Annonce

Annonce

Højskoleelever snitter grøntsager på Naturkraft-linjen

Gram Slot har allerede lavet den første aftale, hvor en kommende landbrugselev får betalt halvdelen af et ophold på Gram Højskoles Naturkraft-linje, som ifølge slotsejer Svend Brodersen er et ideelt springbræt for unge, som ønsker at arbejde i landbruget. Foto: Gram Højskole

Gram Slot sender landbrugseleverne på højskole

Svend Brodersen opfordrer landets økologer til at tilbyde kommende landbrugselever økonomisk støtte til et højskoleophold, som efter hans vurdering vil gøre dem til bedre medarbejdere i landbruget.

Gram Slot har lavet den første aftale, hvor en kommende landbrugselev får betalt halvdelen af et ophold på Gram Højskoles Naturkraft-linje, som ifølge slotsejer Svend Brodersen er et ideelt springbræt for unge, som ønsker at blive landbrugselev.  

Han mener, at der er så god synergi mellem et højskoleophold og en kommende ansættelse som landbrugselev, at han sammen med Gram Højskole har udviklet et tilbud, som han er klar til at præsentere for de økologiske landmænd på Økologikongressen.

I øjeblikket annoncerer Svend Brodersen efter landbrugselever, hvor Gram Slot i forbindelse med en elevaftale tilbyder at betale halvdelen af et længere højskoleophold på Gram Højskole, mens højskolen kvitterer ved at give 5.000 kr. i rabat.

"Er du til landbrug og højskole så har Gram Slot et helt specielt tilbud til dig. Vi søger en elev/medarbejder, der vil ansættes i landbruget på Gram Slot. Som en del af vores aftale vil vi tilbyde dig at betale halvdelen af et højskoleophold på Gram Højskole i foråret 2022."

Sådan skriver landets største økologiske landbrug på Gram Slot i et elevopslag, som ifølge Svend Brodersen, skal trække elever af den rette kaliber til den alsidige sønderjyske landbrugsvirksomhed, og han mener, at andre fødevarevirksomheder med fordel kan bruge den samme model.

Svend Brodersen har sagt ja til at undervise i et valgfag på de lange kurser i foråret, hvor  kursisterne får indsigt i, hvordan Gram Slot arbejder med dannelse og værdibaseret ledelse
Svend Brodersen har sagt ja til at undervise i et valgfag på de lange kurser i foråret, hvor kursisterne får indsigt i, hvordan Gram Slot arbejder med dannelse og værdibaseret ledelse

Hør mere på kongressen

”Vi ved, at det er svært at få de unge til at vælge landbruget, og jeg tror, at tilskuddet til et højskoleophold kan tiltrække flere attraktive kandidater,” siger Svend Brodersen, som tror så meget på ideen, at han deltager med en stand på Økologikongressen på Vingstedcentret, hvor han vil slå et slag for at få flere økologiske landmænd til at følge hans eksempel.

"Helt konkret er mit ønske, at du vil give en eller flere af dine medarbejdere muligheden for at komme på kursus på Gram Højskole. Give dem muligheden for at opleve den vigtige dannelsesrejse, som et højskoleophold er, og dermed give dine medarbejdere en livslæring, som vil give ham eller hende værdi resten af livet og gøre vedkommende til en endnu bedre medarbejder/leder i din virksomhed," skriver Svend Brodersen i en beskrivelse af tankerne bag højskole-ideen.

Ved netto at investere 15.000-20.000 kr. i et højskoleophold for en kommende landbrugselev, er han overbevist om, at Gram Slot får mere helstøbte og dedikeret medarbejder, og som en ekstra sidegevinst er slottet med til at give den nyetablerede Gram Højskole en god start.

"Ved at tilbyde vores kommende elever et billigt højskoleophold, når vi ansætter dem, tror jeg, at vi kan tiltrække attraktive kandidater, som på højskolen lærer at bringe deres deres meninger i spil over for mennesker med andre holdninger," siger Svend Brodersen, som selv har været initiativtager til at etablere Gram Højskole, som er indrettet i det nedlagte Gram Sygehus, som senest har huset en efterskole.

Den ene af højskolens to hovedlinjer er Naturkraft, som efter hans vurdering er skræddersyet til elever, som siden skal arbejde med fødevarer. På Naturkraft-linjen får eleverne både hænderne ned i jorden og arbejder med råvarerne i højskolens køkken, og da undervisningen dermed i høj grad er relevant i forhold til at arbejde på et landbrug, er udgifterne til højskolen fradragsberettiget for landmanden.

"Jeg har allerede selv lavet den første aftale med en pige, som ikke havde søgt en elevplads hos os uden tilbuddet om et højskoleophold, og nu mangler vi bare at lave en uddannelsesplan," siger Svend Brodersen.

Akademikerne har overtaget højskolerne

Selv om han af lokalpatriotiske årsager brænder for Gram Højskole, er han ikke i tvivl om, at der også findes andre højskoler, som tilbyder kursusforløb, som er velegnede som forret for kommende landbrugselever, og højskolerne vil gerne have dem.

"I dag er hovedparten af eleverne på højskolernes lange kurser unge kvinder, som netop har forladt gymnasiet og står på spring til universitetet, og jeg synes, at det er ærgerligt, at akademikerne har overtaget højskolerne," siger Svend Brodersen.

Den vurdering er højskoleforstander Carl Holst fra Gram Højskole enig i:

"Det er et fantastisk initiativ, som kan være med til at skabe større mangfoldighed på højskolerne," siger han, og sammen med Svend Brodersen håber han, at initiativet i første omgang vil gøre det muligt for 15 elever, som sigter mod en praktisk uddannelse, at få et billigt og lærerigt ophold på højskolen i Gram, inden de tager hul på deres faglige uddannelse.

Flere artikler fra samme sektion

Flere økologer kan se frem til tilskud til ny teknologi

Der er stor efterspørgsel på tilskud til ny teknologi, og nu afsætter fødevareministeren ekstra penge til Økologisk investeringsstøtte i 2021. Derudover får ansøgerne et halvt år ekstra til at afslutte deres projekt.

02-12-2021 2 minutter Tilskud

Snart bliver engelske landmænd belønnet for at passe på deres jord

Engelske landmænd vil fra 2022 modtage betaling, hvis de aktivt værner om jordens frugtbarhed og sundhed. Flere naturorganisationer er dog skuffede over ordningen.

02-12-2021 4 minutter Udland,   Politik,   Jordfrugtbarhed

Ny kampagne skal gøre det nemt at spise grønnere i januar

I januar 2022 sætter Dansk Vegetarisk Forening for første gang den landsdækkende kampagne Grøn Januar i gang. Grøn Januar har deltagelse af flere store kæder og skal sætte fokus på at spise grønnere ved at synliggøre udbuddet af veganske muligheder i landets butikker samt på spisesteder og i kantiner.

02-12-2021 4 minutter Forbrug,   Detailhandel,   Plantebaserede fødevarer