve vegetarisk/vegansk i det danske samfund. Som samfund har vi i øvrigt alle en interesse i, at det grønne og klimavenlige valg er nemt tilgængeligt og ikke er fyldt med benspænd. Retssagen kan derfor bidrage til dette – til gavn for hele befolkningen," siger Rune-Christoffer Dragsdahl. 

Flere artikler fra samme sektion

Økolog er ny rådgiver for Greenpeace og vil kæmpe for færre husdyr

At få ændret landbrugspolitikken er som kampen mellem David og Goliat, mener Helene Hansen, der er ny landbrugspolitisk rådgiver i Greenpeace. Selv er hun uddannet økolog og ønsker et mere plantebaseret, økologisk landbrug.

15-06-2021 4 minutter Politik

Dyrenes Beskyttelse: Vilde fisk fortjener at blive aflivet på en ordentlig måde

Et hold af danske og svenske forskere skal nu forsøge at finde ud af, hvor meget vilde fisk lider, når de bliver fanget og hevet ombord på nutidens store trawlere.

15-06-2021 3 minutter Akvakultur

Et nyt biodiversitetsråd skal rådgive regeringen

Folketinget har besluttet at nedsætte et uafhængigt organ af eksperter, der fremover skal rådgive om indsatser på naturområdet.

14-06-2021 2 minutter Biodiversitet,   Politik