Annonce

Annonce

Det er endnu for tidligt at komme med meget skråsikre udtalelser om den økologiske høst, men generelt ser det ud til at der bliver tale om pæne udbytter. Foto: Colourbox

Der lyder optimistiske meldinger fra de økologiske kornmarker

Her i starten af høstsæsonen ser det ud til, at økologerne i 2019 får en høst, som ligger over middel, men de høje udbytter presser prisen og det kniber med lagerpladsen.

Mens de færreste økologiske landmænd har gode minder fra 2018-høsten, hvor de på grund af tørken måtte nøjes med høstudbytter, som typisk lå 30 pct. under normalen, tegner de første høstudbytter fra årets høst et væsentligt mere positivt billede for økologerne.

Hos DLG bliver økologichef Steffen Blume ikke overrasket, hvis økologernes samlede kornhøst bliver ca. 50 pct. større end sidste års katastrofehøst, og han oplyser, at DLG netop har sikret sig yderligere lagerplads i både Jylland og på Sjælland for at få plads til økologerne korn.

“For vinterbyg og raps ligger udbytterne ca. 20 pct. over middel,” siger Steffen Blume.

Men han pointerer samtidig, at øgede udbytter ikke er den eneste årsag til, at DLG forventer øgede kornmængder. En anden væsentlig årsag er, at de økologiske kornarealer er større end sidste år.

“Samtidig oplever vi, at flere økologiske mælkeproducenter har høstet så godt på første og andet slet, at de vælger at høste kornet til modenhed på arealer, der oprindeligt var anmeldt som helsædsmarker. Det betyder, at kornarealet i år er større end forventet,” siger Steffen Blume.

For tidligt at tale om rekordhøst

Poul Christensen, planterådgiver hos Økologirådgivning Danmark (ØRD) øjner også en høst over middel.

På basis af de første høstudbytter forventer planterådgiver Poul Christensen fra ØRD, at økologerne kan se frem til en 2019-høst, som bliver lidt over middel
På basis af de første høstudbytter forventer planterådgiver Poul Christensen fra ØRD, at økologerne kan se frem til en 2019-høst, som bliver lidt over middel

“Det er især vårsæden, som giver et godt udbytte, og når vi kigger på byg og havre, ser det godt ud, så jeg forventer, at høsten i år er tilbage på normalen – måske med et lille plus,” siger han.

Han minder dog om, at det stadig er meget tidligt på høstsæsonen, så det er for tidligt at hæve armene alt for højt i vejret og tale om rekordudbytter, og han hæfter sig ved, at der er store forskelle i udbyttet fra ejendom til ejendom og fra egn til egn, da det er store regionale forskelle på, hvordan regnen er faldet.

Tørken sætter stadig spor i græsset

“Der er gode udbytter, og det er væsentlig bedre end sidste år, men jeg kan ikke genkende billedet af de jubeludbytter, som har været fremme i pressen de seneste dage,” siger han.

“Kigger vi på græsset, er der stadig en del marker, som lider af tørkeskader fra sidste år, men vi får også meldinger om økologer, som høster fantastiske udbytter. Det er især de landmænd, som ventede lidt med første slet, så græsset fik en længere vækstperiode og nåede at udnytte den høje varme i sidste halvdel af maj,” siger Poul Christensen.

Høje udbytter presser prisen

Hos Vestjyllands Andel melder produktkonsulent Troels Melvang også om langt højere udbytter end sidste år, men han advarer samtidig om, at kombinationen af et væsentligt større areal med økologisk korn og udsigten til gode udbytter får negative konsekvenser for priserne.

“Med en udvidelse af de økologiske kornarealer i år på over 50 pct. presser det i øjeblikket prisen voldsomt på økologisk korn,” siger han til Landbrugsavisen.

Steffen Blume er enig i, at priserne kommer under pres, og han peger på, at udfordringerne med at få oplagret kornet, formentlig giver priserne et ekstra nøk i nedadgående retning.

“Der er ingen tvivl om, at priserne kommer i bund, men jeg tror, at de vil rette sig lidt op efter august, og mange landmænd vil formentlig kunne opbevare kornet billigere end vi kan,” siger han og minder om, at vi alle bliver meget klogere om et par uger, når mejetærskerne forhåbentligt har taget det næste store ryk i de økologiske kornmarker.

Flere artikler fra samme sektion

Landmand advarer om risikoen ved at eje

LandboUngdom og Økologisk Landsforening samarbejder om inspirationsaftener, hvor medlemmer af LandboUngdom kan møde etablerede landmænd og blive inspireret til selv at starte en produktion.

02-07-2020 5 minutter Uddannelse,   Generationsskifte

Økologisk uddannelse er på konventionelle præmisser

På Kalø Økologisk Landbrugsskole er arbejdet med uddannelsesbekendtgørelsen for landbrugsskoler en daglig udfordring.

02-07-2020 3 minutter Uddannelse

Virus tvang til anderledes tænkning, da skovlandbrug skulle fremvises

I denne tid skal der tænkes anderledes. Det blev der i den grad, da et netværksmøde om skovlandbrug med stor tilslutning blev lavet til et virtuelt møde mellem landmand og konsulenter og dem bag skærmene.

02-07-2020 4 minutter Skovlandbrug