Annonce
Annonce
Siden 2015 er arealet med økologiske gulerødder steget med 65 pct. til 1.214 ha i 2021. Det udgør 52,6 pct. af hele det danske areal med gulerødder. Arkivfoto: Økologisk Landsforening
Hver anden gulerodsmark er nu økologisk
Det danske areal med økologiske grøntsager er steget markant de seneste år. Gulerødder er fortsat en af de mest dyrkede grøntsager, men især den økologiske kål breder sig i landskabet.
Der er godt nyt til alle med stor appetit på danske økologiske grøntsager. Produktionen af flere forskellige typer grøntsager stiger nemlig støt. Det viser nye tal fra Landbrugsstyrelsen.
”Næsten alle typer økologiske grøntsager er i fremgang, når vi kigger på antallet af hektar, de bliver dyrket på. Og det harmonerer jo meget godt med, at danskerne globalt set er dem, der lægger allermest økologi i indkøbskurven,” siger teamleder i Landbrugsstyrelsen Ane Førde.
Det er især den økologiske kål, der breder sig på de danske marker. Både arealet med grønkål, blomkål, savoy- og spidskål er mere end fordoblet siden 2015.
Siden 2015 er arealet med økologiske gulerødder steget med 65 pct. til 1.214 ha i 2021. Det udgør 52,6 pct. af hele det danske areal med gulerødder. Arealet med bladselleri er højdespringeren, hvor arealet i samme periode er mangedoblet med hele 925 pct. til 85 ha, svarende til en økologiandel på 83,6 pct. af de danske marker.
Kigger man på hele grøntsagsproduktionen i Danmark er den økologiske andel også steget. Fra 2015 til 2021 steg den økologiske andel af alle danske grøntsagsmarker fra 5,6 pct. til 8,3 pct.
Fakta om udviklingen af produktionen af økologiske grøntsager | |||
---|---|---|---|
Afgrøde | Hektar i 2015 | Hektar i 2021 | Stigning (%) |
Bladselleri | 8 | 82 | 925 |
Savoy- og spidskål | 44 | 197 | 348 |
Blomkål | 36 | 130 | 261 |
Grønkål | 40 | 98 | 145 |
Løg | 174 | 358 | 106 |
Ærter (Konsum) | 545 | 1.016 | 86 |
Rødbede | 107 | 192 | 79 |
Gulerødder | 737 | 1.214 | 65 |
Spisekartofler | 1.206 | 1.939 | 61 |
Kilde: Landbrugsstyrelsen. |
Flere artikler fra samme sektion
Gram Slot vil ikke vente på politikerne: Nu går de selv i gang
To af landets store økologiske bedrifter samarbejder nu om at etablere skovlandbrug midt i deres landbrugsproduktion. Tusindvis af frugt- og nøddetræer bliver plantet på Gram Slot og Øm Klostergaard i et forsøg på at gavne bedrifternes biodiversitet og gøre deres landbrug mere klimavenlige og bæredygtige. Vel at mærke uden at skære ned på produktiviteten.
Niårigt studie konkluderer: Vær klimasmart og dyrk flerårige afgrøder
Dyrkning af flerårige afgrøder kan være en lovende løsning for danske landmænd til at sikre en klimavenlig produktion uden at gå på kompromis med markens samlede udbytte eller jordens frugtbarhed. Det viser en ny undersøgelse fra Aarhus Universitet.
Dronehyrden hjælper landmanden
I takt med at naturområderne til afgræsning vokser, opstår der behov for at finde nye metoder til overvågning af de græssende dyr. Alene i år er der hos landbrugsstyrelsen søgt om tilskud til at omlægge 10.000 ha til afgræsning. Lige nu tester 10 landmænd hvordan droner fungerer som en lille hjælper – en slags flyvende hyrde.