Annonce

Annonce

En majsmark

Har rågerne fornemmet ”fred og ingen fare”, så kommer de dagen efter med alle vennerne, og så kan det gå rigtig stærkt med at få tyndet ud i majsfrø og planter. Arkivfoto: Økologisk Landsforening

Flyv, fugl, flyv - væk fra min majsmark

FAGLIGT TALT: Hvis majsdyrkningen skal lykkes, er det et absolut krav, at man kan holde råger og krager væk fra majsmarken, indtil planterne er ca. 10 cm høje. Fuglene graver frøene op, og de kan også trække små majsplanter op for at æde frøet.

Af: Lisbeth K. Knudsen, ØkologiRådgivning Danmark

Rågerne bor i kolonier og kan søge føde i en radius af 7-10 km. Er der en koloni i nærheden af majsmarken, er risikoen selvfølgelig ekstra stor. Det starter altid med, at der er par stykker i marken for at undersøge forholdene. 

Det er altså de første råger, der skal skræmmes effektivt væk - de skræmte råger skal så kommunikere videre til de andre råger i kolonien, at her er en mark, der er farlig at være på. Men har de fornemmet ”fred og ingen fare”, så kommer de dagen efter med alle vennerne, og så kan det gå rigtig stærkt med at få tyndet ud i majsfrø og planter.

Frøene skal sås i 5 cm dybde også i sporene efter traktoren. Så tjek sådybden! Dybere såning kan være nødvendig, for at få frøene placeret i fugtig jord, men det har ikke stor effekt i forhold til fuglene. Rågerne kan grave dybt, hvis de først ved, der er noget at komme efter. Er der spildt frø, skal de samles op eller dækkes til. Majsfrø oven på jorden er som en åben invitation.

Strigling af marken efter såning, så rækkerne ikke kan ses, evt. på tværs af såretning, gør det også sværere for fuglene.

Der skal være uro i marken. Er det muligt både i forhold til markerens placering og tid, så tag en tur i marken flere gange om dagen, og tag gerne hunden med og jagtgevær til skræmmeskud (hvis du har jagttegn). Men det skal være ca. hver anden time i starten, så det er fast arbejde.

Til at skræmme fuglene kan også anvendes gaskanoner, drager, højttalere med advarselsskrig – på fuglesprog eller anden lyd. Fugleskræmsler og vimpler har også lidt effekt. Men vælg flere kombinationer af indsatser, da ingen indsatser alene er fuldt effektive, og hav dem klar. Men husk det også generer naboerne, så der vises hensyn.

Det er vigtigt, at de anvendte skræmmemidler ændres hver eller hver anden dag. Så der skal flyttes rundt, ændres på lyd og interval. Rågerne skal hele tiden opleve, at der sker noget nyt, så majsmarken et utrygt sted at være.

Flere artikler fra samme sektion

Niårigt studie konkluderer: Vær klimasmart og dyrk flerårige afgrøder

Dyrkning af flerårige afgrøder kan være en lovende løsning for danske landmænd til at sikre en klimavenlig produktion uden at gå på kompromis med markens samlede udbytte eller jordens frugtbarhed. Det viser en ny undersøgelse fra Aarhus Universitet.

26-04-2024 3 minutter Planteavl,   Efterafgrøder,   Forskning,   Klima

Dronehyrden hjælper landmanden

I takt med at naturområderne til afgræsning vokser, opstår der behov for at finde nye metoder til overvågning af de græssende dyr. Alene i år er der hos landbrugsstyrelsen søgt om tilskud til at omlægge 10.000 ha til afgræsning. Lige nu tester 10 landmænd hvordan droner fungerer som en lille hjælper – en slags flyvende hyrde.

18-04-2024 7 minutter Biodiversitet

Truslen er blevet mindre, så nu må hønsene atter komme ud

Risikoen for fugleinfluenza er faldet. Derfor ophæver Fødevarestyrelsen nu kravet om, at gæs, høns, ænder og kalkuner skal være under tag eller lukket inde.

17-04-2024 2 minutter Fugleinfluenza,   Æg og fjerkræ