Annonce

Annonce

Nærbillede af to klove på en ko

Risikoen for abort stiger med 2,4, hvis køer klovbeskæres inden for de sidste fire uger før kælvning. Foto: Colourbox

Klovbeskæring øger risikoen for abort hos højdrægtige køer

Det øger risikoen for abort, hvis man klovbeskærer malkekøer inden for de sidste fire uger af drægtigheden, viser en ny undersøgelse.

Der er en markant forhøjet risiko for abort hos drægtige køer, hvis de får beskåret deres klove inden for de sidste fire uger af drægtighedsperioden. Det viser en ny undersøgelse fra Aarhus Universitet, hvor man har trukket registreringer fra Kvægdatabasen ud på alle drægtige køer i perioden 2012 til 2018.

"Køer, som var blevet klovbeskåret inden for de sidste fire uger før kælvning, havde 2,4 gange større risiko for at abortere, sammenlignet med køer som var blevet klovbeskåret mere end otte uger før kælvning," fortæller Peter T. Thomsen, seniorforsker ved Institut for Husdyrvidenskab på Aarhus Universitet, på universitetets hjemmeside.

Selvom data kun viser en sammenhæng og ikke, at klovbeskæring er den direkte årsag til aborterne, er datagrundlaget klart nok til, at Peter T. Thomsen råder landmændene til at være ekstra forsigtige med at klovbeskære sent i drægtigheden og overveje grundigt for og imod, inden de vælger at gøre det på en højdrægtig ko.

"Der er selvfølgelig situationer, hvor det er nødvendigt at klovbeskære en højdrægtig ko. I disse situationer bør koen håndteres så skånsomt som muligt, og vi anbefaler, at man kun løfter ét ben ad gangen for at begrænse det fysiske pres på børen (livmoderen, red.) under klovbeskæringen," siger han.

Klovbeskæring sker rutinemæssigt i malkekvægsbesætninger for at forebygge klovlidelser og forbedre køernes gang, og sunde klove er en væsentlig faktor bag køerne velfærd og holdbarhed. Senest har forskning ved Aarhus Universitet vist, at klovbeskæring omkring afgoldning er forbundet med en lavere forekomst af sålesår i den efterfølgende laktation.

"Men når det er sagt, er det også vigtigt at have for øje, at klovbeskæring kan være stressende for køerne. Når en ko er i klovbeskæringsboksen, bliver hun løftet med stropper under maven. Det kan medføre tryk på koens indre organer herunder børen. Derfor er det en nærliggende tanke, at klovbeskæring af køer sent i drægtigheden kan være med til at øge risikoen for abort," forklarer Peter T. Thomsen.

Flere artikler fra samme sektion

Fire landbrug har fået et hav af nye træer denne vinter

KRONIK: Hvordan skal skovlandbrug strikkes sammen for at give de optimale og ønskede effekter, og hvad er markedspotentialet for produkterne? Det undersøger projektet 'Robust' i disse år.

24-01-2022 3 minutter Kronik,   Skovlandbrug

Thises næstformand stiller op som ØL-formand

GENERALFORSAMLING 2022: Et tredje medlem af Økologisk Landsforening har nu meldt sig som formandskandidat forud for foreningens generalforsamling.

24-01-2022 3 minutter Generalforsamling 2022

Nu skal der flere økologiske ingredienser i danske brød

Danske bagerier har gennem flere år klaget over mulighederne for at anprise brugen af økologiske ingredienser i brød. Nu forsøger Økologisk Landsforening sammen med dagligvarehandlen og bagerbranchen at lægge pres på myndighederne for at få lempet reglerne.

24-01-2022 7 minutter Bageri,   Mærkning